Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

"Η νυχτερίδα "(Ο χορός των παραμυθιών) Γιόχαν Στράους

Αύριο Κυριακή 28 Φεβρουαρίου το Τροφώνιο Ωδείο πάει στην Λυρική Σκηνή για να παρακολουθήσει την παράσταση (στη παιδική σκηνή )"Η νυχτερίδα "(Ο χορός των παραμυθιών) Γιόχαν Στράους
Βασισμένη στην οπερέτα "Η νυχτερίδα" του Γιόχαν Στράους( υιού)

Μουσική διεύθυνση Δημήτρης Κατσίμπας, Γιώργος Αραβίδης
Διασκευή – Κείμενο πρόζας – Σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη
Μουσική προσαρμογή για μικρό σύνολο Κώστας Κριτσωτάκης
Στίχοι τραγουδιών Ανδρέας Κουλουμπής
Σκηνικά – Κοστούμια Χριστίνα Κουλουμπή
Χορογραφία Πέτρος Γάλλιας
Φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα
Διεύθυνση χορωδίας Κώστας Δρακάκης
Ορχήστρα και Χορωδία Παιδικής Σκηνής
Διανομή
Αφηγήτρια Χριστίνα Κουλουμπή / Αφηγητής Γιάννης Νικολάου
Άϊζενστάιν Άγγελος Χονδρογιάννης, Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου
Ροζαλίντα Ειρήνη Κώνστα, Βασιλική-Μαρία Ζαχαροπούλου, Νίκη Χαζιράκη
Αντέλε Βαρβάρα Μπιζά, Ελένη Γιαννίρη, Κάθριν Σκαλίδου
Άλφρεντ Θανάσης Ευαγγέλου, Γιάννης Καλύβας, Αδάμ Τσαρούχης
Μπλιντ (Δικηγόρος) Κωστής Τζανοκωστάκης, Νίκος Καραγκιαούρης
Φάλκε (Αρχηγός της αστυνομίας) Ερρίκος Μπριόλας, Χρήστος Αμβράζης
Χίλντα (Αστυνόμος Α΄) Αγλαΐα Καραβέλα
Φρανκ (Αστυνόμος Β΄) Γιάννης Νικολάου, Λάμπρος Παπαγεωργίου
Αστυνόμος Γ΄ Λανγκ Γιώργος Γερωνυμάκης, Σταμάτης Πακάκης
Επιστάτης / Γιατρός Λάμπρος Παπαγεωργίου
Χοροδιδασκάλισσα Ιρένε Αθανασίου, Αγλαΐα Καραβέλα
Δάσκαλος μουσικής Βασίλης Κωστόπουλος, Νίκος Καραγκιούρης
Περιπτερού Μαρία Μουρκούση



Η Νυχτερίδα - ο χορός των παραμυθιών της Κάρμεν Ρουγγέρη

Οπερέτα διαλέξαμε φέτος για τους μικρούς μας φίλους και συγκεκριμένα τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους. Έργο κατεξοχήν μελωδικό, γεμάτο από νοσταλγικά βιεννέζικα βαλς, μια κωμωδία κεφάτη και σπινθηροβόλα που θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους.
Ο Γιόχαν Στράους θεωρείται ο βασιλιάς του βαλς και η Νυχτερίδα βασίλισσα της οπερέτας. Ονειρευόμουν να ανεβάσω τη Νυχτερίδα, θέλοντας να γνωρίσω στα παιδιά αυτόν τον μοναδικό συνθέτη. Για να μπορούμε να το παρουσιάσουμε στα παιδιά, οι συνεργάτες μου κι εγώ, κρατήσαμε τα πιο όμορφα μουσικά μέρη, διαλέξαμε τα μελωδικότερα τραγούδια και «διακοσμήσαμε» διαφορετικά αυτό το μουσικό αρχιτεκτόνημα. Στο πρώτο και στο τρίτο μέρος χρειάστηκαν περισσότερες «επεμβάσεις». Κρατήθηκαν όμως τα ονόματα και οι χαρακτήρες του πρωτότυπου. Το δεύτερο μέρος είναι όλο ένας χορός μεταμφιεσμένων. Τι πιο ωραίο, λοιπόν, από ένα χορό γεμάτο παραμυθένιους ήρωες….




Γιόχαν Στράους 
Είναι το πρώτο από τα έξι παιδιά του διάσημου συνθέτη Γιόχαν Μπαπτίστ Στράους. Γεννήθηκε στη Βιέννη στις 25 Οκτωβρίου 1825. Από πολύ μικρός άρχισε μαθήματα μουσικής. Έπαιζε βιολί και στα έξι του χρόνια σύνθεσε το πρώτο του βαλς. Μεγαλώνοντας ακολούθησε την επιθυμία του πατέρα του και εργάστηκε σε τράπεζα. Παράλληλα, οργάνωσε μία ορχήστρα 15 μουσικών. Η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη, που ανταγωνιζόταν σε φήμη ακόμα και την ορχήστρα του πατέρα του.
Μετά το θάνατο του πατέρα του, το 1849, ο Γιόχαν Στράους άρχισε να περιοδεύει σε Ευρώπη και ΗΠΑ παρουσιάζοντας τη μουσική του. Οι μεγαλύτεροι συνθέτες της εποχής του αναγνώρισαν το μουσικό του ταλέντο. Από το 1835 αφιερώθηκε στην οπερέτα και έφτασε το βαλς στον υψηλότερο βαθμό τελειότητας. Πέθανε στη Βιέννη στις 3 Ιουνίου 1899, αφήνοντας πίσω του ένα πολύ σημαντικό έργο. 

“Η τρίπρακτη οπερέτα Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους, σε λιμπρέτο των Χάφνερ και Ζενέ, πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 1874 στο Theater an der Wien της Βιέννης με πολύ μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε η Νυχτερίδα έχει ανέβει πάμπολλες φορές. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Βιέννη, ένα χρόνο μετά τη σοβαρή χρηματιστηριακή κρίση του 1873, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια περιουσιών, την καταστροφή πολιτικών σταδιοδρομιών, την κοινωνική αναταραχή, τις βιοποριστικές δυσκολίες. Οι «σκηνοθεσίες» της καθημερινότητας, μέσα από τη διασκέδαση και το ποτό, για να λησμονηθούν οι οικονομικές δυσκολίες, αποδίδονται με κριτική κομψότητα στο έργο του Στράους, που έχει ως κέντρο τα αστεία μιας συντροφιάς Βιεννέζων αστών κατά τη διάρκεια ενός χορού μεταμφιεσμένων. Οι απιστίες του βαρώνου Άιζενσταϊν, η πλατωνική απιστία της έξυπνης συζύγου Ροζαλίντε, ο δυνάμει εραστής της, η εκδίκηση του Φάλκε, φίλοι, υπηρέτες, δημόσιοιτου υπάλληλοι -όλοι στροβιλίζονται στο ρυθμό των τριών τετάρτων.Η εικόνα μιας κοινωνίας σε κρίση που προβολικά δεν διαφέρει πολύ από τη σημερινή, επενδυμένη όμως με την εξαίσια μουσική του Γ. Στράους.”


Λίγα λόγια για το έργο όπως παρουσιάζεται από την Κάρμεν Ρουγγέρη

Σε ένα αρχοντικό στη Βιέννη ζούσε πολλά χρόνια πριν ένα ζευγάρι ευγενών. Ο βαρόνος Άϊζενσταϊν και η βαρόνη Ροζαλίντε. Στο ίδιο σπίτι ζούσε επίσης η Αντέλε η καμαριέρα τους. Φίλος του ζευγαριού ήταν ο Μπλιντ, δικηγόρος στο επάγγελμα. Στο έργο μας θα έχουμε, ακόμη, την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Φρανκ (υπαρχηγό της αστυνομίας), τη Χίλντα (αστυνόμο Α΄), τον Γιόχαν (αστυνόμο Β΄), τον Λανγκ (αστυνόμο Γ΄), τον Άλφρεντ (τενόρο στο επάγγελμα) και πολλούς άλλους.

Με παραμυθένιο τρόπο, γυρνώντας το δείχτη ενός ρολογιού, θα πάμε πολλά χρόνια πίσω, για να τους βρούμε όλους συμμαθητές στο ίδιο σχολείο. Θα τους δούμε σε μάθημα χορού, σε μάθημα μουσικής, στην απονομή των διπλωμάτων τους. Θα ακολουθήσει η πρόταση γάμου του Άιζενσταϊν στη Ροζαλίντε. Ύστερα ο γάμος του ζευγαριού.
Θα περάσουν λίγα χρόνια. Ο Άιζενσταϊν θα προκαλέσει πολλά προβλήματα με το χαρακτήρα του, ώσπου σε ένα χορό μεταμφιεσμένων θα δοθεί η λύση, χαρίζοντας ένα ευτυχισμένο τέλος στην ιστορία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: