Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Ο διάσημος τρομπονίστας, ο Κρίστιαν Λίντμπεργκ .


Σήμερα το βράδυ στις 8.30 μ.μ. θα εμφανιστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός ο καταξιωμένος σουηδός τρομπονίστας, μαέστρος και συνθέτης Κρίστιαν Λίντμπεργκ Στην  συναυλία ο Λίντμπεργκ θα διευθύνει τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων σε έργα Κ. Νίλσεν και Γ. Σιμπέλιους.
Η βραδιά περιλαμβάνει επίσης το κοντσέρτο για τρομπόνι και ορχήστρα του Λίντμπεργκ «Ηelikon Wasp» (κονσέρτο για τρομπόνι και ορχήστρα). ι ο ίδιος ο Λίντμπεργκ θα αποδώσε τους στίχους από το έργο του. 
«Η πρώτη φορά που συνέλαβα την ιδέα για το "Helikon Wasp"»,
σημειώνει, «ήταν σε ένα αεροπλάνο. Είχα δώσει ένα ρεσιτάλ και ένιωθα απογοητευμένος με την κενότητα των διανοουμένων, η οποία συχνά εισβάλλει στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Εκεί λοιπόν, μέσα στο αεροπλάνο, έχοντας πιει λίγο κρασί, ήταν που άκουσα μέσα στο μυαλό μου μία μουσική, η οποία ποτέ δεν θα μου ερχόταν στο νου νομίζω, εάν ήμουν τελείως νηφάλιος. Η μουσική με παρέπεμψε στις περίφημες παραστάσεις του Γούνστοκ, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Τζίμι Χάντριξ. (...) Τα μοτίβα αυτά φυσικά άλλαξαν χαρακτήρα καθώς τα δούλευα με νηφαλιότητα, αλλά η αίσθηση και η αρχική ιδέα παρέμεναν άθικτα. (...) 
Το όνομα "Helikon" προέρχεται από την ελληνική μυθολογία, αλλά είναι και το όνομα δύο διαφορετικών μουσικών οργάνων».


 Ο Κρίστιαν Λίντμπεργκ τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρουσιάσει ως σολίστ 65 νέα κονσέρτα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και περισσότερα από 130 κομμάτια για τρομπόνι. Ο Λίντμπεργκ ξεκίνησε να παίζει το δύσκολο αυτό όργανο, μάλλον όψιμα, στα 17 του, αλλά στα 19 του είχε κιόλας πάρει τη θέση του πρώτου τρομπονιού στην Ορχήστρα της Βασιλικής Οπερας της Στοκχόλμης. Νεαρός ακόμα κι έπειτα από δυνατές μεταπτυχιακές σπουδές, κέρδισε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Λίγο μετά αποφάσισε να αφοσιωθεί σε σόλο καριέρα, και γρήγορα κατάφερε να αναδειχθεί στον πρώτο σολίστ τρομπονιού στην ιστορία της μουσικής..

Δεν υπάρχουν σχόλια: