Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Mουσική εικονολατρεία

Έντεκα ξεχωριστές βραδιές στις οποίες μουσική με κινηματογραφικό χαρακτήρα συναντά σημαντικές δημιουργίες της 7ης τέχνης, που διατηρήθηκαν στη μνήμη και μέσω της μουσικής τους. Σημαντικές μουσικές, επιλεγμένες από ένα ευρύ φάσμα της τέχνης των ήχων, συνυπάρχουν αρμονικά με σημαντικές ταινίες, που στρέφουν το βλέμμα άλλοτε στο παρελθόν, άλλοτε στο παρόν. 
9 Φεβρουαρίου
"Ημερολόγιο ενός άλλου"

Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό έργο, μια σπονδυλωτή ιστορία σε κείμενα και μουσική, που πρωτοπαρουσιάστηκε, σε ολοκληρωμένη μορφή, στις 25 Μαΐου 2009 στο Athenaeum. Από αυτό επέλεξε ο δημιουργός του Γιώργος Μουλουδάκης μουσική, κείμενα και εικόνες και τα προσάρμοσε στις προδιαγραφές των εκδηλώσεων του Τριανόν. Το έργο αποδίδουν οι Γιώργος Μουλουδάκης (κλασική και midi κιθάρα) Χάρης Κανελλίδης (midi κιθάρα), Μιχάλης Σουλάκης (μπάσο) και Γιάννης Λελούδας (τύμπανα).
Προβολές κειμένων, βίντεο: Studio 19 - Βασίλης Κουντούρης. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίαςΚαθρέφτης (1975) σε σκηνοθεσία Αντρέι Ταρκόφσκυ.
Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται, όπως πάντα, με την επιμέλεια και τις εισηγήσεις του κριτικού και ιστορικού μουσικής Γιώργου Β. Μονεμβασίτη.
 

"Το Ημερολόγιο ενός Άλλου είναι μια σπονδυλωτή ιστορία αρθρωμένη από θραύσματα της κρυφής καθημερινότητας που αναπνέει παράλληλα με την «πραγματική». Ονομάζω Άλλον το πρόσωπο που ψιθυρίζει απ’ το υποβολείο και κρυφοκοιτάζω το ημερολόγιό του, στο βαθμό που Εκείνο το επιτρέπει.

Ναυάγια λόγου (λέξεις-λαχνοί) εγκαταλείπονται στην οθόνη βυθισμένα σε ένα “χαμηλόφωνο” εικαστικό περιβάλλον και σχολιάζονται από τέσσερα όργανα, που λειτουργούν σαν καθρέφτης της προβολής. Μουσική λιτή όσο μια σημείωση που περι(επι)μένει... Προετοιμασμένοι ήχοι κινούνται σε ενδεχόμενους κόσμους.

Στη δομή δεσπόζει το Απόσπασμα: Σκόρπια φύλλα ημερολογίου - Χρόνος κατακερματισμένος αλλά πλούσιος. Το σώμα του Πρωταγωνιστή υπάρχει όντως εφόσον το πλάθ(σ)ει στη φαντασία του ο κοινός μας Μύθος.

Η σύμβαση προϋποθέτει τον εσωτερικό συλλαβισμό του θεατή. Τον προσκαλεί να λειτουργήσει σαν ηχείο του ημερολογίου, με αντίδωρο - εάν η Τύχη το επιτρέψει - ένα σκίτσο του δικού του μοναδικού Άλλου."
Γ. Μουλουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: