Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

"Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα" από την Λυρική

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τις «Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα» και σκοπεύει να πλημμυρίσει τους δρόμους της Αθήνας με γκαλά όπερας, χορευτικά μπαλέτα και μοναδικές άριες.
Η νέα αυτή δράση φέρει την υπογραφή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρωνα Μιχαηλίδη και φιλοδοξεί να μυήσει τους Αθηναίους στον θαυμαστό κόσμο της όπερας και του κλασικού μπαλέτου πέρα από τα στεγανά μιας θεατρικής αίθουσας, βγάζοντας την μουσική και τον χορό στην κυριολεξία στους δρόμους.
Οι Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου και θα μας κρατήσουν συντροφιά δίνοντας άλλο τόνο στο γκρίζο της πόλης μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου.
Την καλλιτεχνικής επιμέλεια του προγράμματος υπογράφουν οι Σταμάτης Μπερής και η Λυδία Αγγελοπούλου, οι οποίοι φρόντισαν να οργανώσουν ένα πλήθος εκφηλώσεων και δράσεων, άλλες προγραμματισμένες και άλλες τελείως... αυθόρμητες.
Έτσι λοιπόν τις προσεχείς ημέρες οι Αθηναίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν εντελώς δωρεάν άριες, μονωδίες και μπαλέτα σε διάφορα σημεία της πόλης: από δρόμους και πλατείες μέχρι λεωφορεία!
Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα και η εφημερίδα Ελευθεροτυπία το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής:
Λυρικό Λεωφορείο
Ένα κανονικό λεωφορείο με ανοιχτή οροφή, σαν αυτό που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι η ΕΛΣ για τη διαφήμιση της «Αΐντα» στο Ηρώδειο επί εφτά μέρες (1, 2, 7, 8, 14, 20 και 22 Σεπτεμβρίου), θα ξεκινά από το θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας στις 6.30 μ.μ. και μέχρι τις 8.30 μ.μ. θα διασχίζει, με διαφορετική κάθε φορά διαδρομή, την πόληκαι οπωσδήποτε με αρκετές στάσεις (για παράδειγμα Σύνταγμα, πλατεία Κοτζιά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πινακοθήκη, Ζάππειο, Στύλοι Ολυμπίου Διός, πλατεία Ασωμάτων, Μοναστηράκι, πλατεία Βικτωρίας κ.λπ.).

Οι μονωδοί και χορωδοί της Λυρικής, ανάμεσά τους και δημοφιλείς πρωταγωνιστές, όπως οι Γιάννης Χριστόπουλος, Ελενα Κελεσίδη, Μαρία Μητσοπούλου, Λυδία Αγγελοπούλου, Σταμάτης Μπερής και Δημήτρης Σιγαλός σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής και, φυσικά, στις στάσεις θα ερμηνεύουν αποσπάσματα από δημοφιλείς όπερες: το «Libiamo» από την «Τραβιάτα» του Βέρντι, το «Quando e bella» από το «Ελιξίριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι και το «Quando men vo» από την «Μποέμ» του Πουτσίνι.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011 / 18.30-20.30, Λυρικό Λεωφορείο
Διαδρομή:
Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, Αρδηττού, Βασιλίσσης Όλγας, Αμαλίας, Πλατεία Συντάγματος, Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Αθηνάς.
Στάσεις: Πλατεία Συντάγματος (Public), Προπύλαια, Πλατεία Κοτζιά

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011 / 18.30-20.30, Λυρικό Λεωφορείο
Διαδρομή:
Θέατρο Ολύμπια, Πανεπιστήμιου, Πατησίων, Αλεξάνδρας, Βασιλίσσης Σοφίας Σόλωνος, Θέατρο Ολύμπια
Στάσεις: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Σταθμός Μετρό Αμπελόκηποι, Πλατεία Κολωνακίου

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011 / 18.30-20.30, Λυρικό Λεωφορείο
Διαδρομή:
Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Ευφρονίου, Υμηττού, Ευτυχίδου, Ερατοσθένους, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αρδηττού, Βασιλίσσης Όλγας, Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Θέατρο Ολύμπια.
Στάσεις: Εθνική Πινακοθήκη, Πλατεία Παγκρατίου (Υμηττού και Ευτυχίδου), Ζάππειο Μέγαρο


Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011 / 18.30-20.30, Λυρικό Λεωφορείο
Διαδρομή:
Ακαδημίας, Σύνταγμα, Αμαλίας, Συγγρού, Βεΐκου, Γενναίου Κολοκοτρώνη, Δημοφώντος, Περσεφόνης, Πειραιώς, Ασωμάτων, Ερμού, Αθηνάς, Ομόνοια, Ακαδημίας, Θέατρο Ολύμπια.
Στάσεις: Στύλοι Ολυμπίου Διός (Άγαλμα Μελίνας Μερκούρη, αρχή Δ. Αρεοπαγίτου), Πλατεία Ασωμάτων (Σταθμός Ηλεκτρικού Θησείο), Πλατεία Μοναστηρακίου

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011 / 18.30-20.30, Λυρικό Λεωφορείο
Διαδρομή:
Θέατρο Ολύμπια, Ιπποκράτους, Πανεπιστήμιου, Αγίου Κωνσταντίνου, Αχιλλέως, Λένορμαν, Δωδώνης, Φιλιππουπόλεως, Αγίου Μελετίου, Λιοσίων, Χαλκοκονδύλη, Ακαδημίας, Θέατρο Ολύμπια.
Στάσεις: Πλατεία Καραϊσκάκη, Πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου-Ακαδημία Πλάτωνος (Λένορμαν 122), Πλατεία Αττικής (Λιοσίων)

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011 / 18.30-20.30, Βραδιά αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας
Προαύλιος Χώρος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Πατησίων


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου / 21.00, Συναυλία με την Ορχήστρα και την Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Συμπαραγωγή ΕΛΣ και ΟΜΜΑ)
Κήποι Μεγάρου Μουσικής Αθηνών,
απευθείας μετάδοσης μέσω γιγαντοοθονών από την αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011 / 18.30-20.30, Λυρικό Λεωφορείο
Διαδρομή:
Θέατρο Ολύμπια, Πανεπιστημίου, Ομόνοια, 3ης Σεπτεμβρίου, Πατησίων, Καυτατζόγλου, Αχαρνών, Χαλκοκονδύλη, Ακαδημίας, Θέατρο Ολύμπια.
Στάσεις: Πλατεία Βικτωρίας (3ης Σεπτεμβρίου), Στάση Καυτατζόγλου (Πατησίων & Καυτατζόγλου), Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα (Αχαρνών)

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011 / 18.30-20.30, Λυρικό Λεωφορείο
Διαδρομή:
Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Κηφισίας, Πανόρμου, Αλεξάνδρας, Ιπποκράτους, Ακαδημίας.
Στάσεις: Πύργος Αθηνών, Σταθμός Μετρό Πανόρμου, Ακαδημίας και Ιπποκράτους

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 / 21.00, Λυρική Βραδιά
Αέρηδες, Πλάκα


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 / 21.00, Χορός στις Πλατείες
Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, Κολωνός

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011 / 21.00,
Χορός στις Πλατείες
Σταθμός Μετρό Κεραμεικός (Γκάζι)

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 / 21.00
, Λυρική Βραδιά
Πλατεία Κυψέλης

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011 / 21.00
, Χορός στις Πλατείες
Πλατεία Αγίου Ανδρέα Λαμπρινή

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011 / 21.00
, Λυρική Βραδιά
Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι
Λυρικές Βραδιές
Για τρεις μέρες το καλλιτεχνικό δυναμικό της ΕΛΣ θα καταλάβει συγκεκριμένες πλατείες (ώρα έναρξης 9 μ.μ.) και θα παρουσιάσει ένα μίνι πρόγραμμα με χορωδιακά μέρη και άριες («Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι, «Τζιάνι Σκίκι» του Πουτσίνι, «Ριγκολέτο» του Βέρντι, «Κάρμεν» του Μπιζέ, «Λα Τραβιάτα» του Βέρντι, αλλά και ιταλικά καντσονέτα). Οι λυρικές βραδιές έχουν προγραμματιστεί για Αέρηδες (23/9), πλατεία Κυψέλης (30/9) και πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι (2/10).
Χορός στις Πλατείες
Το Μπαλέτο της Λυρικής επέλεξε δύο χορογραφίες με ελληνική υπογραφή, το «Female» του Αγάπιου Αγαπιάδη και το «Σε γκρίζο φόντο» του Φώτη Διαμαντόπουλου, και θα ερμηνεύσει αποσπάσματά τους στην πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου, Κολωνός (24/9), στο σταθμό μετρό του Κεραμεικού (28/9) και στην πλ. Αγ. Ανδρέα, Λαμπρινή (1/10). Πάντα στις 9 μ.μ.
Extra Εκδηλώσεις
Υπάρχουν και ακόμα δύο εκδηλώσεις, που ξεχωρίζουν. Η πρώτη (16/9, 6.30-8.30 μ.μ.) γιατί θα δώσει ζωή στο πολύπαθο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επί της Πατησίων. Στον αύλειο χώρο του θα οργανωθεί βραδιά αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας, η οποία ως γνωστόν έφυγε από τη ζωή αυτή τη μέρα πριν από 34 χρόνια (1977). Η δεύτερη, γιατί δεν είναι άλλη από την εναρκτήρια συναυλία της σεζόν 2011-12 με την ορχήστρα και τη χορωδία της ΕΛΣ (17/9). Φέτος θα μεταδοθεί απ' ευθείας από την αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής μέσα από γιγαντοοθόνες
Πηγές : Camerastylo,iefimerida, Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: