Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Encardia - Η πέτρα που χορεύει


"Τα λόγια των τραγουδιών τους, μπορεί να μην τα καταλαβαίνεις, αλλά τα νιώθεις!". Η ταινία παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα encardia που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας. Συστηματικά από την ίδρυσή του συγκροτήματος (εδώ και 8 περίπου χρόνια) τα μέλη του, ταξιδεύουν στην Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας δύο βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί: Τα "γκρίκο" και... την ταραντέλλα πίτσικα.


Η ταινία ντοκιμαντέρ «Encardia, η Πέτρα που Χορεύει», που μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ και ξεχώρισε ανάμεσα σε διεθνείς παραγωγές θα προβάλλεται και επίσημα στους κινηματογράφους. 




 


Το ντοκιμαντέρ «Encardia: Η Πέτρα που Χορεύει», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αγγελου Κοβότσου, γυρίστηκε από το 2010 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Grecia Salenitna στην Απουλία και κυρίως στα Ελληνόφωνα χωριά και τις πόλεις της Νότιας Ιταλίας, στη Μήλο στην Αθήνα και σε άλλους τόπους που το συγκρότημα περιοδεύει (Πάτρα, Ναυπακτία κ.ά.). Βραβεύτηκε φέτος, μάλιστα, με το Μεγάλο Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στην ταινία εμφανίζονται και τραγουδούν όλα τα σημαντικά αλλά και τα ανερχόμενα "αστέρια" της μουσικής σκηνής του Salento, ενώ παρουσιάζονται στο φακό άνθρωποι της πνευματικής ζωής του τόπου που ασχολούνται σήμερα με τη γλώσσα " Grico", ενός αρχαιοελληνικού γλωσσικού ιδιώματος με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται σε περιοχές της Νότιας Ιταλίας μέχρι και σήμερα, αλλά και γενικότερα με την πλούσια πολιτισμική παράδοση της Grecia Salentina, μιας από τις πιο ζωντανές
Μεγάλο βραβείο κοινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2012-10-17
Βραβείο και τιμητική διάκριση ΦΕΣΤΙΒΑΛ CINEMA DEL REALE, SPECCHIAL ΙΤΑΛΙΑ 2012

  •  «ΓΚΡΙΚΟ», ένα αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία μέχρι σήμερα. Τα γκρίκο υποχωρούν μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, καθώς τα φτωχά, απομονωμένα και ρημαγμένα χωριά, εντάσσονται στη μεταπολεμική Ιταλική πραγματικότητα. Η χρήση της γλώσσας σήμερα περιορίζεται στους ηλικιωμένους και τείνει να εξαφανιστεί, παρά τις προσπάθειες για την διάσωσή και διδασκαλία της στους νεότερους. Ότι όμως δεν καταφέρνει η εκπαίδευση το καταφέρνουν οι ντόπιοι μουσικοί, παλιοί και νέοι, μέσα από τα τραγούδια και την ποίηση. Αυτοί οι ‘ξεχασμένοι’ πάντα συνόδευαν τις στιγμές της ζωής τους με τραγούδια ερωτικά, εργατικά, μοναδικής αξίας μοιρολόγια, νανουρίσματα, αλλά και την ταραντέλλα πίτσικα.
    Η ταραντέλλα πίτσικα είναι μία ντόπια παραλλαγή του γνωστού ιταλικού χορού, που στην περιοχή απέκτησε μαγικοθρησκευτικές και θεραπευτικές διαστάσεις και ήταν ένας πολιτισμικά κατασκευασμένος εξορκισμός των προβλημάτων που απέρρεαν από τη φτώχια, τη μιζέρια και την εγκατάλειψη της περιοχής του απομονωμένου ιταλικού νότου, μίας από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης. 
    Αυτούς τους ποιητές και μουσικούς συναντούν οι encardia για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους και να ξαναφέρουν μπροστά μας αυτό το χαμένο πολιτισμό, συντελώντας έτσι και στη διάσωσή του.
Ποιοι είναι οι encardia
Οι encardia είναι ένα ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας.
Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από τριακόσιες ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Αλγερία κλπ. Έχουν εκδώσει τρεις δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή. Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της κάτω ιταλικής μουσικής (G. Avantaggiato, R. Licci, Cinzia Villani, Enza Pagliara, E. Castagna, Daniele Durante, τα συγκροτήματα ghetonia, mala lingua, Canzoniere Grecanico Salentino κ.α.) και με Έλληνες καλλιτέχνες. Τον Αύγουστο του 2008 παρουσιάστηκαν μαζί με τον Βετεράνο Giovanni Avantaggiato στο κορυφαίο και μοναδικό στο είδος του φεστιβάλla notte della taranta στην Ιταλία, παρουσία 120.000 θεατών!!!!

Το συγκρότημα των encardia είναι:

Κώστας Κωνσταντάτος: κρουστά, μαντολίνο, βιολί, τραγούδι
Βαγγέλης Παπαγεωργίου: ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι
Μιχάλης Κονταξάκης: κιθάρα, τραγούδι
Αναστασία Δουλφή: τραγούδι, καστανιέτες
Ναταλία Κοτσάνη: τραγούδι, κιθάρα
Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο, τραγούδι
Κωνσταντίνα Καλκάνη: χορός
Γιάννα Χαμαλέλη: χορός
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η ταινία γυρίστηκε από το 2010 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Grecia Salenitha στην Απουλία και κυρίως στα Ελληνόφωνα χωριά και τις πόλεις της Νότιας Ιταλίας.
(LECCE, KALIMERA, GALLATINA, STERNATIA, CORIGLANO, MELPIGNANO, OTRANTO, OSTUNI, SPECHIA, TOREPANTULI, BRINDIZI κ.α.) , στη Μήλο, στην Αθήνα, και σε άλλους τόπους που το συγκρότημα περιοδεύει (Πάτρα, Ναυπακτία κ.α.).
Στην ταινία εμφανίζονται και τραγουδούν όλα τα σημαντικά, μεγάλα αλλά και τα ανερχόμενα ‘αστέρια’ της μουσικής σκηνής του Salento ενώ παρουσιάζονται στο φακό άνθρωποι της πνευματικής ζωής του τόπου που ασχολούνται σήμερα με τη γλώσσα grico αλλά και γενικότερα με την πλούσια πολιτισμική παράδοση της Grecia Salentina, μία από τις πιο ζωντανές παραδόσεις της Μεσογείου.
Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην ταινία εμφανίζονται οι:
Ο ηθοποιός
ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ
Οι Μουσικοί και οι χορευτές
GIOVANNI AVANTAGGIATO
ROBERTO LICCI
FRANCESCA LICCI
DANIELLE DURANTE
LUIGI GARRISI
ANNA CINZIA VILLANI
ENZA MAGNIOLO
TONINO ZURLO
UCCIO ALOISI GRUPPU
SALVATORE COTARDO
FRANCA TARANTINO
PAOLA PETROSILO
VALLENTINA CAVALLINI
ROCCO AVANTAGGIATO
MAURO SEMERARO
Οι ποιητές
FRANCO CORLIANO
SILVANO PALAMA
ROCCO APRILE
GAETANO MASTROLIA
Μαθητές του Γυμνασίου της Μήλου
Η δασκάλα SANDRA ABBATE και οι μαθητές του νηπιαγωγείου του CORIGLIANO DOTRANTO
Η ανθρωπολόγος
MANUELA PELLEGRINO
Και οι κάτοικοι των χωριών
CALIMERA
STERNATIA
CORIGLIANO d’ OTRANDO
ZOLLINO

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΒΟΤΣΟΣ…………….ΣΕΝΑΡΙΟΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ……………ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΟΛΕΝΤΖΗΣ…………………………....…..ΗΧΟΣ
ΦΑΝΗ ΖΙΩΖΙΑ…………………………………………...ΜΟΝΤΑΖ
Poulidis productionsΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΔΗΣ…..…ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
APULIA FILM COMMISSION
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «εν πλω – ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΚΑΡΑΒΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: