Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

(10/6) Το Ωδείο ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ διοργανώνει συναυλία στη μνήμη του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΙΚΙΝΟΥ

Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες

Πολιτιστικό & Καλλιτεχνικό Κέντρο

Ιδρυτής: Κωστής Γαϊτάνος

Το Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» διοργανώνει συναυλία
στις 10 Ιουνίου 2009 και ώρα 19:00μ.μ.
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου,
με έργα Ελλήνων Συνθετών,
στη μνήμη του αξέχαστου φλαουτίστα και καθηγητή του Ωδείου,Σπύρου Παπικινού.

Θα εκτελεστούν έργα των συνθετών:

Θ. Αντωνίου
Ι. Παπαδάτου
Α. Καλογερά
Γ. Παπαϊωάννου
Δ. Συκιά
Γ. Ζερβού
Ν. Μαργαρώνη
Π. Κούκου
Δ. Δοξάκη
Λαμβάνουν μέρος οι:
Γραμμένος Χαλκιάς - κλαρινέτο
Μαρία Θεοφίλη - φλάουτο
Νίκος Μπαλογιάννης - κιθάρα
και στο πιάνο: Ειρήνη Τσακίρη, Έλενα Λαζαρέτου, Ελίνα Γαβριηλίδου,
Νίκος Γάλλος και Χαράλαμπος Τσινικοσμάογλο

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ απο τον Κωστή Γαιτάνο ( διευθυντή του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες)

Αγαπημένε μας Σπύρο,

Τραγικά αναπάντεχη η είδηση του τέλους της ζωής σου, μας κάρφωσε την καρδιά και μας γέμισε με πόνο και δάκρυα την ψυχή. Μου είναι απίστευτο ότι εσύ ένας βράχος της μουσικής τέχνης μας εγκατέλειψες τόσο απρόσμενα και ότι σήμερα βρισκόμαστε όλοι εδώ, σ’ αυτήν τη μεγάλη στιγμή του οδυνηρού αποχαιρετισμού.

Υπήρξες μια ξεχωριστή παρουσία στη ζωή όλων μας και ιδιαίτερα σ΄ εμένα που από τα πρώτα σου καλλιτεχνικά βήματα είχα την τύχη να γνωρίσω όχι μόνο έναν ταλαντούχο μουσικό, αλλά και να ζήσω την ειλικρινή αγάπη μιας μεγάλης και αξέχαστης συναδελφικής φιλίας.

Η ζωή και η καλλιτεχνική σου σταδιοδρομία φωτίστηκαν από μεγάλες επιτυχίες που στέριωσαν μέσα μας την πεποίθηση ότι δεν υπήρξες μόνο ένας μεγάλος σολίστας του φλάουτου, αλλά μια προσωπικότητα που με την ακατάβλητη παρουσία της στο μουσικό ‘’γίγνεσθαι’’ του τόπου μας, ήσουν μια συνεχής εγγύηση για τα παρόντα αλλά και για τα μέλλοντα.

Αγαπημένε μου Σπύρο,

Η φτωχή καλλιτεχνική μας οικογένεια ορφάνεψε σήμερα ακόμη μια φορά, γιατί έχασε όχι μόνο έναν μοναδικό δάσκαλο αλλά και έναν ‘’μεγάλο’’ τεχνίτη του φλάουτου. Φεύγεις από κοντά μας, με την πλήρη ικανοποίηση της καθολικής αναγνώρισης της μεγάλης διδασκαλικής σου προσφοράς και ακόμη τις αξέχαστες αποκαλυπτικές σου εμφανίσεις, με εκείνον τον ξεχωριστό ήχο και την εσωτερική φλόγα που με μοναδικό και συναρπαστικό τρόπο ερμήνευες.

Υπήρξες ένας φωτισμένος δάσκαλος που μέσα από τα σπλάχνα σου ξεπήδησαν μερικά σπουδαία βλαστάρια που από ψηλά θα συνεχίσεις να τα παρακολουθείς να σε τιμούν με την ίδια δικαίωση ακριβώς, όπως σου αξίζει.

Ήσουν μια αγαθή και ευγενική ψυχή, που έδειχνε σε κάθε στιγμή τα υψηλά της αισθήματα και κυρίως την αμέριστη συμπαράσταση στους Έλληνες μουσουρ- γούς που σ’ εσένα, οφείλουν τις περισσότερες πρώτες εκτελέσεις των έργων τους που με ξεχωριστό και στοργικό τρόπο αγκάλιαζες. Είχες πάντοτε τις πιο ευγενικές και καλές σκέψεις για όλους σου τους συναδέλφους.

Αγαπημένε μου Σπύρο.

Το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες, του οποίου υπήρξες στενός συνεργάτης και από τους πρώτους που στήριξαν εδώ και 10 χρόνια τη μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση της μουσικής παιδείας, κλείνει ευλαβικά το γόνυ στον αξέχαστο και αξιοσέβαστο φίλο, άνθρωπο και δάσκαλο.

Πήγαινε εκεί ψηλά να βρεις όλους εκείνους που επιθύμησες και αγάπησες. Θα βρεις μια μουσική που δε θα βασανίζει το πνεύμα σου με κακούς και στριγκούς ήχους, όπως χαρακτηριστικά έλεγες. Θα ξαναβρείς την τέχνη που ζήταγες από τους ήχους του αγαπημένου σου οργάνου.

Με απόφαση της διεύθυνσης του Ωδείου Μουσικοί Ορίζοντες θεσπίζεται στη μνήμη του εκλιπόντος, χρυσό αριστείο που θα απονέμεται σε ταλαντούχο φλαουτίστα στις διπλωματικές του εξετάσεις και η αίθουσα που δίδασκε ο Σπύρος Παπικινός θα αναγράφει σε μπρούτζινη πλακέτα από σήμερα το όνομά του.

Καλό σου ταξίδι. Θα μείνεις για πάντα κοντά μας. Είσαι αθάνατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: