Το Τροφώνιο Ωδείο διοργανώνει εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τη νέα παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για παιδιά, στο Θέατρο Ολύμπια, με τον τίτλο "Καρμενσίτας" την ΚΥΡΙΑΚΗ 17/1 2016 Ώρα έναρξης: 11.00
Λίγα λόγια για το έργο
Οι Καρμενσίτας είναι μια παράσταση για τη χαρά τη ζωής, το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύουμε στις αξίες που μας φέρνουν κοντά: τη φιλία, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, όπου μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες συναντώνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής.
Πρόκειται για ένα έργο που επιχειρεί, με κύριο μέσο τη βιωματική τέχνη του χορού, να μεταδώσει μία εμπειρία ζωής στους νεαρούς θεατές του. Απευθύνεται σε ηλικίες που ξεκινούν από την προσχολική ηλικία και μπορούν να φτάσουν ως και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Αν και βασίζεται κατά κύριο λόγο στο χορό, το τραγούδι και ο λόγος θα χρησιμοποιηθούν για να κάνουν την αφήγηση εύληπτη και για τον λιγότερο εξοικειωμένο με το λεξιλόγιο του χορού θεατή.
Με όχημα τη διάσημη μουσική που έγραψε ο Ζωρζ Μπιζέ για την Κάρμεν, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και διακεκριμένοι μονωδοί θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο της αθωότητας, μέσα από μια πολύχρωμη, αστεία αλλά και συγκινητική παράσταση. Η χορογραφία της Μαρίας Κουσουνή βασίζεται στις τεχνοτροπίες του μπαλέτου, ενσωματώνοντας παράλληλα και το σύγχρονο χορευτικό λεξιλόγιο, σε μια παράσταση γεμάτη από την ενέργεια των παιδιών.
Η Α' Χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή, η οποία είχε την ιδέα για την παράσταση αυτή και υπογράφει την χορογραφία, σημειώνει: "Η χορογραφία μου είναι ένας συνδυασμός σύγχρονου και κλασικού χορού, αποκωδικοποιημένος σε ένα κινησιολογικό λεξιλόγιο αναγνωρίσιμο από τα παιδιά. Ήθελα να υπάρχει ένας νέος κινησιολογικος κώδικας επικοινωνίας, άμεσος και αναγνωρίσιμος από όλους που θα παρακολουθήσουν τους Καρμενσίτας. Να δημιουργηθεί κάτι καινούριο,
διαφορετικό από αυτά που συνήθως βλέπουμε στις παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Να είναι πιο κοντά στη φύση τους. Για τους χορευτές αρχικά έμοιαζε περίεργο να επεξεργαστούν τέτοιες πληροφορίες, επειδή γι’ αυτούς ήταν καινούρια εμπειρία. Χρειάζεται σωστές δόσεις κλασικού, σύγχρονου χορού, προσωπική αποκωδικοποίηση και μέτρο. Πιο πολύ από όλα όμως χρειάζεται να μπεις μέσα στη ψυχολογία των ρόλων. Είτε αυτοί αφορούν τα παιδιά, τους προσκόπους, είτε την τρίτη ηλικία. Πρέπει να αντλήσεις στο έπακρο τον ενθουσιασμό σου, την τεχνική σου και την αντοχή σου. Δεν είναι εύκολο μπαλέτο για τους χορευτές, διότι είναι πολυδιάστατο.
Σκοπός ήταν να δημιουργήσω ένα ρεαλιστικό-φανταστικό έργο που είτε βρίσκεσαι μέσα σε αυτό είτε έξω από αυτό ως παρατηρητής, να βλέπεις τη ζωή όπως τότε που ήμασταν παιδιά. Αληθινά, πραγματικά, γεμάτοι ενθουσιασμό".
Σκοπός ήταν να δημιουργήσω ένα ρεαλιστικό-φανταστικό έργο που είτε βρίσκεσαι μέσα σε αυτό είτε έξω από αυτό ως παρατηρητής, να βλέπεις τη ζωή όπως τότε που ήμασταν παιδιά. Αληθινά, πραγματικά, γεμάτοι ενθουσιασμό".
Για τη δημιουργία της παράστασης συνεργάστηκε μια πολυμελής ομάδα διακεκριμένων συντελεστών. Την μουσική διεύθυνση μοιράζονται οι Χρύσανθος Αλισάφης, Ραφαήλ Πυλαρινός, Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ την ενορχήστρωση και την διασκευή της μουσικής του Μπιζέ ανέλαβε ο Γιάννης Μπελώνης.
Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη και οι στίχοι των τραγουδιών της Αιμιλίας Βασιλακάκη. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Κατρανίτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ. Συμμετέχουν η Ορχήστρα της Παιδικής Σκηνής, οι Α' Χορευτές, οιΣολίστ, οι Κορυφαίοι, το Corps de Ballet και Μονωδοί της ΕΛΣ. Στις παραστάσεις του Σαββάτου και Κυριακής συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου