Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών της καλλιτεχνικής περιόδου 2012-2013


Θεματικοί κύκλοι, γαλλικό δεκαπενθήμερο, έμφαση στους έλληνες συνθέτες του 20ου και 21ου αιώνα, συναυλίες για όλη την οικογένεια, όπερα σε συναυλιακή μορφή, αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ αλλά και στα 70 χρόνια από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Τα παραπάνω συγκροτούν τους βασικούς θεματικούς άξονες του προγράμματος της καλλιτεχνικής περιόδου 2012-2013 της ΚΟΑ, το οποίο παρουσιάστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του συνόλου Βασίλη Χριστόπουλο.
Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένονται οι «κύκλοι Μπετόβεν» όπου θα παρουσιαστούν οι Εννέα Συμφωνίες του συνθέτη μεταξύ 19 Οκτωβρίου και 31 Μαΐου, «iEspana» ο οποίος περιλαμβάνει έργα ισπανών δημιουργών καθώς και μουσική εμπνευσμένη από την ιβηρική χερσόνησο αλλά και «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί»...περισσότερα






Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ








Διαβάστε : Για να μην γίνουν οι συμφωνικές μας ορχήστρες κουαρτέτα...
 από το Σύλλογο μουσικών της ΚΟΑ.
 

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Anaparastasis


Σήμερα 26/9/12 προβάλεται στο φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας" η ταινία του Κωστή Ζουλιάτη "Anaparastasis",για τον συνθέτη Γιάννη Χρήστου στον κινηματογράφο "Δαναό" στις  7.30 μ.μ. 

 
Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) συγκαταλέγεται στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνια ενότητα και συνέπεια, τόσο ως προς τις πρωτοποριακές τομές που εισήγαγε στον κόσμο των ήχων και στα καινοτόμα μουσικά συστήματα, όσο και ως προς το φιλοσοφικό του σύμπαν το οποίο εμπνέει και διαπνέει τις συνθέσεις του: ο μύθος, το υπερβατικό, ο μυστικισμός, το αρχέγονο, η τελετουργία, το απρόσιτο, ο πανικός, η υστερία... Ακόμα περισσότερο, κάθε ξεχωριστό έργο του Χρήστου, αναπαριστά ένα αγωνιώδες κάλεσμα αρχέγονων ενστίκτων του Ανθρώπου και απελευθερώνει ένα πλατύ εύρος συναισθημάτων, εξαναγκάζοντας όλους τους κοινωνούς της τέχνης του σε σχεδόν ακραίες αντιδράσεις, αναφορικά με τον ενεργειακό αντίκτυπο που οι εκτελέσεις των έργων του έχουν ανά τον κόσμο. Με τον πρόωρο θάνατό του σε τραγικό δυστύχημα την 8η Ιανουαρίου του 1970, ανήμερα των γενεθλίων του, ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής στερείται ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του. 



Το ντοκιμαντέρ αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία ήταν πάντοτε συννυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό. Μέσα από την παρουσίαση της εργογραφίας του συνθέτη, με σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, αλλά και συνεντεύξεις με σχεδόν όλο το δημιουργικό και φιλικό κύκλο με τον οποίο συνδέθηκε, το φιλμ αγωνιά να μας φέρει πιο κοντά στο μυστήριο που άφησε πίσω του ο σπουδαίος δημιουργός και να μας κάνει να αναρωτηθούμε για όλες τις μεγάλες στιγμές της τέχνης που συνήθως οι εποχικές συγκυρίες κρύβουν στη σκιά τους.

 http://anaparastasis.info/gr

Σαν σήμερα στη μουσική... "Τζορτζ Γκέρσουιν "




Σαν σήμερα 26 Σεπτεμβρίου 1898 γεννήθηκε ο αμερικανός συνθέτης και πιανίστας
George Gershwin


 

 Ο Τζορτζ Γκέρσουϊν υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς, πιανίστες και συνθέτες που έζησαν στην Αμερική, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1898 στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς του ήταν Ρώσσοι μετανάστες από την Αγία Πετρούπολη, με εβραϊκή καταγωγή. Ως παιδί, ο Τζορτζ έδειχνε αποστροφή προς το σχολείο και η συμπεριφορά του χαρακτηριζόταν από έλλειψη πειθαρχίας. Το στενότερο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον δεν είχε σχέσεις με τη μουσική. Παρόλα αυτά, ο νεαρός Γκέρσουϊν έδειξε ενδιαφέρον για την τέχνη της μουσικής από τα παιδικά του χρόνια













Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σαν σήμερα στη μουσική... Gustav Holst




Σαν σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 1874 γεννήθηκε ο άγγλος συνθέτης και δάσκαλος μουσικής Γκούσταβ Θίοντορ Χολστ. 

             
   






Βιογραφικά
 Ο Γκούσταβ Θίοντορ Χολστ (Gustav Theodore Holst, 21 Σεπτεμβρίου 1874 – 25 Μαΐου 1934)ήταν άγγλος συνθέτης και δάσκαλος μουσικής για σχεδόν 20 χρόνια. Είναι περισσότερο γνωστός για την ορχηστρική του σουίτα Οι Πλανήτες. Έχοντας σπουδάσει στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής (Royal College of Music) στο Λονδίνο,[2] το πρώιμο έργο του ήταν επιρρεασμένο από τον Γκριγκ, τον Βάγκνερ, τον Ρίχαρντ Στράους και τον συμφοιτητή του Ραλφ Βον Ουίλιαμς ενώ αργότερα, μέσω του τελευταίου, από την μουσική του Ραβέλ. Η συνδυασμένη επιρροή από τον Ραβέλ, τον Ινδικό πνευματισμό και τις παραδοσιακές αγγλικές μελωδίες επέτρεψαν στον Χολστ να ελευθερωθεί από τις επιρροές του Βάγκνερ και του Στράους και να διαμορφώσει το δικό του ύφος. Η μουσική του είναι γνωστή για την αντισυμβατική χρήση του μέτρου και τις εμμονικές μελωδίες.
Ο Χολστ συνέθεσε περίπου 200 έργα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται όπερες, ύμνοι και τραγούδια.
Έγινε δάσκαλος μουσικής στο Σχολείο θηλέων του Αγίου Παύλου (St Paul's Girls' School) και μουσικός διευθυντής του κολεγίου Morley το 1907, κρατώντας και τις δύο θέσεις μέχρι την συνταξιοδότησή του.[2]
Ήταν αδελφός του ηθοποιού του Χόλυγουντ, Έρνεστ Κόσσαρντ και πατέρας της συνθέτιδος και μαέστρου, Ίμοτζεν Χολστ, η οποία έγραψε και μία βιογραφία του το 1938.[4]
Το πραγματικό του όνομα ήταν Gustavus Theodor von Holst αλλά αφαίρεσε το «von» από το όνομα λόγω των αντιγερμανικών αισθημάτων στην Βρετανία κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κάνοντάς το επίσημο το 1918.
 από τη Βικιπαίδεια

Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής & Εικαστικών Τεχνών

Ένα νέο φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και εικαστικών τεχνών  θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στον Χώρο Πολιτισμού ABOUT: από 22 Σεπτεμβρίου έως και 14 Οκτωβρίου 2012.
 

Reclaiming the Past, Regaining the Real festival //beta version
Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής & Εικαστικών Τεχνών

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρία Αλούπη & Μαρία Μακράκη
Το ευρύ φάσμα και οι νέες τάσεις της σύγχρονης μουσικής & των εικαστικών τεχνών σε διάλογο με τα νέα μέσα και τις εφαρμογές της τεχνολογίας στις τέχνες, σε μία διοργάνωση που επιχειρεί να ερευνήσει το σημείο συνάντησης της μουσικής τέχνης με τις εικαστικές τέχνες, τις επιστήμες και τη θεωρία. 
 To Reclaiming the Past, Regaining the Real festival //beta version είναι το νέο φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και εικαστικών τεχνών που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στον Χώρο Πολιτισμού ABOUT: από 22 Σεπτεμβρίου έως και 14 Οκτωβρίου 2012.260 μουσικά και εικαστικά έργα θα παρουσιαστούν στις συναυλίες, στις προβολές και στην ομαδική έκθεση του φεστιβάλ. Παράλληλα έχουν διοργανωθεί παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Παραγόμενα έργα από το φεστιβάλ, projects ή και συναυλίες θα μεταφέρονται και σε άλλους χώρους στην Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από τον Χώρο Πολιτισμού ABOUT, την Counting Art, την ορχήστρα Camerata Europaea (Berlin) και την ορχήστρα Camerata Europaea Youth (Innsbruck).
 Συμμετέχουν με προγράμματα-παραγωγές τους το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ) & CIME-ICEM / Παγκόσμια συνομοσπονδία Ηλεκτροακουστικής Μουσικής.
1. Μουσικά & Εικαστικά Διήμερα [είσοδος 5 ευρώ / ημέρα]
Συναυλίες & εικαστικά έργα (video & video animation)

22 & 23 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 19.00 – 23.30
13 & 14 Οκτωβρίου 2012, ώρα 19.00 – 23.00

  • 100 έργα από το διεθνές ρεπερτόριο σύγχρονης μουσικής παρουσιάζονται ζωντανά από 35 μουσικούς
  • 50 έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής (tape music) & live electronics
  • εικαστικά έργα video
  • Animacall, the animation project 2011. Αλφαβητική προβολή 80 βίντεο animation, παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το Animacall, the animation project 2011 πρωτοπαρουσιάστηκε το 2011. Το κεντρικό πρόγραμμα του πρότζεκτ προέκυψε έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής η οποία απευθύνθηκε σε Έλληνες και ξένους animator παγκοσμίως με αφορμή τη διοργάνωση του αφιερώματος στην τέχνη του animation από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (30 Μαρτίου – 5 Ιουνίου 2011), που είχε σαν στόχο να αναδειχθούν οι πιο πρόσφατες εξελίξεις, τα πεδία εφαρμογής και ο εκφραστικός πλούτος της τέχνης του animation σε διεθνές επίπεδο. Επιμελητές του Animacall, the animation project 2011 ήταν η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του ΚΣΤΘ και η Δόμνα Γούναρη, επιμελήτρια του ΚΣΤΘ.

2. Ομαδική Έκθεση: [είσοδος ελεύθερη]
Επιστρέφοντας από την Ουτοπία - Νέα πραγματικότητα

25 Σεπτεμβρίου – 11 Οκτωβρίου


Επιμέλεια: Γιώργος Τσεριώνης.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Άννα Μανέτα, Ανδρέας Βούσουρας, Εύα Μαραθάκη, Λεόντιος Τουμπούρης, Γιάννης Κονταράτος, Κώστας Τσώλης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Βανέσα Αναστασοπούλου, Όλγα Τζίμου, Αλίκη Παππά, Νίκος Σεπετζόγλου, Νίκος Παλαιολόγος, Αννέτα Σπανουδάκη, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Αγγελική Σβορώνου, Διονύσης Χριστοφιλλογιάννης, Γιώργος Τσεριώνης


3. Παράλληλες εκπαιδευτικές διοργανώσεις:

Εργαστήρια / Σεμινάρια


  • σεμινάριο σύνθεσης με τον Μηνά Μπορμπουδάκη // 10 – 14 Σεπτεμβρίου 2012
  • σεμινάριο φλάουτου με την Ναταλία Γεράκη // 14 – 21 Σεπτεμβρίου 2012
  • εργαστήριο "Οι συνθετικές τεχνικές του John Cage" με τον Ανάργυρο Δενιόζο // 17 – 20 Σεπτεμβρίου 2012
  • Σεμινάριο "Δημιουργώντας Διαδραστικά Ψηφιακά Περιβάλλοντα" με τον Ανδρέα Δικτυόπουλο // 29, 30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου 2012
  • εργαστήριο με την Αγγελική Καθαρίου (4 συνθέτες συνθέτουν για φωνή) // 16, 17, 19, 20 Οκτωβρίου 2012 Πηγή:http://about-art.gr/?lang=gr&q=main

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Σαν σήμερα στη μουσική ... "Clara Schumann"



                             




Σαν  σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 1819 γεννήθηκε η Κλάρα Σούμαν (Clara Schumann, γεν. Wieck,  ήταν γερμανίδα πιανίστρια και συνθέτρια. Ήταν σύζυγος του συνθέτη Ρόμπερτ Σούμαν. 

 Διαβάστε  περισσότερα

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πολύτονον νο 54

 Κυκλοφόρησε το ΠΟΛΥΤΟΝΟΝ νο 54, με το οποίο το περιοδικό συμπληρώνει 9 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας.
Στο τεύχος αυτό ξεκινά σε συνέχειες (κατά το πρότυπο της ιστορίας της jazz και της έρευνας για το εκκλησιαστικό όργανο), η Ιστορία της Ηλεκτροακουστικής Μουσικής. Γράφει ο Θοδωρής Λώτης. Κεντρικό θέμα, η συνέντευξη της Sofia Gubaidulina που πήρε στη Μόσχα ο Κώστας Παντελίδης.
Δημοσιεύεται η δεύτερη

συνέχεια από το άρθρο του Φ. Τσαλαχούρη για τη θεατρική μουσική του Μ. Καλομοίρη και το πρώτο μέρος αφιερώματος στον John Cage της Πηνελόπης Παπαγιαννοπούλου. Στο Πολιτιστικό Παρατηρητήριο ο «Μαικήνας» αποτιμά τα καλοκαιρινά μουσικά δρώμενα.
Ο Γιώργος Δεμερτζής γράφει για το Κονσέρτο για Βιολί του Ν. Σκαλκώτα. Ο Χρίστος Παπαγεωργίου γράφει για τον Κώστα Κλάβα και ο Θ. Ταμβάκος για τον Μενέλαο Παλλάντιο.
Στο «Ελεύθερο Βήμα» η δεύτερη συνέχεια από τα άρθρα του Π. Δημόπουλου, «για την αποκρότηση του Έλληνα μουσικού»
Όπως πάντα, Ειδήσεις – Σχόλια, Εκδηλώσεις Εξωτερικού, παρουσιάσεις βιβλίων και CD, καθώς και επιστολές.
Καλό φθινόπωρο.
Η Συντακτική Ομάδα.
https://www.facebook.com/pages/Polytonon-EEM/135175269841906

Εναρξη μαθημάτων!


Τα μαθήματα στο Τροφώνιο Ωδείο  για τη νέα μουσική  χρονιά αρχίζουν σήμερα  Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου.
 Η χρονιά ξεκινάει  δυναμικά με νέες συνεργασίες, καινούργια τμήματα και όπως ο καιρός ορίζει, χαμηλά δίδακτρα για όλους.
Η διεύθυνση του Ωδείου και οι καθηγητές εύχονται σε όλους τους  μαθητές και φίλους του Ωδείου καλή μουσική χρονιά!
Πληροφορίες - Εγγραφές
Δευτέρα έως Παρασκευή  4μ.μ. - 9μ.μ.
Μπουφίδου 39, Λιβαδειά
Τηλ. 2261087570, 6976861410
περισσότερα ΕΔΩ

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Σαν σήμερα στη μουσική ... Αντονίν Ντβόρζακ

 Σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 1841 γεννήθηκε ο τσέχος συνθέτης της ρομαντικής περιόδου Αντονίν  Ντβόρζακ 










 

 Ο Αντονίν Λέοπολντ Ντβόρζακ (τσέχικα: Antonín Leopold Dvořák, [ˈantɔɲiːn ˈlɛɔpɔld ˈdvɔr̝aːk]  γενν. 8 Σεπτεμβρίου 1841 - θαν. 1 Μαΐου 1904) ήταν τσέχος συνθέτης της ρομαντικής περιόδου, που χρησιμοποίησε στο έργο του το μουσικό ιδίωμα και τις μελωδίες της Μοραβίας και της γενέτειράς του, Βοημίας. Τα έργα του περιλαμβάνουν όπερες, συμφωνική και χορωδιακή μουσική και μουσική δωματίου. Μερικά από τα γνωστότερα έργα του είναι η Συμφωνία του Νέου Κόσμου, οι Σλαβονικοί Χοροί, το Αμερικάνικο Κουαρτέτο Εγχόρδων και το Κονσέρτο για τσέλο σε Σι ελάσσονα.
περισσότερα