Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Πρωτοχρονιάτικη συναυλία...


Πρωτοχρονιά Βιενουά.! (του Τάκη Ατσιδάκου) απο το tar

Η αξία της παράδοσης ή μια ανιαρή ελιτίστικη εκδήλωση;
Η νοσταλγία παλαιών «καλών» εποχών ή η αντίδραση σε οτιδήποτε καινούργιο;
Ευθυμία και γιορταστική διάθεση ή ολοκληρωτικό μάρκετινγκ;



Σε ένα κόσμο που αλλάζει με πρωτόγνωρους ρυθμούς, όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας, ένα καλλιτεχνικό, μουσικό γεγονός παραμένει αθεράπευτα απαράλλακτο: Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής ορχήστρας της Βιέννης που γίνεται στην χρυσοποίκιλτη αίθουσα των Φίλων της Μουσικής( όχι αυτή που έχουμε και εδώ στα δικά μας Μέγαρα Μουσικής), στην Βιέννη.
Μια συναυλία που γνωρίσαμε μέσα από τις μεταδόσεις της κρατικής τηλεόρασης τα τελευταία 25 χρόνια ανελλιπώς. Καθοδηγητής μας σε αυτές τις μεταδόσεις ο Αλέξης Κωστάλας, που με το ζεστό τίμπρο τής φωνής του μας επαναλαμβάνει κάθε πρωτοχρονιά τις ίδιες πληροφορίες, τα ίδια σχόλια, τις ίδιες ευχές. Μα όλοι τα ίδια δεν επαναλαμβάνουμε κάθε γιορταστική περίοδο; Είναι μέσα στην παράδοση και αυτό…
Ξεγνοιασιά και ευθυμία σε σκοτεινές εποχές.
Ο θεσμός της συναυλίας αυτής, της πρωτοχρονιάτικης, ξεκίνησε όχι πρωτοχρονιά αλλά την παραμονή στις 31 Δεκεμβρίου του 1939. Επαναλήφθηκε ακριβώς έναν χρόνο και μια μέρα αργότερα την 1η Ιανουαρίου του 1941. Οπτική και ακουστική και λογική «παραίσθηση». Λες μετά από 2 χρόνια 1939-1941 αλλά είναι μόλις ένας ο χρόνος. Και τι χρόνος! Οι μηχανισμοί του αφανισμού εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν μπει μπροστά. Πέντε χρόνια από τα σκοτεινότερα της ιστορίας έρχονται, με δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς, ισοπεδωμένες πόλεις, πογκρόμ και μαζικές θανατώσεις εθνικών ομάδων, μοιράσματος εδαφών σαν λεία και δημιουργίας τερατωδών όπλων μαζικής και τελειωτικής καταστροφής.

Όμως στην κουκλίστικη Βιέννη, στην υπέροχη αίθουσα Musikverein, η χαρά και η ηρεμία της ζωής ξεχειλίζει: Gemutlichkeit κατά τους Μπίντερμαγιερ Βιεννέζους.
Τα έργα αυτών των συναυλιών όπως και όλων στη συνέχεια (με εξαιρέσεις που θα δούμε παρακάτω), είναι της δυναστείας των Στράους-πατρός και τέκνων.
 Βαλς και πόλκες και καντρίλιες και μαρς και οβερτούρες. Μαέστρος ο Κλέμενς Κράους, πολύ καλός μαέστρος αγαπητός σε κοινό και μουσικούς, και ιδανικός ερμηνευτής και του άλλου Στράους-του βαυαρού Ρίχαρντ.....
συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: