Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

"Μερσέντες Σόσα" σίγησε η μεγάλη φωνή της Λατινικής Αμερικής ...


«Η μουσική για μένα είναι το παν και όσο έχω φωνή δεν πρόκειται να σταματήσω για κανένα αντάλλαγμα του κόσμου».

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών η  μεγαλύτερη τραγουδίστρια της Λατινικής  Αμερικής, η Αργεντινή Μερσέντες Σόσα .Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας

Η Μερσέντες Σόσα γεννημένη στο Τουκαμάν της Αργεντινής  κουβαλά μαζί της εμπειρίες μιας ζωής που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη μουσική και το τραγούδι αλλά και την παρουσία της στην κοινωνική-πολιτική ζωή της πατρίδας της.
Από τα πρώτα κιόλας βήματα της ζωής της την είχαν χαρακτηρίσει «φωνή της σιωπηλής πλειοψηφίας». Και αυτό επειδή η Μερσέντες Σόσα δεν είναι μόνο τραγουδίστρια αλλά και η δημιουργός εκείνη που υποστήριξε χωρίς να φοβηθεί τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε. Με τα τραγούδια της, που ήταν απαγορευμένα στην Αργεντινή (όπως και στη Χιλή) αλλά και σε όσες χώρες της Νότιας Αμερικής η δημοκρατία και η ελεύθερη έκφραση αποτελούσαν άπιαστο όνειρο, η Μερσέντες έκανε γνωστό σε όλον τον κόσμο το δράμα του λαού της


Μερσέντες Σόσα είναι τόσο αληθινή πατριώτισσα που ενώ τραγούδαγε τη συνέλαβαν πάνω στη σκηνή. Και αυτό επειδή με τα κομμάτια της μιλούσε για την καταπίεση του λαού και το όραμα της ελευθερίας. Εκτός όμως από τη σύλληψή της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της αφού απειλούσαν ότι θα τη δολοφονήσουν και να ζήσει εξόριστη ως το 1982.
Η Μερσέντες Σόσα για πολλά χρόνια πρώτα τραγουδούσε «ζωντανά» και μετά άρχισε να ηχογραφεί στο στούντιο. Οι πρώτες εμφανίσεις της έγιναν σε ηλικία 15 ετών όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό τραγουδιού που είχε διοργανώσει ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης όπου μεγάλωνε. Από τότε άνοιξε γι’ αυτήν ο δρόμος του τραγουδιού τον οποίο δεν άφησε ούτε στιγμή. «Η μουσική για μένα είναι το παν και όσο έχω φωνή δεν πρόκειται να σταματήσω για κανένα αντάλλαγμα του κόσμου».

Ο Ντανιέλ Αρμάντο και ο Κωστής Παπαδόπουλος(απο τους Απουριμάκ) με την Μερσέντες Σόσα

Το τελευταίο  άλμπουμ " Στις γειτονιές του νότου" των «Απουριμάκ»,(«Λύρα»), συμμετείχε η Μερσέντες Σόσα.

 Απο την συνεργασία της Μερσέντες Σόσα με τη Μαρία Φαραντούρη



Η Μερσέντες Σόσα στην πλήρη ωριμότητα της αφηγείται την ιστορία της Alfonsina που πνίγηκε περπατώντας στη θάλασσα



Δεν υπάρχουν σχόλια: