Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

"Luz Casal " η κυρία του φωτός -


Η μούσα του Πέδρο Αλμοδοβάρ φοράει τα «Ψηλά Τακούνια» και τραγουδάει για τον έρωτα και τη ζωή. Η μεγάλη Ισπανίδα ερμηνεύτρια επιστρέφει στη χώρα μας για να μας ταξιδέψει μουσικά στον κόσμο των αισθήσεων σε δύο συναυλίες στην Αθήνα στο  Ηρώδειο αύριο Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009 και στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009.



«Τραγουδάω με την καρδιά μου και θέλω να είμαι αληθινή στο κοινό που με παρακολουθεί. Για να το πετύχω αυτό πρέπει να τραγουδάω στη μητρική μου γλώσσα. Εξάλλου η ομορφιά της μουσικής είναι να τη βιώνεις όπως εσύ τη νιώθεις», έχει πει σε παλιότερη συνέντευξή της.





Η 51χρονη Καζάλ γεννήθηκε στη Γαλικία, στην περιοχή Λα Κορούνια, αλλά μεγάλωσε στην Αστούρια. Από μικρή έκανε μαθήματα φωνητικής, πιάνου, σολφέζ και μπαλέτου. Νεαρή έκανε τις πρώτες της συναυλίες μπροστά σε κοινό 50 ατόμων και πήρε το βάπτισμα του πυρός με ένα ροκ συγκρότημα που λεγόταν «Los Fannys». Οχι τυχαία, άλλωστε, θεωρεί ότι η ροκ είναι «η ραχοκοκαλιά» της μουσικής της.


Το 1977 μετακόμισε στη Μαδρίτη και έβαλε πλώρη για καριέρα. Αρχισε να συνθέτει και να ηχογραφεί τα πρώτα δικά της κομμάτια, ενώ δοκίμασε και τις υποκριτικές της ικανότητες συμμετέχοντας στο θεατρικό σχήμα «Las Divinas». Το ντεμπούτο της στη δισκογραφία έγινε το 1980 με το σινγκλ «El Ascensor».
Η πρώτη επιτυχία έρχεται με τον τρίτο της δίσκο, «Quiereme aunque te duela» (1987), χάρη στο κομμάτι «Rufino», και συνεχίζεται όταν το 1989 υπογράφει συμβόλαιο με τη Hispavox και κάνει το «Luz V» -με παραγωγούς τον Πάκο Τρινιντάντ και τον Τσούτσο Μερσάν- που φτάνει τα 300.000 αντίτυπα. Ο δίσκος «Α contraluz» (1991) ήταν όμως το εισιτήριο για τη μεγάλη καριέρα. Από αυτόν ξεχώρισε ο Αλμοδόβαρ το «Piensa en mi» για κεντρικό μουσικό θέμα της ταινίας «Ψηλά τακούνια».



Κάπως έτσι το όνομα και οι μουσικές της αρχίζουν να βγαίνουν από τα σύνορα της χώρας της. Το 1999 γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία, δίνει μια εντυπωσιακή συναυλία στο Olympia του Παρισιού και την ίδια χρονιά βγάζει τον δίσκο «Un mar de confianza». Το κομμάτι «Mi confianza» παίρνει το βραβείο Ondas καλύτερου τραγουδιού και η Καζάλ ξεκινά περιοδεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Το 2001 κερδίζει, μαζί με τον Pablo Guerrero, το βραβείο Goya καλύτερης μουσικής επένδυσης για το κομμάτι «Tu bosque animado» από το soundtrack της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Το μαγεμένο δάσος».
Ακόμη ένα κομμάτι της θα έχει κινηματογραφική καριέρα, το «Negra sombra», ποίημα της γαλικιανής ποιήτριας Ροζάλια ντε Κάστρο, μελοποιημένο από τον Χουάν Μόντες Καρόν, που ακούγεται στην ταινία «Η θάλασσα μέσα μου» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ.
Το 2006 αναγκάζεται να διακόψει την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου της «Sencilla Alegria», όταν μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού. Υποβάλλεται σε εγχείρηση και μετά από λίγο καιρό ανακοινώνει στην ιστοσελίδα της ότι το ξεπέρασε. Ολο αυτό το διάστημα δεν σταμάτησε να γράφει και το αποτέλεσμα είναι ο τελευταίος της δίσκος, «Vida Toxica». Ο συμβολικός του τίτλος, «Τοξική ζωή», παραπέμπει τόσο στη χημειοθεραπεία στην οποία υποβλήθηκε όσο και στις «τοξικές ουσίες» της καθημερινότητάς μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: