Κυριακή 16 Μαΐου 2010

"Χελιδών ηδομένη…"ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ

Mία υπέροχη και μοναδική έκδοση, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε περιεχόμενο, με τίτλο
Χρήστος Λεοντής «Χελιδών ηδομένη…»
κυκλοφόρησε από το Μετρονόμο σε βιβλίο (54 σελίδων), CD και DVD.




Η έκδοση περιλαμβάνει το «Αριστοφανικό μέρος» της παράστασης «Χελιδών ηδομένη… και τραγούδια ευφρόσυνα!» που ο Χρήστος Λεοντής έδωσε στο Ηρώδειο το 2005. Πέντε μουσικές ενότητες από τις κωμωδίες Αχαρνής, Σφήκες, Ιππής, Πλούτος, Ειρήνη, που έγραψε για τις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, του Εθνικού και του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. 
Στην παρουσίαση για το έργο του Χρήστου Λεοντή και την έκδοση μίλησαν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Πλάτων Μαυρομούστακος και ο Γιώργος Χρονάς

Οι συντελεστές του «Χελιδών ηδομένη…» πολλοί και εκλεκτοί:
 Κωνσταντίνος Ρήγος (σκηνοθεσία, χορογραφία), ο Σπύρος Παπαδόπουλος σε ρόλο παρουσιαστή, οι τραγουδιστές Πέτρος Δαμουλής, Δώρος Δημοσθένους, Γιάννης Κούτρας, Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη, η μικτή Χορωδία τού Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς υπό την διεύθυνση του Θανάση Αρβανίτη, δεκαεπταμελής ορχήστρα, το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η Σοφία Παντουβάκη (σκηνικά, κοστούμια), και ο Χρήστος Λεοντής σε διεύθυνση αλλά και στην τηλεοπτική σκηνοθεσία μαζί με τον Χρήστος Τσαγάκη.

Το σκληρό εξώφυλλο της έκδοσης κοσμείται από μία υπέροχη ζωγραφιά του Διονύση Φωτόπουλου από την Ειρήνη του Αριστοφάνη για την παράσταση του Κάρολου Κουν.
Όμως και άλλες ζωγραφιές και σκίτσα του Διονύση Φωτόπουλου, του Δημήτρη Μυταρά, του Κάρολου Κουν, του Κυριάκου Ρόκου, της Μαργαρίτας Μαρασίδου, του Αντώνη Κυριακούλη, μαζί με φωτογραφίες από την παράσταση του Ηρωδείου αλλά και τις θεατρικές παραστάσεις αυτών των κωμωδιών, ολοκληρώνουν το εικαστικό μέρος της έκδοσης. Τα κείμενα του βιβλίου, όπως και όλοι οι στίχοι των τραγουδιών είναι γραμμένα σε Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.
Ο ενθουσιασμός και η αντιμετώπιση αυτής της εργασίας από το κοινό, αποτυπώνονται στα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής που παρουσιάστηκε.
Περίπου εκατό πρόσωπα συνέβαλαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, τα οποία και αναγράφονται στο βιβλίο.

Mας τρομοκρατούν συνεχώς αλλά η ψυχή μας πρέπει να μένει όρθια. Βλέπουμε τον ίδιο ήλιο και τα ίδια βουνά που έβλεπε και ο Αριστοφάνης και δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι σε αυτή την τρομοκρατία που μας περνούν τα ελληνικά και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αν ζούσε σήμερα ο Αριστοφάνης θα άλλαζε μόνο τα ονόματα στα έργα του…» Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων ο Χρήστος Λεοντής στην παρουσίαση, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, της εξαιρετικής έκδοσης (βιβλίο cd – dvd) «Χελιδών ηδομένη…" από το Μετρονόμο του Θανάση Συλιβού. 


Διαβάστε :Αναζήτηση της αλήθειας με λαϊκή συνείδηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια: