Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

"Ο Διόνυσος του πιάνου"στη Θεσσαλονίκη




«ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ» ΣΥΜΠΡΑΤΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ Κ.Ο.Θ.

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ώρα 21.00, ο Ivo Pogorelich (Ίβο Πογκορέλιτς), ο «Διόνυσος του πιάνου», διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους πιανίστες της εποχής μας, που ξεχωρίζει για την ποιητική του εσωτερικότητα, την ασύλληπτη δεξιοτεχνία του και τις εντυπωσιακές αντισυμβατικές ερμηνείες του, θα συμπράξει για πρώτη φορά με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, ενός από τους πιο επιφανείς μαέστρους της νεότερης γενιάς. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των MΔ΄ Δημητρίων.Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ο Ivo Pogorelich και η Κ.Ο.Θ. θα συμπράξουν στο Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα του Sergei Rachmaninov, ένα από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα που συναρπάζει με τη ρομαντική του ατμόσφαιρα και την αστείρευτη μελωδικότητά του. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η Κ.Ο.Θ. θα ερμηνεύσει τη Συμφωνία αρ. 3 του Sergei Rachmaninov, ένα έργο που συνδυάζει το ρομαντικό λυρισμό με μοντέρνα στοιχεία.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ απο το ΤAR
Στις 20 Οκτωβρίου θα γιορτάσει τα 51 του χρόνια. Ο Ιvo Pogorelich, ο «Διόνυσος του πιάνου» όπως τον έχουν αποκαλέσει, με τα εντυπωσιακά μάτια, είναι ένας από πιο χαρισματικούς και ιδιοσυγκρασιακούς πιανίστες της εποχής μας. Δεν μπόρεσε κανείς μέχρι σήμερα να αρνηθεί την αέρινη δεξιοτεχνία του. Απρόβλεπτος και αντισυμβατικός, εντυπωσιακός και ανατρεπτικός, για όλους αυτούς τους λόγους οι σπάνιες εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια προκαλούν έντονες συζητήσεις για το ύφος της ερμηνείας του.Παρ’ όλη την εντυπωσιακή του αποδοχή δεν είναι ο τύπος του σόουμαν-σολίστ. Κρατάει πάντα αποστάσεις από το παιχνίδι της επικοινωνίας και όλα γι αυτόν περικλείονται με αυστηρότητα στη σφαίρα της μουσικής.
Οι New York Times έγραψαν για τον Ivo Pogorelich: «Έπαιξε με ακρίβεια κάθε νότα, με τόσο συναίσθημα και τόση εκφραστικότητα, που ήταν σαν να άκουγες μια ολόκληρη ορχήστρα».
Η απώλεια της αγαπημένης του δασκάλας και συζύγου του Aliza Kezeradze (Αλίσια Κεζεράτζε), υπήρξε καίριο πλήγμα γι` αυτόν και για μεγάλο διάστημα απομακρύνθηκε από τη συναυλιακή εμπειρία. Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η απομάκρυνση του πρόσφερε κάτι το θετικό, απάντησε λακωνικά ότι μόνον αν απομακρυνθείς από τη ζωή είναι αρνητική η απομάκρυνση αλλιώς έχει πολλά θετικά.. Όλες τις συναυλίες μετά την επαναδραστηριοποίηση του τις χαρακτηρίζει μια νέα στάση απέναντι στη μουσική πράξη, αποτέλεσμα, βαθιάς επίπονης προσπάθειας να ανασυγκροτηθεί και να ξαναδεί την καλλιτεχνική του υπόσταση από την αρχή.Πέρα από την αγάπη του για τη μουσική υπάρχει και η αγάπη του για την ποίηση και τη φιλοσοφία. Πρόσφατα στράφηκε με εξίσου μεγάλο πάθος στην ισπανική γλώσσα, τη μελέτησε και τώρα πια γράφει ποιήματα στα ισπανικά, κάτι που τον ικανοποιεί πολύ.
 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ
Ο Ivo Pogorelich γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1958 σε μουσική οικογένεια.. Ο πατέρας του ήταν κοντραμπασσίστας. Ίσως η αγάπη του για τη jazz και το tango να ωφείλεται εκεί.. Σπούδασε πιάνο στη Μόσχα, αρχικά στο Central Music School και έπειτα στο Ωδείο Tchaikovsky. Το 1976 ξεκίνησε εντατικά μαθήματα με τη διάσημη γεωργιανή πιανίστρια Aliza Kezeradze, με την οποία υπήρξε παντρεμένος από το 1980 μέχρι το θάνατό της το 1996. Η Kezeradze του δίδαξε ότι η τεχνική τελειότητα πρέπει να εμφανίζεται μέσα από τον ήχο ως κάτι φυσικό.
 Το 1978 απέσπασε το Α’ βραβείο στο διαγωνισμό Casagrande στο Terni της Ιταλίας και το 1980 στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής του Montreal. Αυτό όμως που τον έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν το βραβείο που ποτέ δεν έλαβε από το διεθνή Διαγωνισμό Chopin της Βαρσοβίας το 1980, όταν ο αποκλεισμός του στον τρίτο κύκλο ξεσήκωσε έντονη αντιπαράθεση και έστρεψε την προσοχή όλου του μουσικού κόσμου στο πρόσωπό του. Συγκεκριμμένα, η διάσημη πιανίστα Marta Argerich (Μάρτα Άργκεριχ) αντέδρασε στην απόφαση της επιτροπής να τον απορρίψει στον τρίτο κύκλο. Τον αποκάλεσε μεγαλοφυΐα, τον υπερασπίστηκε με πείσμα, διαχώρισε τη θέση της και έφυγε τελικά από την επιτροπή. Το γεγονός και μόνον αυτό εκτινάσσει τη φήμη του και η καριέρα του εξελίχτηκε αστραπιαία, θεαματικά.Μετά το πρώτο του ρεσιτάλ στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης το 1981, ο Ivo Pogorelich προκάλεσε αίσθηση με τις ερμηνείες του στις σπουδαιότερες μουσικές σκηνές του κόσμου: ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Ιαπωνία, Νότια Αμερική και Ισραήλ. Έχει συμπράξει με τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου όπως είναι: οι Φιλαρμονικές του Βερολίνου, της Βιέννης και της Νέας Υόρκης, οι Συμφωνικές του Σικάγο και της Βοστώνης, η Ορχήστρα του Παρισιού.
Από το 1982 συνεργάζεται αποκλειστικά με την δισκογραφική εταιρία Deutsche Grammophon. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 15 ηχογραφήσεις με έργα των: Mozart, Bach, Liszt, Scriabin και Tchaikovsky. Το 2006 η DGG κυκλοφόρησε μέρος αυτού του υλικού σε DVD.


Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Aliza Kezeradze
Με τη δασκάλα του και σύζυγό του Aliza Kezeradze (Αλίσια Κεζεράτζε), έζησαν πολύ αρμονικά, αν και είχαν μεγάλη διαφορά ηλικίας. Αντιμετώπισαν μαζί το σκληρό και δύσκολο καρκίνο της στο συκώτι, που την ταλαιπώρησε πάρα πολύ. Δεν την πρόδωσε ποτέ μέχρι το θάνατό της και συνεχίζει να την τιμά μέχρι σήμερα. Η ίδια έφερε περήφανα το επίθετο Pogorelich και δεχόταν με ικανοποίηση να παραμένει στη σκιά του, αφιερωμένη πια σε απόλυτο βαθμό στη δική του σταδιοδρομία. Ακόμα σήμερα την αναφέρει διαρκώς, τη ζωγραφίζει σαν μια απόλυτη πριγκίπισσα με ζεστή, ανθρώπινη συμπεριφορά, δοτική, που του πρόσφερε αφοσίωση, γνώση, σιγουριά και αγάπη.
ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Ο Ivo Pogorelich προσφέρει στον κλάδο του σημαντικό έργο με την υποστήριξη πολλών νέων μουσικών. Το 1986 δημιούργησε ένα ίδρυμα στην Κροατία με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για υποτροφίες σε νέους καλλιτέχνες ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Από το 1989 διεξάγεται το ετήσιο Φεστιβάλ Ivo Pogorelich στο Bad Wörishofen, σκοπός του οποίου είναι η υποστήριξη νέων και πολλά υποσχόμενων μουσικών στο ξεκίνημα της καριέρας τους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εμφανιστούν δίπλα σε γνωστούς καλλιτέχνες. Το 1993 πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια για πρώτη φορά ο διαγωνισμός πιάνου Ivo Pogorelich.
Το 1994 ο πιανίστας δημιούργησε ένα ίδρυμα στο Σεράγεβο με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση νοσοκομείου και την παροχή ιατρικής περίθαλψης στο λαό του Σεράγεβο, ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί πολλές συναυλίες για τα επόμενα χρόνια υπό την αιγίδα της Unesco. Επίσης, ο Ivo Pogorelich πραγματοποιεί πολλές φιλανθρωπικές συναυλίες με σκοπό τη ενίσχυση του Ερυθρού Σταυρού, την ανοικοδόμηση του Σεράγεβο και τον αγώνα για την καταπολέμηση ασθενειών όπως του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το 1988 η Unesco τον τίμησε με τον τίτλο «Πρέσβης Καλής Θέλησης».
Επιμέλεια επικοινωνιακού υλικού: Πηνελόπη Μπαρμπετάκη
Πηγές:Έφη Αγραφιώτη (πιανίστα, μουσικολόγος)
http://www2.deutschegrammophon.com
Διαβάστε: http://www.tar.gr/content/content/print.php?id=1377

Δεν υπάρχουν σχόλια: