Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Σαν σήμερα στη Μουσική... Emil Gilels

         Σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου 1916 γεννήθηκε ο ουκρανός πιανίστας, από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα Emil Gilels

                                        

 







   ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Emil Gilels

Γεννήθηκε  στην Οδησσό στις 19 Οκτωβρίου 1916 σε μια εβραϊκή οικογένεια μουσικών. Και οι δύο γονείς του ήταν μουσικοί. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο πιάνο  με δάσκαλο τον Βejnhal .Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 12 ετών, τον Ιούνιο του 1929  με πρόγραμμα του Lv Μπετόβεν, Scarlatti, Σοπέν και Σούμαν. Μετά την αποφοίτησή του από το Ωδείο της Οδησσού (Ουκρανία), το 1935, μετακόμισε στη Μόσχα, όπου μαθήτευσε δίπλα στον διάσημο δάσκαλο πιάνου Heinrich Neuhaus μέχρι το 1937.


Ο Emil Gilels ήταν η πρώτος Σοβιετικός καλλιτέχνης που του επιτράπει  να ταξιδέψει εκτενώς στη Δύση. Μετά τον πόλεμο, περιόδευσε στην Ευρώπη ξεκινώντας από το 1947 ως πιανίστας, και έκανε το αμερικανικό ντεμπούτο του το 1955 στη Φιλαδέλφεια  παίζοντας  το Κοντσέρτο αρ. 1 του Tchaikovsky .
Δίδαξε επίσης ως καθηγητής στο Ωδείο της Μόσχας μετά το 1952. 
Ο Emil Gilels έπαιξε για πρώτη φορά τη  Σονάτα αρ. 8, αφιερωμένο στον  Mendelssohn του Σεργκέι Προκόφιεφ  στις 30 Δεκεμβρίου 1944, στη Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου της Μόσχας.Θεωρείται   ένας από τους  πιο σημαντικούς πιανίστες του 20ου αιώνα και παγκοσμίως θαυμάζεται για την εξαιρετική τεχνική του. Οι ερμηνείες που αποτέλεσαν τον πυρήνα του ρεπερτορίου του, ήταν κυρίως των Μozart,  Beethoven, Brahms και Schumann, αλλά ήταν εξίσου σημαντικές και των  Scarlatti, JS Bach, καθώς και του 20ου αιώνα, όπως η μουσική Debussy, Μπέλα Μπάρτοκ και Προκόφιεφ. Franz Liszt του ήταν, επίσης, πρώτης κατηγορίας, καθώς και ηχογραφήσεις του για την Ουγγρική Ραψωδία n º 6 και την Σονάτα σε σι ελάσσονα έχουν αποκτήσει κλασική κατάσταση σε ορισμένους κύκλους. Ήταν στη μέση της ολοκλήρωσης μια πλήρη έρευνα στις  Σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν για τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία Deutsche Grammophon, όταν πέθανε μετά από ένα ιατρικό check-up, το 1985 στη Μόσχα. Ο Sviatoslav Richter που γνώριζε αρκετά καλά Gilels ανέφεραν ότι σκοτώθηκε κατά λάθος από τον γιατρό  που ήταν  υπεύθυνος για το check-up.

Δεν υπάρχουν σχόλια: