Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Μια σπουδαία μουσική συνάντηση μετά από 10 χρόνια


Ενα διήμερο μαγευτικό ταξίδι παραδομένο στα τραγούδια του κόσμου προσφέρουν η Μαρία Φαραντούρη, η Ελλη Πασπαλά και η Σαβίνα Γιαννάτου, Δευτέρα και  Τρίτη (9 μ.μ.), στο «Παλλάς»
Τραγουδίστριες με ιδιαίτερη μουσική διαδρομή η καθεμιά, ξανασυναντώνται επί σκηνής δέκα χρόνια μετά, ενώνοντας λυρικότητα, πάθος, ερμηνείες, σε μία παράσταση - πανδαισία φωνητικών αποχρώσεων και μαγευτικών ήχων.
 Η ιδέα της Μαρίας Φαραντούρη πριν από 10 χρόνια, άφησε μια τόσο καλή (και δυνατή) γεύση στο κοινό που είχε παρακολουθήσει τότε (στη «Σφεντόνα») που φέτος είπαν να την επαναλάβουν, «γιατί με βάση την ίδια ιδέα φτιάξαμε ένα σχεδόν νέο πρόγραμμα», διευκρινίζει η Μαρία Φαραντούρη.

Οι τρεις μεγάλες φωνές ενώνονται για να κάνουν τον γύρο του κόσμου με το ρεπερτόριο, τις εικόνες, τις διαφορετικές εμπειρίες, τις νέες εντυπώσεις, τις καινούργιες αισθητικές που έχει αποκομίσει καθεμιά σ’ αυτό το διάστημα. Με καλλιτεχνική ανάγκη να ξαναβρούνε τις μελωδίες και τη μουσική ψυχή κάθε χώρας, συλλέγουν ηχοχρώματα διαφορετικών πολιτισμών και συνταξιδεύουν μαζί στις εθνικές μουσικές του κόσμου. Σε αυτό το μαγευτικό ταξίδι για τον γύρο του κόσμου, ξεκινάνε από την Ελλάδα, τη δημοτική και τη βυζαντινή παράδοση, τα ρεμπέτικα, το έντεχνο, φτάνοντας ως τη Λατινική Αμερική.
Παραδοσιακά μακεδονίτικα, βουλγάρικα, από την Καππαδοκία, spirituals, blues, βραζιλιάνικα, αλλά και «Χάρτινο το φεγγαράκι», και ρεμπέτικο και Canto General, ενταγμένα σε μια ροή όπου σημαντικό κομμάτι της θα έχουν οι τριφωνίες. «Είναι ένα πρόγραμμα ανοιχτών οριζόντων», λέει η Μαρία Φαραντούρη, «όπου θα μπλέκονται με έναν τέτοιο τρόπο τα τραγούδια και οι φωνές που πραγματικά καταργούνται τα σύνορα. Μέχρι και νανούρισμα Ζουλού έχω ανασύρει από τα συρτάρια μου. Και αυτή τη φορά δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στον ρυθμό».

Συνταξιδιώτης τους ο σπουδαίος πιανίστας Τάκης Φαραζής  όπου κάνει και την ενορχήστρωση και μια ορχήστρα με εξαίρετους σολίστες

David Lynch: Πνευστά
Θωμάς Κωνσταντίνου: Βιολοντσέλο
Διονύσης Βαρβιτσιώτης: Βιολί
Πέτρος Βαρθακούρης: Μπάσο
Γιάννης Αγγελόπουλος: Ντραμς

Δεν υπάρχουν σχόλια: