Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Μουσικές ειδήσεις: Βραβείο στον Πέτρο Μωραίτη απο το διεθνή διαγωνισμό του ιδρύματος «Guido d’ Arezzo» στο Αρέτσο της Ιταλίας.

Την τρίτη διεθνή αναγνώριση για μουσική σύνθεση από νέο συνθέτη της χώρας μας.
Βραβείο διεθνούς ακτινοβολίας κέρδισε ο απόφοιτος και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Πέτρος Μωραΐτης, ο τρίτος νέος που κατακτά μία από τις πρώτες θέσεις διαγωνισμού έπειτα από ειδίκευση στη σύνθεση δίπλα στον καθηγητή Χρήστο Σαμαρά. Ο 28χρονος Θεσσαλονικιός απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον 36ο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης χορωδιακής μουσικής, που διοργανώνει κάθε χρόνο το ίδρυμα «Guido d’ Arezzo» στο Αρέτσο της Ιταλίας.
Το έργο «Sanctus» (Αγιος) διακρίθηκε ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες. Αποτελεί απόσπασμα από μια μεγάλη λειτουργία για φωνητικό σύνολο και καμπάνα («Μesse fur Vokalensemble und Rohrenglocke»). Είναι η πρώτη σύνθεση χορωδιακής μουσικής που έχει γράψει ώς σήμερα, μολονότι στην πεντάχρονη πορεία της γραφής του αριθμεί πολλά άλλα έργα για σόλο όργανα, για πιάνο και ορχήστρες.

«Από μικρός μ’ ενδιέφερε η φωνητική και ειδικότερα η χορωδιακή μουσική. Χρειάζεται όμως κανείς να έρθει απευθείας, πρακτικά, κι όχι θεωρητικά, σε επαφή με αυτό το είδος μουσικής, ώστε να αποκτήσει εμπειρία γραφής για χορωδία», αναφέρει ο βραβευμένος συνθέτης. Κίνητρο για θρησκευτικό έργο αποτέλεσαν οι σπουδές του στην Αυστρία, όπου συνεχίζει τις σπουδές του τα δυο τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα συμμετέχει ως χορωδός στην Arnold Schoenberg Chor και στη χορωδία της όπερας του Γκρατς. «Ζώντας σε μια χώρα με παράδοση στη μουσική και τη χορωδία, έρχομαι συνεχώς σ’ επαφή με αριστουργηματικές σελίδες του παρελθόντος, μαθαίνοντας εκ των έσω τεχνικές και μυστικά της χορωδιακής γραφής», εξηγεί ο 28χρονος συνθέτης.
Αν και σπούδασε κλασική μουσική στην Ελλάδα, η διάκριση για μια λειτουργία θρησκευτικού περιεχομένου σε λατινικό μοτίβο, άγνωστη στην Ελλάδα, ήταν σταθμός στον δρόμο της σύνθεσης που ξεκίνησε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Η τέχνη είναι σαν τον αθλητισμό. Ενα μετάλλιο δεν σταματά την πορεία του αθλητή. Το βραβείο είναι επιστέγασμα μιας προσπάθειας που συνεχίζεται και η ανηφόρα αυτή είναι δύσκολη», λέει στην «Κ».
Η ειδική τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο ίδρυμα «Γκουίντο ντ’ Αρέτσο» στην Τοσκάνη, όπου ο νεαρός συνθέτης θα παραλάβει το βραβείο του και το χρηματικό έπαθλο των 2.500 ευρώ. Η πρώτη εκτέλεση του έργου του έχει προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου στο Γκρατς υπό τη διεύθυνση του Γιόχαν Πριντς, καθηγητή χορωδίας στο μουσικό πανεπιστήμιο της Αυστρίας και διευθυντή της Χορωδίας των Φίλων της Μουσικής της Βιέννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: