Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Η Σαβίνα Γιανάτου στο Θέατρο Δόρα Στράτου

Πάντα ήθελα μια καλή ευκαιρία για να αναφερθώ στη Σαβίνα Γιαννάτου γιατί πιστευω ότι αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση στο χώρο της μουσικής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής στον κόσμο. Συμμετέχει σε φεστιβάλ, δισκογραφεί για την ECM και εντυπωσιάζει κοινό και κριτικούς τόσο με τη μοναδική φωνή της, όσο και με τις ξεχωριστές μουσικές πρότασεις που παρουσιάζει.
Σήμερα  λοιπόν   Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου,  εμφανίζεται στο Θέατρο Δόρα Στράτου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αθηναϊκού Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.
Στη νέα της συναυλιακή πρόταση, η Σαβίνα Γιαννάτου παρουσιάζει στο πρώτο μέρος της συναυλίας, με τη συνοδεία της Ευγενίας Καρλαύτη στο πιάνο, τους οικείους και αγαπημένους ήχους των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, για να μας παρασύρει στη συνέχεια σε ένα μαγευτικό ταξίδι σε σημαντικές στιγμές της πορείας της αλλά και σε απρόβλεπτα τραγούδια δημιουργών που αγαπά. Έτσι τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι συνδυάζονται με τραγούδια της Λένας Πλάτωνος , του Νίκου Κυπουργού, της Joan Baez και άλλων σπουδαίων δημιουργών.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας της , η Σαβίνα Γιαννάτου μαζί με τους Primavera en Salonico, τους εξαιρετικούς μουσικούς που τη συνοδεύουν μόνιμα, παρουσιάζει ειδικά επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια από τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο έτσι όπως παρουσιάζονται στο σύνολο της δισκογραφίας της (Παναγίες του Κόσμου, Τραγούδια της Μεσογείου, Άνοιξη στη Σαλονίκη, Terra Nostra, Sumiglia, Tutti baci, Songs of An other, κα), ενορχηστρωμένα και εκτελεσμένα με έναν σύγχρονο και πολλές φορές απρόβλεπτο τρόπο, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό ηχητικό τοπίο.
Ένα σπάνιο ρεσιτάλ με εξαιρετικούς συντελεστές και υπέροχα τραγούδια, ιδανικό για μία μαγευτική συναυλιακή βραδιά...
Συμμετέχουν οι μουσικοί:Ευγενία Καρλαύτη: πιάνο και οι Primavera en Salonico: Γιάννης Αλεξανδρής κιθάρα, Κώστας Βόμβολος-κανονάκι, ακορντεόν, καλίμπα, ταμπουράς, Κυριάκος Γκουβέντας βιολί, Κώστας Θεοδώρου κρουστά, Χάρης Λαμπράκης-νέι, φλογέρα, Μιχάλης Σιγανίδης-κοντραμπάσο.






Βιογραφικά  
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μελέτησε τραγούδι με τη Γωγώ Γεωργιλοπούλου και αργότερα με το Σπύρο Σακκά στο Εργαστήρι Φωνητικής Τέχνης. Αποφοίτησε από το τμήμα του μουσικού θεάτρου του Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου με υποτροφία του συλλόγου "Μουσηγέτης". Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1979 με την εκπομπή του Γ' Προγράμματος της ΕΡΤ "Εδώ Λιλιπούπολη". Από τότε, έχει συνεργαστεί με αρκετούς Ελληνες συνθέτες (Πλάτωνος, Γρηγορίου, Μαραγκόπουλος, Κατσούλης, Μαμαγκάκης, Κυπουργός) και η δισκογραφία της περιλαμβάνει περισσότερους από είκοσι δίσκους (προσωπικοί και συμμετοχές). Για περισσότερα από δέκα χρόνια υπήρξε μέλος του Εργαστηρίου Παλιάς Μουσικής, με το οποίο έχει ερμηνεύσει έργα μεσαιωνικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ σε ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση αλλά και σε φεστιβάλ και εργαστήρια ηλεκτρονικής και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής, ως ερμηνεύτρια και συνθέτις. Εχει συνθέσει μουσική για ντοκιμαντέρ, video-art και θέατρο, έχει ασχοληθεί με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, σε συνεργασία με μουσικούς από το χώρο της jazz και έχει συνεργαστεί με το συγκρότημα "Primavera En Salonico" σε δίσκους και ζωντανές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο δίσκος "Oι Παναγιές του κόσμου" ανέβηκε μέχρι το Νο 11 του Top 20 στο World Music Europe Charts. Προσωπικοί Δίσκοι: Καρυωτάκης-13 Τραγούδια (1982), Το '62 του Μάνου Χατζιδάκι (1983), Νανουρίσματα (1985), Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος; (1986), Masco (1994), Ανοίξη στη Σαλονίκη (1995), Αναπνοές (1998), Τραγούδια της Μεσογείου (1998), Παναγίες του Κόσμου (1999).
Τον Οκτώβριο του 2000 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Rosa das Rosas" όπου η Σαβίνα Γιαννάτου ερμηνεύει δικές της συνθέσεις. Τον Δεκέμβριο του 2001 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Terra Nostra" που είναι ζωντανή ηχογράφηση μέρους του προγράμματος που παρουσίασε στη Σφεντόνα μαζί με την Τυνήσια ερμηνεύτρια Lamia Bedioui και τους Primavera en Salonico με παραδοσιακά τραγούδια απ' όλο τον κόσμο. Τον Δεκέμβριο του 2002 κυκλοφορεί το άλμπουμ "Πάω να πω στο σύννεφο" - Η Σαβίνα Γιαννάτου σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.Από τον Ιανουάριο του 2003 το άλμπoυμ "Terra Nostra" κυκλοφορεί και από την εταιρία ECM στο εξωτερικό.Το 2005 κυκλοφορεί, απο την ECM επίσης, το Αλμπουμ "Sumiglia" με τους Primavera en Salonico.Το 2006 "Tutti Baci" με την Elena Ladda στην Λύρα.Το 2007 "Μουσική Δωματίων" από τη Λύρα σε μουσική Χατζιδάκι, Μουζάκη, Αγγελάκου, Βελιώτη, Σιγανίδη και Γιαννάτου.Σεπτέμβριος 2008 Νέο Αλμπουμ "Songs Of An Other"
Το άλμπουμ "Songs Of An Other", ηχογραφήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2007, είναι το τρίτο άλμπουμ με την ECM της Σαβίνας Γιαννάτου και των Primavera en Salonico. Ταξιδεύει μέσω παραδοσιακών τραγουδιών από την Αρμενία, Σερβία, Καζακστάν και Νότια Ιταλία όπως και Ελλάδα, προσθέτοντας και ένα ύμνο από τον 16ο αιώνα από την Ιουδαϊκή παράδοση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: