Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Διπλή συναυλία του Χοσέ Καρέρας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα


 Ο Χοσέ Καρέρας συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σήμερα 7 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Γης. Τη συναυλία, που θα δοθεί στο πλαίσιο των 44ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο «Καλλιπάτειρα». Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Νταβίντ Χιμένεθ. Θα ερμηνεύσει έργα κυρίως του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, αλλά όχι μόνο.  Συγκεκριμένα: τη Σουίτα «Αρλεζιάνα» του Ζορζ Μπιζέ, απόσπασμα από την οπερέτα «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους, τραγούδια και συνθέσεις των Κάρλος Γκαρντέλ, Ρεβεριάνο Σούτουλο (μαθήτευσε δίπλα στους Ραβέλ και Σεν Σανς), Χουάν Βερτ, Χερόνιμο Χιμένεθ, Μανουέλ Καμπαλέρο, Νικόλα Βαλέντε, Σαλβατόρε Καρντίγιο, Λεό Ντελίμπ, Σαλβατόρε Γκαμπαρντέλα, Φιούριο Ρέντινε.

 Στο Ηρώδειο στις 19 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί και πάλι υπό τη διεύθυνση του  Νταβίντ Χιμένεζ, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, και θα τον συνοδεύουν η σοπράνο Σαμπίνα Πουερτόλας και ο βαρύτονος Αντζελ Οντένα. Η συναυλία πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τη δημιουργία της Half Note Productions.

Στη συναυλία αυτή θα τραγουδήσει μεσογειακά τραγούδια. Σε συνεντευξή του ο Χοσέ Καρέρας θα πεί...

«Είναι ένα παθιασμένο, ρομαντικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολλά τραγούδια από τη Μεσόγειο. Είναι ένα ταξίδι στις μουσικές και βέβαια στις προσωπικές μου ρίζες. Εξάλλου είμαι "μεσογειακός τύπος". Αυτό το νέο πρόγραμμα, τα κοντσέρτα, είναι μια πρόκληση για μένα. Οπως και κάθε κοντσέρτο, βέβαια, γιατί πάντα θέλω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. Ποτέ δεν υπολογίζω τα πράγματα, είμαι παθιασμένος όταν τραγουδώ».

Ο 63χρονος σήμερα Καρέρας, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μαζί με τον Παβαρότι και τον Ντομίνγκο, πέτυχαν κάτι πολύ σημαντικό: να (ξανα)κάνουν την όπερα δημοφιλή στο ευρύ κοινό. Πόσοι λυρικοί τραγουδιστές κατάφεραν ποτέ να τραγουδήσουν ενώπιον δύο δισεκατομμυρίων ακροατών; ος στο μπάνιο...

Ο γοητευτικότερος από τους επονομαζόμενους «Τρεις τενόρους», όμως, δεν περιορίζεται πλέον στη μουσική. Μετά την περιπέτεια της υγείας του (προ εικοσαετίας νίκησε τη λευχαιμία έχοντας μία πιθανότητα στις δέκα να επιβιώσει) ασχολείται συστηματικά με το Διεθνές Ιδρυμα για τη Λευχαιμία, που ίδρυσε ο ίδιος. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=76973

 

Βιογραφικά

5 Δεκεμβρίου 1946: Γεννιέται στη Βαρκελώνη 1970: Αρχίζει η καριέρα του με την όπερα «Ναμπούκο» 1971: Παντρεύεται την Μερσέντες Περέζ, με την οποία αποκτά δύο παιδιά 1974: Εμφανίζεται στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης με την όπερα «Τόσκα» 1975: Κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη Σκάλα του Μιλάνου 1990: Δίνει συναυλία με τους Τρεις Τενόρους στη Ρώμη 1991: Τιμάται με τα βραβεία Γκράμι και Πρίγκιπας των Αστουριών 1992: Διορίζεται μουσικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης 2004: Παρασημοφορείται από τη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: