Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Η Julia Migenes τραγουδάει Schubert




 «Είμαι υπονομευμένος από ένα σφοδρό και ανελέητο πόνο. Ω Θεία Τέχνη, είσαι η μόνη ικανή να ελαφρύνεις αυτό το έντονο συναίσθημα»    Φραντς Πήτερ Σούμπερτ


  Μία κορυφαία λυρική τραγουδίστρια με σπουδαία επίσης καριέρα και στο χώρο του μιούζικαλ, η ιστορική Carmen του Francesco Rossi, η συμπρωταγωνίστρια του Placido Domingo και του Ruggero Raimondi, η μούσα του Leonard Bernstein, η βραβευμένη με Grammy Χούλια Μιγκένες, μας ξεναγεί με το "Alter ego" στο μουσικό κόσμο ενός από τους μεγαλύτερους κλασικούς συνθέτες, του Φραντς Πήτερ Σούμπερτ.
Στο πλάι της Χούλια Μιγκένες ένας ταλαντούχος ηθοποιός, ο Πολύδωρος Βογιατζής και ένας φημισμένος σολίστας, ο πιανίστας Έντουαρντ Φερλέ, που με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Φιλίπ Καλβάριο διεισδύουν μαζί με τη Μιγκένες στο σύμπαν του Σούμπερτ.
 
Δομώντας από κοινού μία παράσταση - διάλογο ανάμεσα στο έργο και τη ζωή του, στη μουσική και τα γεγονότα που τον σημάδεψαν ανεξίτηλα.
Η Χούλια Μιγκένες από τη μία ερμηνεύοντας με το μοναδικό λυρικό της τρόπο κάποια από τα αριστουργήματα  Lieder του Σούμπερτ, το μουσικό είδος που ο ίδιος πρώτος όλων ανέδειξε και τελειοποίησε. Την προσφυγή δηλαδή της κλασικής μουσικής στην ποίηση, στην υπέρτατη πνευματικότητα και στον υπερβατικό λόγο, που δημιούργησε ένα καταφύγιο και μία ισχυρή παράδοση, μία καθολική κυριαρχία του ποιητικού αισθήματος πάνω στις μουσικές εμπνεύσεις.
Από την άλλη ο Πολύδωρος Βογιατζής με τη μεστή αφήγησή του μάς αποκαλύπτει τον άνθρωπο, το χαρακτήρα, το μυστήριο και τις αντιφάσεις μέσα από τα ίδια τα λόγια του Σούμπερτ, σε κείμενα απ' το προσωπικό του ημερολόγιο και επιστολές στα αδέλφια και στους φίλους του.


 Παρουσιάζεται έτσι ταυτόχρονα το έργο και ο φορέας του, η συνοχή και η αλληλεπίδρασή τους, η αμοιβαία εμπλοκή τους σ' αυτό το μεγαλειώδες, ευαίσθητο, διαχρονικό και λαμπερό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Σε μία σκηνική ιχνηλασία αυτού του οικουμενικού δημιουργού, σε μία απόπειρα αποκρυπτογράφησης της πεσιμιστικής φύσης του, σε μία προσέγγιση της πολυπλοκότητας μιας μουσικής ιδιοφυίας. Που άντλησε αποκλειστικά μέσα απ' τις προσωπικές και πολλές φορές οδυνηρές εμπειρίες του την απίστευτη έμπνευσή του, που έζησε ανικανοποίητος δίχως ν' αγγίξει την ευτυχία, που τη στιγμή που καθιερωνόταν παγκόσμια και διαχρονικά ως ένας από τους μεγαλύτερους κλασικούς συνθέτες, δήλωνε απογοητευμένος για τις «άφαντες φιλοδοξίες και επιθυμίες» του.

Οι μουσικοί του ρεμβασμοί που αποδίδει στο πιάνο ο Έντουαρτ Φερλέ, υπογραμμίζουν ιδανικά αυτή τη μοιραία σχέση ανάμεσα στη ζωή και στο έργο του Σούμπερτ.Η μουσική και η αλληλογραφία, αυτού του τόσο εμπνευσμένου και καταδικασμένου καλλιτέχνη, προσεγγίζει μέσα απ' αυτή την παράσταση τη μοίρα και την καθημερινότητα του κάθε ενός από εμάς.
http://dimitria.thessaloniki.gr/html/showdetails.asp?newsid=17

Τραγούδι: Julia Migenes ,Αφήγηση: Πολύδωρος Βογιατζής
Πιάνο: Edouard Ferlet, Σκηνοθεσία: Philippe Calvario

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί 20/9/2009 έω Ώρα: 21.00 στο Βασιλικό Θέατρο "Δημήτρια 2009"στη Θεσσαλονίκη

 H Julia Migenes  είναι ελληνο-πορτορικανικής καταγωγής
«Ο πατέρας μου ήταν από ένα ελληνικό νησί- τη Χίο, νομίζω. Πατούσε σταφύλια στην μπανιέρα του διαμερίσματος της Νέας Υόρκης για να βγάλει κρασί και μου τραγουδούσε» είπε, μεταξύ πολλών άλλων, η Χούλια Μιγκένες κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου .
Περισσότερα στο Βήμα  Η «κυρία Πάθος», η Χίος και ο Σούμπερτ
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=289235&dt=19/09/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: