Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Εργαστήριο Ερμηνείας της Μουσικής του Νίκου Σκαλκώτα


Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει
«Εργαστήριο ερμηνείας της μουσικής του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949)»,το οποίο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο Τελετών του  Πανεπιστημίου Μακεδονίας από 7 έως και 17 Δεκεμβρίου 2009.

Το εργαστήριο είναι αφιερωμένο στα 60 χρόνια από το θάνατο του συνθέτη και θα κορυφωθεί με τέσσερις συναυλίες στην Περαία, τις Σέρρες, τη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το Παραμυθόδραμα «Με του Μαγιού τα Μάγια», ένα από τα σημαντικότερα και επιβλητικότερα έργα  του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, το οποίο ερμηνεύεται για πρώτη φορά στη Βόρεια
Ελλάδα και για πρώτη φορά στην πλήρη του εκδοχή από ελληνική ορχήστρα.

Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες έργο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, τρείς αφηγητές και σοπράνο, το οποίο ολοκληρώθηκε από τον Σκαλκώτα λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του. 
Σολίστες είναι οι Σώτος Παπούλκας, Έφη Δρόσου και Μάρια Ντεβιτζάκη. Τα μουσικά σύνολα του εργαστηρίου (χορωδία, ορχήστρα και σύνολα μουσικής δωματίου) διευθύνει ο διεθνούς φήμης μαέστρος, πιανίστας και μουσικοπαιδαγωγός Γιώργος Χατζηνίκος.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα γίνουν επιπλέον δύο διαλέξεις,
την Τρίτη 8/12 στις 18:00  από τον Λέκτορα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πέτρο Βούβαρη, με θέμα «Το Οκτέτο του Νίκου Σκαλκώτα», 
και την Τετάρτη 9/12 στις 18:00  από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Κώστα Τσούγκρα,  με θέμα «Το Παραμυθόδραμα του Νίκου Σκαλκώτα». 

Επίσης, την Τετάρτη 16/12 στις 19:00  θα γίνει εισήγηση από τον καθηγητή Γιώργο Χατζηνίκο,
με θέμα «Μια προσπάθεια σκιαγράφησης του γνωστού-άγνωστου Σκαλκώτα».
Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ο κύκλος των συναυλιών είναι ο εξής:
* 17 Δεκεμβρίου, 21:00, Θέατρο «ΚΑΠΠΑ», Περαία
* 18 Δεκεμβρίου, 21:00, Αμφιθέατρο Τελετών ΑΤΕΙ, Σέρρες
* 20 Δεκεμβρίου, 20:00, Χώρος Τεχνών, Βέροια
* 23 Δεκεμβρίου, 20:00, Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη
Οι συναυλίες γίνονται σε συνδιοργάνωση με την αστική μη κερδοσκοπική  πολιτιστική εταιρεία «Οκτάβα» και την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: