Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

"Guitarte"




Το Μουσικό Τμήμα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός και το μουσικό σύνολο Guitarte, παρουσιάζουν ένα έργο σταθμό στην ιστορία της μουσικής, τη 
Μουσική Προσφορά του J. S. Bach (The Musical Offering in C minor BWV 1079).

H Μουσική Προσφορά θεωρείται ως η ολοκλήρωση και η τελειοποίηση των αντιστικτικών αναζητήσεων του J.S Bach.
Πρόκειται για μια συλλογή από 13 κομμάτια τα οποία βασίζονται σε ένα μουσικό θέμα που δόθηκε στον Bach από τον Βασιλιά Φρειδερίκο τον Β΄ της Πρωσίας.

Η ιδιαιτερότητα του έργου έγκειται στο γεγονός ότι δεν προορίζεται για συγκεκριμένα όργανα (με εξαίρεση τη Σονάτα), κάτι που εξηγεί τον μεγάλο αριθμό διασκευών που έχουν πραγματοποιηθεί για διάφορους συνδυασμούς οργάνων. Η συγκεκριμένη μεταγραφή του έργου έχει γίνει από το Νίκο Χατζηελευθερίου.
Εκτελείται από σύνολο με 2,3,4 και 6 κιθάρες σε αντιστοιχία με τη γραφή του J.S.Bach ως δίφωνου, τρίφωνου, τετράφωνου και εξάφωνου κανόνα. Για την Trio Sonata που περιλαμβάνεται στο έργο έχει γίνει μεταγραφή του Basso Continuo και αποδίδεται με φλάουτο, βιολί και κιθάρες ως Continuo.

Ο πυρήνας του μουσικού συνόλου Guitarte είναι οι 6 κιθαριστές: Νίκος Χατζηελευθερίου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φάκλαρης, Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος, Άννα Σαρτζίδου και Γιάννης Γαλίτης. Οι έξι μουσικοί έχουν επί χρόνια εργαστεί με μουσικά (κυρίως κιθαριστικά) σύνολα κι έχουν συναντηθεί σε κοινές καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Κοινή τους αφετηρία είναι η κιθάρα.
Στην αποψινή συναυλία με το σύνολο Guitarte συμπράττουν οι Ασπασία Μπάνου (φλάουτο), Αναστασία Μηλιώρη (βιολί) και Βύνη Φουντά (τσέμπαλο).

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αντώνης Γιαμβριάς
σήμερα- Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ώρα 8.30 μ.μ. (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: