Ένα ταξίδι μουσικής από τη Δημοτική χορωδία της Λιβαδειάς υπο τη διεύθυνση του Τοdor Kabakchiev και την συμμετοχή της καταξιωμένης τραγουδίστριας ΝΕΝΑΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ .
Συμμετέχουν επίσης οι συντοπίτες μας : Πέτρος Σκένδρος τενόρος της Λυρικής και σοπράνο Ασπασία Φραγκούλη.
Μέσα σε ατμόσφαιρα γιορτής με τις μελωδίες, τους χορούς και τα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας πραγματοποίθηκε την Κυριακή 14 Ιουνίου 2009 στο προαύλιο του Αγίου Γεωργίου Λιβαδειάς η 5η ενοριακή εκδήλωση σε συνεργασία με το Ωδείο μας. Οι μουσικοί και οι χορεύτριες των encardiaπαρέσυραν μικρούς και μεγάλους στα βήματα του πιο αρχαίου χορού της Ιταλίας της ταραντέλλας..... Ήταν μια υπέροχη βραδυά γιορτής ,ένα μοναδικό πάρτυ ταραντέλλας που το χαρήκαμε όλοι μαζί μαθητές και καθηγητές , και όλος ο κόσμος ανεξάρτητα από ηλικία...
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ σου ανοίγει τα αυτιά ... στην Αθήνα και σε 24 πόλεις σ΄όλη την Ελλάδα
ΤΟ ΤΡΟΦΩΝΙΟ ΩΔΕΙΟ συμμετέχει στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ και σας καλεί στην "Μουσική παράσταση" με οδηγό έντεχνα ,παραδοσιακά και μικρασιάτικα τργούδια που θα παρουσιάσει το τμήμα τραγουδιού του Ωδείου σε μουσική διδασκαλία και επιμέλεια Αννας Μουζάκη Κείμενα: Βασιλεία Παπαρήγα Το ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 και ώρα 9 μ.μ στην αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου Λιβαδειάς (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 5)
Λιγα λόγια για την Ευρωπαϊκή γιορτή μουσικής
Το 1982, την 21η Ιουνίου - συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου - με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού πολιτισμού κυρίου Jack Lang και την οικονομική υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Ημέρα της Μουσικής με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».
Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους που με την συμπαράσταση των τοπικών αρχών και κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.α. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες.Εκδηλώσεις από κλασσική, jazz, hip-hop, rock, dance μέχρι και παραδοσιακή μουσική λαμβάνουν χώρα δωρεάν για το κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών είναι προσφορά των υποστηρικτών της Γιορτής.Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ και τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.
Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται έξω από τα Γαλλικά σύνορα, με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη είναι η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή .To 1999 ιδρύεται η Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση) αποκλειστικός εκπρόσωπος του θεσμού στην Ελλάδα και με σκοπό την προώθηση του.Σήμερα, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 20.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντας την ως την μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.
Στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής φέτος λκλείνει 10 χρόνια και αποτελεί την πιο διευρυμένη και μαζική μουσική διοργάνωση της χώρας. Για τρεις μέρες κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής μας επιτρέπει να ζήσουμε τις πόλεις μας διαφορετικά, ανοίγοντας τα μάτια και τ’ αυτιά μας σε εικόνες και μουσικές τους κόσμου. Με αφορμή τα γενέθλιά της η φετινή Γιορτή ξεκίνησε από νωρίς. Ήδη από τις αρχές Απριλίου έως σήμερα περισσότερες από 110 καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί πανελλαδικά .Παράλληλα 355 καλλιτεχνικά σχήματα από ολόκληρη τη χώρα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γιορτής για συμμετοχή στέλνοντας τα demos και τις προτάσεις τους. Φέτος συμμετέχουν 24 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Με αυτό το σκοπό περισσότερα από 70 σχήματα θα μετακινηθούν μεταξύ διαφόρων πόλεων του εθνικού δικτύου, που αναδεικνύεται πλέον αδιαμφισβήτητα σε ένα από τα πλέον δυναμικά της Ευρώπης. Η Λιβαδειά είναι απο τις πόλεις που συμμετέχουν στην γιορτή μέσω της εκδήλωσης του ΤΡΟΦΩΝΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ.
Οι Θρυλικοί καλλιτέχνες που πρωταγωνίστησαν στο Μπουένος Αϊρες, τις δεκαετίες του '40 και του '50, ερμηνευτές, τραγουδιστές και μαέστροι, θα βρεθούν στη σκηνή του Ηρωδείου, σε προχωρημένη ηλικία σήμερα, για να αναβιώσουν το πνεύμα της χρυσής εκείνης εποχής.
Η παράσταση αποτελεί καρπό έρευνας και δουλειάς του αυτοδίδακτου συνθέτη Γκουστάβο Σανταολάγια (βραβευμένος με δύο Οσκαρ μουσικής για το «Μυστικό του Brokeback Mountain» και τη «Βαβέλ»), που μαζί με τον Γκουτστάβο Μότσι, συγκέντρωσε, παρουσίασε και ηχογράφησε τους αυθεντικούς ήρωες της μαγικής εποχής του αργεντίνικο τάνγκο. Μία σειρά από κορυφαίους βετεράνους μουσικούς να παίρνουν τη θέση τους στη σκηνή. Η συναυλία δεν κρατάει πολύ, μία ώρα και είκοσι λεπτά. Κι έχει και διάλειμμα ενδιάμεσα. Όχι πως δεν αντέχουν. «Είναι αρκετά δραστήριοι, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο βέβαια» περιγράφει ο Σανταολάγια. «Σίγουρα πάντως χαίρονται με την ψυχή τους τις συναυλίες λες και μόλις τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική. Έχουν άλλου είδους εμπειρίες. Δουλεύεις μαζί τους τώρα και νιώθεις την αιωνιότητα». Επιστροφή στην εποχή της αθωότητας, όπως θα έλεγε ένας θαυμαστής των τάνγκος εκείνης της περιόδου, αρκετά πριν εμφανιστεί το νουέβο τάνγκο με τους μετέπειτα νεωτερισμούς του.
Το «Cafe De Los Maestros» έγινε και ταινία, κυκλοφόρησε ως διπλό cd, αλλά και βιβλίο. Το φιλμπαρουσίαζε, με τη μορφή του ντοκιμαντέρ, τη συναυλία τους στο διάσημο θέατρο Κολόν του Μπουένος Αϊρες. Η σκηνοθεσία είναι του Μιγκέλ Κόχαν, ενώ στο σάουντρακ (το cd, δηλαδή) περιέχονται μεγάλες στιγμές της ιστορίας των τάνγκος. Παίζει η κλασική Orquesta Tipica και ακούγονται τραγούδια σαν τα «La Coumparsita», «Sera Una Noche» και «La Punalada». Το άλμπουμ κέρδισε δύο γκράμι λατίνο.
Ο Φιλανδός Έσα-Πέκα Σάλονεν και η Ορχήστρα Ρhilharmonia του Λονδίνου δίνουν συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (σήμερα 17 Ιουνίου στις 21.00, ) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Παρουσιάζουν το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Λίστ και την Έκτη Συμφωνία του Μάλερ. Το Δεύτερο Κοντσέρτο του Λίστ έκανε πρεμιέρα το 1857 στη Βαϊμάρη, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος το αναφέρει ως «συμφωνικό κοντσέρτο».
Η Συμφωνία αρ. 6 σε λα ελάσσονα του Γκούσταβ Μάλερ, από ορισμένους αποκαλείται «Τραγική».Ωστόσο, συνετέθη σε μια ιδιαίτερα ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του Μάλερ: το 1902 είχε παντρευτεί την Άλμα Σίντλερ και κατά τη διάρκεια της σύνθεσης της συμφωνίας γεννήθηκε η δεύτερη κόρη του.
Σολίστ στο πιάνο είναι ο διεθνούς φήμης Έλληνας μουσικός Γιάννης Βακαρέλης.
"Χαρούμενη είναι μια ορχήστρα όταν η παλαιά γενιά μουσικών μπορεί και συνυπάρχει αρμονικά με τη νέα. Αυτή η μετάβαση δεν είναι πάντοτε “ειρηνική”. Μόλις όμως επιτευχθεί, τότε η ορχήστρα είναι μια απολύτως αντιπροσωπευτική μικρογραφία μιας “καλοκουρδισμένης” κοινωνίας"Ε, λοιπόν, η Φιλαρμόνια είναι μια χαρούμενη ορχήστρα. Το Λονδίνο βέβαια είναι μια τελείως διαφορετική πόλη». λέει ο Eσα Πέκα Σάλονεν σε συνέντευξη στην ΙΣΜΑΜ ΤΟΥΛΑΤΟΥ
Από την Παρασκευή 19 ώς την Κυριακή 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 18ο Μουσικό Φεστιβάλ Κλασικής ΜουσικήςΝαυπλίου, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στις σκανδιναβικές χώρες και στους καλλιτέχνες τους, ενώ την επιμέλεια του φεστιβάλ έχει και φέτος ο Γιάννης Βακαρέλης. Η έναρξη θα γίνει την Παρασκευή 19 Ιουνίου με τη διακεκριμένη δανέζα σολίστ φλάουτου με ράμφοςΜικάλαΠέτρι και τον κιθαρίστα Λας Χάνιμπαλ.
Ακολουθε στις 20 του μηνός η Βασιλική Ορχήστρα της Δανίας, μια από τις παλαιότερες στο είδος της, με ρίζες που ξεκινούν το 1448 στο Σώμα Σαλπιγκτών της Αυτοκρατορικής Αυλής του Βασιλιά Christian Α Δ . Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου με ακόμη μια δανέζικη παρουσία, το Αrild String Quartet.Την Τρίτη 23 Ιουνίου στο Παλαμήδι, να απολαύσει το Grieg Ρiano Τrio από τη Νορβηγία, την Τετάρτη 24 στο Βουλευτικό το Stockholm Chamber Βrass Εnsemble, με νέους μουσικούς και δημιουργούς από τη Σουηδία και την Πέμπτη 25 τον ακορντεονίστα Μπγιάρκε Μόγκενσεν και τον πιανίστα Ντέιβιντ ΛάουΜάγκνουσεν από τη Δανία.Η διοργάνωση συνεχίζεται την Παρασκευή 26 με τους ΓιάννηΒακαρέλη (πιάνο), Περ Ενοκσον (βιολί), Γιάννο Μαργαζιώτη (βιολί), ΒλαντίμιρΜέντελσον (βιόλα), Λέο Βίνλαντ (βιολοντσέλο). Το Σάββατο 27 υποδέχεται τους Τrondheim Soloists από τη Νορβηγία, μια από τις πλέον διακεκριμένες ορχήστρες δωματίου του κόσμου, ενώ οι συναυλίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 28 Ιουλίου με το πολυβραβευμένο κουαρτέτο Νew Ηelsinki Quartet.Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από έκθεση ζωγραφικής του Δανού Κανούτο Κάλαν με τίτλο «Εικαστικές Ραψωδίες», η οποία θα φιλοξενηθεί στον χώρο της Πινακοθήκης στο Βουλευτικό
Δεκαπέντε χρόνια ο Μάνος Χατζιδάκις είναι απών ή μήπως είναι παρών; Οι παρεμβάσεις του για όλα αυτά που συμβαίνουν, ο λόγος του που λείπει επιβεβαιώνει μελαγχολικά το πρώτο. Ομως φτάνει να ακούσεις την μουσική του για να νιώσεις ότι είναι παρών....
Oι encardia είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που μελετά και παίζει μουσική και τραγούδια από τις περιοχές του ιταλικού Νότου και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Από τα ξεχασμένα χωριά της Καλαβρίας μέχρι τις εύφορες πεδιάδες της Grecia Salentina (ελληνική περιοχή του Σαλέντο) και από τα παράλια της Σικελίας μέχρι τα σοκάκια της Νεάπολης, οι encardia αναζητούν τις παράξενες ρίζες ενός πολιτισμού που εκφράζεται από τοπικές διαλέκτους, ελληνόφωνα (τα γνωστά «Grico») αλλά κι αρβανίτικα. Ιδρύθηκαν το2004και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 250 εμφανίσεις σ όλη την Ελλάδα στην Ιταλία, Νότια Γαλλία, Κύπρο. Έχουν εκδώσει 3 δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή…Μέσα σε μια ατμόσφαιρα γιορτής οι μουσικοί και οι χορεύτριες των encardiaπαρασύρουν το κοινό σ΄ενα εκρηκτικό πρόγραμμα μύησης στο “χορό της tarantella pizzica”… που για αιώνες λειτούργησε θεραπευτικά εξαιτίας του δηλητηριώδους τσιμπήματος της αράχνης «Ταραντούλα» και διατηρείται ζωντανός μέχρι σήμερα στη μαγευτική Magna Grecia...
(το διαπιστώσαμε όσοι ήμασταν πέρσι το καλοκαίρι στο θέατρο της Κρύας « Τροφώνια»).
Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κατωιταλικής μουσικής
(G.Avataggiato, R.Licci, Cinzia Villani, E.Castagnia, τοσυγκρότημαghetonia, mala lingua κ.α.) καιμε
έλληνες όπως ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, Φοίβoς Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαίδης, Βασίλης Λέκας, Χρήστος Τσιαμούλης,Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ν.Ξυδάκης, συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, ομάδα θεάτρου κούκλας κιβωτός μύθων κ.α.
Toν Αύγουστο του 2008παρουσιάστηκαν μαζί με το Βετεράνο GiovanniAvantaggiatoστο κορυφαίο και μοναδικό στo είδος του φεστιβάλ “lanottedellataranta” στην Ιταλία, παρουσία 120.000 θεατών!
Κάθε εμφάνιση του συγκροτήματος πραγματικά είναι και μια θεραπεία ψυχής...
«Διακόσιες παραστάσεις μέχρι τώρα μας έμαθαν να νιώθουμε τους Έλληνες Γκρεκάνους σαν αδέλφια και γονείς μας. Ένας μακρύς δρόμος με ήχους και αισθήματα που βρήκαμε και μορφώσαμε κοντά τους, εξαιτίας τους, ένας
θησαυρός αδαπάνητος με πράγματα που μας έμαθαν οι ίδιοι»
από συνέντευξη των encardia
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ διοργανώνει το ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 στο Μαυρομάτι, μουσική βραδιά με την συμμετοχή της
Χορωδίας Λειβαδιάς .
Η Χορωδία Λειβαδιάς, με διεύθυνση του THEODOR KABAKCHIEV, θα τραγουδήσει έργα Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, όπερες του Verdi, του Puccini, του Mozart, του Wagner και άλλων.
Συμμετέχουν επίσης o τενόρος ΠΕΤΡΟΣ ΣΚΕΝΔΡΟΣ και η σοπράνο ΜΑΡΙΑ ΔΟΥΚΑ πιάνο η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΟΤΣΗ
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο χώρο του Ιερού Βυζαντινού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μαυρομάτι.