Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Καινούργιο τεύχος για το Περιοδικό Πολύτονον


 
 Κυκλοφορεί καινούργιο τεύχος για το Περιοδικό Πολύτονον (τεύχος Νο. 38 ).
 Στο τεύχος υπάρχει ένα αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο   (2010 έτος Δ.Μητρόπουλου -50 χρόνια απο τον θανατό του)

Εισαγωγικό απο τη Συντακτική Ομάδα
The end is where we start from. . .

Είθισται, ο πρώτος μήνας της χρονιάς να περιέχει ευχές για τα καλύτερα που πιστεύουμε ότι θα έρθουν. Όμως, αφού «ζωή είναι αυτό που συμβαίνει όσο εσύ κάνεις σχέδια για το μέλλον», και στην αρχή του καινούργιου χρόνου πολλοί συνάδελφοι και φίλοι δεν βρίσκονται πλέον μαζί μας, ας θυμηθούμε για λίγο το συμβολισμό του πρώτου μήνα του έτους.
Ιανουάριος λοιπόν. Εκ του Ιανού, του θεού με τα δύο πρόσωπα, που το ένα βλέπει προς τα πίσω, ενώ το άλλο προς τα εμπρός. Αφού λοιπόν βρισκόμαστε στο μεταίχμιο αντικρίζοντας από τη μια το παρελθόν, και από την άλλη το μέλλον, ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε και τη σημασία του.

Συνηθίζεται να λέγεται πώς ο κόσμος γίνεται φτωχότερος όταν πεθαίνει κάποιος μεγάλος καλλιτέχνης ή οραματιστής. Είναι όμως έτσι; Ο καλλιτέχνης έχει ήδη προσφέρει με το ταλέντο του και τη δουλειά του, και μένει στις επόμενες γενιές να μελετήσουν το έργο του και να μάθουν μέσα από αυτό, ώστε κάποια στιγμή να γεννηθεί ο επόμενος που θα προσθέσει το όνομά του στην μακριά λίστα αυτών, που με το ταλέντο και το μεράκι τους, κάνουν τη ζωή όλων πιο συναρπαστική.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση ενός οραματιστή, αλλά με μία ειδοποιό διαφορά. Εδώ καλούμαστε όλοι να κατανοήσουμε - και στη συνέχεια να κάνουμε με τη σειρά μας και εμείς πράξη-, πώς βήμα - βήμα συλλαμβάνεται, σχεδιάζεται, και υλοποιείται, μία αξιόλογη πολιτιστική παρέμβαση σαν αυτή που έκανε ο Τάκης Καλογερόπουλος με το Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής, ή ο Χρήστος Λαμπράκης με το Μέγαρο Μουσικής.

Θα πρέπει δηλαδή να αποτελέσει η απώλεια τού οραματιστή, αφορμή και πρόκληση για πιο τολμηρή και ενδιαφέρουσα συνέχεια σε οποιοδήποτε τομέα αυτή αφορά.

Έτσι, γι’ αυτόν το μήνα του Ιανού, δε θα επιλέξουμε το «τέλος εποχής» που τόσο ακούστηκε και γράφτηκε το τελευταίο διάστημα, αλλά το στίχο του αγαπημένου και σοφού ποιητή T. S. Elliot:
The e n d is where we start from …
Γιατί το μέλλον μας, σήμερα το χτίζουμε.
Η Συντακτική Ομάδα
περισσότερα

όλο το περιοδικό 

Δεν υπάρχουν σχόλια: