Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Χουδέτσι 2011: Ένα χωριό στο "Λαβύρινθο" της μουσικής

Θα μπορούσε να θυμίζει το γαλατικό εκείνο χωριό, που "αντιστέκεται ακόμη και πάντα" στον κατακτητή... Πόσο μάλλον σήμερα, που η οικονομική κρίση απαιτεί τόλμη, επιμονή και επινοητικότητα προκειμένου ένα μικρό χωριό να αποκτήσει το δικό του φεστιβάλ. 
Όταν όμως το χωριό αυτό είναι το Χουδέτσι, το ορεινό χωριό του νομού Ηρακλείου, στην Κρήτη, που χάρη στη φιλόξενη στέγη που προσφέρει στο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» και τα ετήσια μουσικά σεμινάρια που διοργανώνονται εκεί, με τη φροντίδα του Ross Daly, απόκτησε μια σταθερή θέση στην καρδιά (αλλά και τα τουριστικά δρομολόγια) χιλιάδων μουσικών και φίλων της μουσικής στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, τότε η "αντίσταση" παίρνει τον χαρακτήρα μιας εναλλακτικής πρότασης όχι μονάχα πολιτιστικής αλλά και αναπτυξιακής.


Φέτος, για δεύτερη χρονιά, το χωριό όπου έχει την έδρα των δραστηριοτήτων του το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» ανοίγει φιλόξενα τις πύλες του για να υποδεχθεί το Houdetsi Festival 2011, όπου η φιλοσοφία του «Λαβύρινθου» δένει αρμονικά με δράσεις τις τοπικής κοινωνίας που δημιουργούν ένα τοπικό μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στον πολιτισμό, το περιβάλλον και την υπεραξία των τοπικών προϊόντων.

Βασισμένο στην ίδια φιλοσοφία, το φετινό φεστιβάλ, μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Χουδετσίου και του Συλλόγου Φίλων του «Λαβύρινθου», ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα. με συναυλίες των Γ. Μαυρομανωλάκη, Γ. Παπαϊωάννου, Μ. Κανακάκη, Έφης Μαστορίδη, Χρ. Μπάρμπα στις 9.00 μ.μ., μουσική από την Περσία με τους Pedram Khavar Zamini και Αraz Salek στις 10.15 μ.μ., ενώ στις 11.30 μ.μ. οι Ross Daly, Kέλλυ Θωμά, Παύλος Σπυρόπουλος και Χάρης Λαμπράκης, ερμηνεύοντας τις δικές τους μουσικές, θα κλείσουν τις εκδηλώσεις της ημέρας.
Την Τετάρτη σειρά παίρνουν οι Μιχάλης Λουφαρδάκης, Γιάννης Παπατζανής και Κυριάκος Σταυριανουδάκης με μουσική από την Κίσσαμο (9.00 μ.μ.), οι Imamyar και Rufat Hasanov, μουσικοί από το Αζερμπαϊτζάν (10.15 μ.μ.) και η βραδιά θα κλείσει με ρεσιτάλ των R. Daly, Γιώργη Μανωλάκη και Κέλλυς Θωμά.
Τέλος, την Πέμπτη, τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, η Ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου "Λαβύρινθος" μαζί με όλους τους μουσικούς που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα παρουσιάσει μια μεγάλη μουσική σύμπραξη, σε μια συναυλία που ξεκινά στις 9.00 μ.μ.
Ακόμη, καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα υπάρχει έκθεση οργανοποιών από την Αθήνα και την Κρήτη, αγορά χειροποίητων και βιολογικών προϊόντων και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους σε όλο το χωριό, στήνοντας με τον τρόπο αυτό μια μοναδική γιορτή!
Πηγές: Αυγή,  Μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος
http://www.rossdaly.gr, 
http://www.myspace.com/rossdaly

Δεν υπάρχουν σχόλια: