Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ομάρ Σόσα


Ο βιρτουόζος συνθέτης Omar Sosa έρχεται στην Αθήνα.για δύο βραδιές ( Gazarte :Παρασκευή 15 και Σάββατο 16 Ιανουρίου )
 Ο Omar Sosa αυτοσχεδιάζει, γελάει, αστειεύεται ,μεταμορφώνεται με το πιάνο του, και ανακαλύπτει τις μουσικές του κόσμου που ζούμε. Όταν παίζει πιάνο, τα χέρια του πετούν. Μετά από δύο ώρες, το πιάνο παίρνει φωτιά. Από την Κούβα μέχρι την Αφρική, από την Latin Jazz μέχρι τις ρίζες της Αφρικανικής παραδοσιακής μουσικής.

 Είναι βιρτουόζος, συνθέτης, και πάνω απ' όλα χαρισματικός άνθρωπος. Tο πλήθος των βραβείων που έχει κερδίσει ο Omar Sosa επισκιάζεται από την ίδια τη μαεστρία του ως πιανίστας και συνθέτης.
Γεννημένος το 1965 στην Κούβα, με τα ακούσματά του να εξερευνούν τη μουσική παλέτα από την παιδική του ηλικία ακόμη, ο Sosa επηρεάστηκε και επηρέασε την latin jazz αλλά και πιο παραδοσιακές αφρο-κουβανέζικες μουσικές φόρμες.
Στα άλμπουμ Prietos και Sentir, έδεσε το παθιασμένο πιάνο με παραδοσιακές φωνές και όργανα της Νοτιοαφρικανικής Gnawa, δίνοντας μια εκδοχή αληθινής «μουσικής του κόσμου»: ήχοι ασυμβίβαστοι, γεμάτοι ενέργεια, πάντα όμως ειλικρινείς και άμεσοι.
Το Σεπτέμβρη του 2003 δέχτηκε το Lifetime Achievement Award από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, για την συνεισφορά του στην εξέλιξη της latin μουσικής. Δημιουργικός, με εξαιρετική αντίληψη της αρμονίας, ο Omar Sosa παίζει στο πιάνο μελωδίες με σαφείς ρίζες στην κουβανέζικη παράδοση, αλλά συγχρόνως πρωτότυπες, αποσταγμένες στην ψυχή του από επιρροές πλήθους μουσικών ήχων όλου του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: