Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Κύκλος “Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί” με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Διττή σημασία έχει για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στις 8.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς πρόκειται για την εναρκτήρια εκδήλωση του Κύκλου «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί» και ταυτόχρονα για την πρωτότυπη έκφανση της πολύ ενδιαφέρουσας, συνεργασίας της Ορχήστρας με το ‘Ιδρυμα Ευγενίδου.
Χάρη σ΄αυτή την συνεργασία, εντυπωσιακές εικόνες του ηλιακού μας συστήματος θα προβάλλονται σε βιντεο-οθόνη, συνοδεύοντας την ερμηνεία από την Κ.Ο.Α. του πολυαγαπημένου συμφωνικού αριστουργήματος του Γκούσταβ Χολστ «Οι Πλανήτες».
Με την μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα,η Ορχήστρα, θα παρουσιάσει, όμως, και το καινούριο έργο  Νέκυια ΙΙΙ που συνέθεσε, κατά δική της παραγγελία, ο συνθέτης Απόστολος Ντάρλας. Και αμέσως μετά θα καλωσορίσει τον 17χρονο κλαρινετίστα Γρηγόρη Βασιλειάδη ως σολίστ στο Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα του Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ. Στην συναυλία συμμετέχουν η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. με τη διδασκαλία του Δημήτρη Μπουζάνη και η Χορωδία Opus Femina  με τη διδασκαλία της Φάλιας Παπαγιαννοπούλου.
Συνεπής με την πάγια επιθυμία της να προσφέρει βήμα έκφρασης σε νέους ταλαντούχους μουσικούς, η Κ.Ο.Α. επανέφερε στον προγραμματισμό της και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τον Κύκλο «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί».
Σ΄αυτούς συγκαταλέγεται και ο συνθέτης Απόστολος Ντάρλας. Το έργο του Νέκυια ΙΙΙ για μεγάλη ορχήστρα, αποτελεί το πιο πρόσφατο από έναν κύκλο είκοσι ενός έργων που εμπνεύστηκε ο  δημιουργός από την ραψωδία λ (την επονομαζόμενη «Νέκυια») της ομηρικής «Οδύσσειας».
Από τα πιο δημοφιλή έργα του Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ (1786-1826), το Δεύτερο Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα ήταν ένα από τα δύο έργα που συνέθεσε ο Γερμανός μουσουργός, εμπνευσμένος από τον διάσημο κλαρινετίστα και συμπατριώτη του, Χάινριχ Μπέρμαν.
Μ΄αυτό, το διαχρονικά αγαπημένο έργο του ρεπερτορίου του κλαρινέτου αναμετράται ο νεότατος κλαρινετίστας, αλλά ήδη αποδέκτης πανευρωπαϊκών διακρίσεων, Γρηγόρης Βασιλειάδης.
Η σουίτα για μεγάλη ορχήστρα, Οι Πλανήτες, του Γκούσταβ Χολστ (1874-1934), έργο βαθιά εντυπωσιακό, πρωτοποριακό για την εποχή του και χαρακτηριστικό της μουσικής γλώσσας του συνθέτη του, αποτελείται από επτά μέρη- όσοι δηλαδή είναι κι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αν εξαιρέσει κανείς την Γη. Η σύνθεση της σουίτας ξεκίνησε το 1914 και ολοκληρώθηκε το 1917. Η πρώτη ολοκληρωμένη δημόσια παρουσίαση του έργου  έπρεπε ωστόσο να περιμένει μέχρι το 1920. Εκτοτε Οι Πλανήτες γνώρισαν τέτοια επιτυχία και δημοτικότητα, ώστε επισκίασαν, σχεδόν απολύτως, το υπόλοιπο, σπουδαίο έργο του Βρεττανού συνθέτη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ  ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου, 20.30
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΑΡΛΑΣ          (γεν. 1972)
Νέκυια ΙΙΙ, για μεγάλη ορχήστρα, έργο 113 (παραγγελία της Κ.Ο.Α.)
ΚΑΡΛ ΜΑΡΙΑ ΦΟΝ ΒΕΜΠΕΡ (1786 – 1826)
Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα αρ.2 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 74
Διάλειμμα
ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΧΟΛΣΤ (1874 – 1934)
Οι Πλανήτες, σουίτα για μεγάλη ορχήστρα, έργο 32 (με ταυτόχρονη προβολή)
Σολίστ: Γρηγόρης Βασιλειάδης, κλαρινέτο
Συμμετέχουν:
Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. [Διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης]
Χορωδία Opus Femina [Διδασκαλία: Φάλια Παπαγιαννοπούλου]
Μουσική Διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας
Τιμές εισιτηρίων:
€25 (Διακ.), 20, 15, 10, 5 (φοιτητές, νέοι έως 25, άνεργοι, ΑΜΕΑ)
Πληροφορίες:
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Τ. 210 7257601-3

Αγορά εισιτηρίων:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τ. 210 7282333
*Tης συναυλίας θα προηγηθεί στις 19:45 δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: