Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Σαν σήμερα στη μουσική... "W.A.Mozart"


Σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου 1756 γεννήθηκε ο  Γιόχαν Κρίσοστομ Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ




Βιογραφικά
B.A.Mοτσαρτ
 Γεννήθηκε το 1756 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ο πατέρας του ήταν κι αυτός μουσικός. Ο Μότσαρτ, παιδί ακόμη, εκδήλωσε πρόωρη ανάπτυξη και μεγάλη κλίση προς τη μουσική. Όταν ήταν 4 χρονών είχε πάει μαζί με τους συμμαθητές του στο σπίτι της δασκάλας του. Σε μια στιγμή που η δασκάλα του βγήκε απ' το δωμάτιο, ο μικρός Μότσαρτ άνοιξε το πιάνο κι έπαιξε μικρές αυτοσχέδιες συνθέσεις. Η δασκάλα του έμεινε κατάπληκτη, γιατί ήξερε πως ο μικρός δεν είχε ξαναπιάσει πιάνο. Οι πρώτες του συνθέσεις χρονολογούνται απ' το 1762, δηλ. όταν ήταν 6 χρονών.Απ' το 1762 μέχρι το 1766 έκανε περιοδείες μαζί με την αδελφή του Μαρία- Άννα και τον πατέρα του στη Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία κι Ολλανδία δίνοντας συναυλίες. Το 1777 ξεκινάει το μεγάλο του ταξίδι σε πόλεις της Γερμανίας και στο Παρίσι, που θα σταθεί αποφασιστικό για το Μότσαρτ και θα τον κάνει μεγάλο δάσκαλο. Απ' τα σπουδαιότερα έργα της παιδικής του ηλικίας είναι: η σονάτα για έγχορδα κι εκκλησιαστικό όργανο, μία σερενάτα και τρία κοντσέρτα για βιολί.

Τα έργα της ώριμης ηλικίας, που τον ανέβασαν στα ύψη της μεγάλης μουσικής δημιουργίας, είναι: τα μελοδράματά του "Γάμοι του Φίγκαρο", "Ιδομενέας", "Απαγωγή απ' το σεράι", "Δον Ζουάν", "Μαγεμένος αυλός", οι 41 συμφωνίες του απ' τις οποίες ξεχωρίζουν οι 3 τελευταίες του, τα κοντσέρτα του (για πιάνο, βιολί κι άλλα όργανα), οι 45 σονάτες του, τα 31 κουαρτέτα του, η περίφημη προσευχή "Άβε βέρουμ" για τετράφωνο χορό, εκκλησιαστικό όργανο και ορχήστρα εγχόρδων, οι 15 λειτουργίες του και το "Ρέκβιεμ", που τόγραψε λίγο πριν πεθάνει.
Το 1791 και σε ηλικία 35 χρονών, ο Μότσαρτ πέθανε στη Βιέννη από φυματίωση κι ενταφιάστηκε, χωρίς να ξέρει κανείς τον τάφο του.
Ο Μότσαρτ είναι ο μουσικός που πέτυχε να αφομοιώσει τις πιο διαφορετικές επιδράσεις. Παραμένει όμως πιστά προσηλωμένος στην ιταλική μελωδική αντίληψη. Μετά το θάνατό του ο Μότσαρτ αναγνωρίστηκε ως μεγάλος μουσικός και τιμήθηκε αντάξια.Το σπίτι του έγινε μουσείο και το ωδείο του Σάλτσμπουργκ πήρε τ' όνομά του και κάθε Αύγουστο οργανώνει συναυλίες με έργα του Μότσαρτ



διαβάστε περισσότερα για τον Μότσαρτ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: