Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Opera posters by Rafal Olbinski

"Rafal Olbinski's favourite poster theme is opera"





 









O Rafal Olbinski γεννήθηκε στην  Πολωνία το 1945, σπούδασε αρχιτεκτονική στη Βαρσοβία, αλλά αφιερώθηκε στη ζωγραφική και το σχέδιο και έγινει παγκοσμίως γνωστός.
Το 1982 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου  εργάστηκε ως  ζωγράφος, εικονογράφος και σχεδιαστής. Το 1985, άρχισε να διδάσκει στο School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη.
Για τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του, έχει λάβει περισσότερα από 150 βραβεία μεταξύ των οποίων χρυσά και ασημένια μετάλλια.
Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Όσκαρ για τις πιο αξέχαστες αφίσες του κόσμου, το Prix Savignac, στο Παρίσι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας έχει απονίμει στον Olbinski το υψηλότερο βραβείο στον τομέα των τεχνών, το χρυσό μετάλλιο, "Gloria Artist". Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Βραβείο Best of British στο Λονδίνο.  
Το 1995, μια κριτική επιτροπή με επικεφαλής τον δήμαρχο Ρούντολφ Τζουλιάνι επέλεξε αφίσα του ως η επίσημη πρωτεύουσα πόλη της Νέας Υόρκης της αφίσας World. 
Την επόμενη χρονιά κέρδισε το Steven Dohanos βραβείο για το καλύτερη ζωγραφική στην Ετήσια Έκθεση μελών του Συλλόγου των εικονογράφων. 
 Τον Ιούλιο του 2002 ο Δήμος του Fondi, στην Ιταλία του απένειμε το Divina Giulia για την προσφορά του στη σύγχρονη τέχνη. 
Το 1996 και το 2004 του ανατέθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ να σχεδιάσουν μία αφίσα για τον εορτασμό της 25ης επετείου Ημέρα της Γης καθώς επίσης
Από το 2002 έως το 2010, μια επιλογή από έργα ζωγραφικής του Olbinski περιλήφθηκε στη Μεγάλη προβολή Space στο Grand Central Terminal, ως αποκορύφωμα του εορτασμού την Ημέρα της Γης, στη Νέα Υόρκη.  Το 2001, ο Willy-Brandt Βουλής στο Βερολίνο παρουσίασε τα έργα του Rafal Olbinski σε μια αναδρομική ατομική έκθεση  με τίτλο  "η τέχνη στο γύρισμα του αιώνα."
 Το 2002 αποθεώθηκε από τους κριτικούς στην εφημερίδα New York Times και το Philadelphia Inquirer  για το σχεδιασμό  της αφίσας για την Όπερα του Don Giovanni του Μότσαρτ.
 Η εφημερίδα New York Times έγραψε  ότι αν δεν ξέρετε το όνομά του, "Οι πιθανότητες είναι εσείς να γνωρίζετε τους πίνακές του."Την ίδια χρονιά η «Τέχνη με ηθικό σκοπό" απο το  Ινστιτούτο Γκαίτε στο Αμβούργο έργα ζωγραφικής και αφίσες από Olbinski.
Είναι γνωστός ως σχεδιαστής αφίσας για την  όπερα.
Πολυάριθμες  είναι οι αφίσες  που του ανατέθηκαν  από  διάσημα θέατρα όπερας (π.χ. New York City Opera. Αφίσες για την''LaTraviata'',''Σαλώμη'', ''Ριγολέττο'' κ.α έχουν μια αιώνια θέση στην ιστορία στη  τέχνη της  αφίσας Επίσης  έχει σχεδιάσει πάνω από 100 εξώφυλλα  δίσκων για την σειρά Opera D'Oro.
Αγαπημένο θέμα αφίσα Rafal Olbinski είναι η όπερα. Πολυάριθμες αφίσες τέχνης που ανατέθηκε από τον από τον διάσημο θέατρα όπερας (π.χ. New York City Opera) δείχνουν άμεσα αναγνωρίσιμο στυλ και έχουν φέρει τον πολλά βραβεία. Αφίσες για την''La Traviata'',''Σαλώμη''και''Ριγολέττος''έχουν μια αιώνια θέση στην ιστορία της τέχνης αφίσα. Ο Olbinski. ανέλαβε να δημιουργήσει αρκετές ζωγραφιές για  άρθρα και δοκίμια σχετικά με τις ηθικές αξίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν  σε επτά συνεχόμενα τεύχη του γερμανικού περιοδικού Stern. Αυτό οδήγησε σε μια περιοδεύουσα έκθεση αυτών των έργων ζωγραφικής. Έχει ολοκληρώσει πολλές μεγάλες τοιχογραφίες για εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους στην Ευρώπη.
 Με μια φήμη που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο,ο  Olbinski εμπλέκεται σε έργα σχεδόν σε κάθε ήπειρο. Στην Πολωνία, ολοκλήρωσε τις τρεις δημόσιες τοιχογραφίες που παρουσιάστηκαν την άνοιξη του 2007. Στην Μπανγκόκ, ο juried του 2006 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το 2011 επιλέχτηκε για να σχεδιάσει την αυλαία στη νέα όπερα που κατασκευάζεται στην Πολωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: