Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Πρόγραμμα προβολών ντοκυμανταίρ με θέμα τη Μουσική στο Γαλλικό Ινστιτούτο

ΘΕΜΑΤΙΚΗ «ΜΟΥΣΙΚΗ»
Τετάρτη 24/2/2010
EL SΙSTEMA / ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Των PAUL SMACZNY και MARIA STODTMEIER // ΓΕΡΜΑΝΙΑ | 2008 | 90'
Μια ταινία για την Κρατική Ορχήστρα Νέων και Παιδιών της Βενεζουέλας, γνωστή με το όνομα ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, που ιδρύθηκε το 1975 από τον οικονομολόγο-μουσικό, Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου. Ένα φιλόδοξο, δημοφιλές Κοινωνικό Πρόγραμμα Κλασικής Μουσικής που απορροφά το 80-90% από τα 265.000 παιδιά φτωχών οικογενειών που ζουν σε περιοχές όπου η μεγάλη εγκληματικότητα είναι καθημερινή απειλή. Μια υπέροχη ταινία που πείθει απόλυτα για την ελπιδοφόρα αξία της κοινωνικής προσφοράς.


Τετάρτη 3/3/2010
RHYTHMS AND RHYMES / ΡΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΡΙΜΕΣ
Του ΝΙΚΟΥ ΣΚΑΡΕΝΤΖΟΥ // ΕΛΛΑΔΑ | 2009 | 77'
Μια καταγραφή της ελληνικής hip hop σκηνής. Οι δημιουργοί και πρωταγωνιστές της σκηνής μιλούν για το χρονικό του hip hop στη χώρα μας, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι σήμερα, με όλα τα στοιχεία όπως Djing, MCing, graffiti, breakdance και beatbox. Η ταινία αποτελείται από 12 κεφάλαια που το κάθε ένα ξεκινάει με αποσπάσματα της ζωής μιας παρέας παιδιών ελλήνων και μεταναστών που ζουν στην Αθήνα και προσπαθούν να κερδίσουν μια θέση στο ελληνικό hip hop.


Τετάρτη 10/3/2010

FROM MAO TO MOZART / ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΟ ΣΤΟΝ ΜΟΤΣΑΡΤ

Του MURRAY LERNER // ΗΠΑ | 1980 | 114'
H ταινία αφηγείται το ταξίδι του εξέχοντα βιολονίστα και δάσκαλου μουσικής, Isaac Stern, που ήταν ο πρώτος αμερικανός μουσικός ο οποίος συνεργάστηκε με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Κίνας και καταγράφει τις πρόβες και τις συναυλίες που έδωσαν από κοινού με τον διάσημο κινέζο διευθυντή ορχήστρας Li Delun. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μαθήματα που έδωσε ο Isaac Stern στην Ακαδημία Μουσικής δε νεαρούς μαθητές πάνω στην Τέχνη του βιολιού και την μουσική έκφραση. Η ταινία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών και τιμήθηκε με το Όσκαρ ντοκιμαντέρ το 1980.


Τετάρτη 19/5/2010
GLENN GOULD : GENIUS WITHIN / ΓΚΛΕΝ ΓΚΟΥΛΝΤ : ΥΔΙΟΦΥΙΑ ΕΣΩΘΕΝ
Των MICHELE HOZER και PETER RAYMONT // ΚΑΝΑΔΑΣ | 2009 | 85'
Μια παρατηρητική ματιά στην αινιγματική, εκκεντρική και ιδιαίτερα ελκυστική προσωπικότητα του διάσημου πιανίστα. Η ταινία ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές της ιδιωτικής ζωής του, της ανατρεπτικής και αμφιλεγόμενης φιλοσοφίας του, περιλαμβάνει αποσπάσματα από ιδιωτικές ηχογραφήσεις, ημερολόγια καθώς και συνεντεύξεις κοντινών του φίλων και οικείων προσώπων που μιλούν πρώτη φορά δημόσια για τοn καλλιτέχνη αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη διάστασή του.


Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, Αθήνα  

Δεν υπάρχουν σχόλια: