Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Σαν σήμερα στην μουσική... και ο "Καμίλ Σαιν Σάνς"

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου 1835 γεννηθηκε και ένας άλλος σημαντικός συνθέτης της Ρομαντικής περιόδου  ο Γαλλος συνθετης,πιανιστας και διευθυντης ορχηστρας Camille Saint-Saens
 
O Σαιν-Σανς γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 9 Οκτωβρίου 1835. Ο Καμίγ Σεν-Σανς aποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα Γάλλου ρομαντικού συνθέτη της εποχής του. Υπήρξε βιρτουόζος στο πιάνο και στο εκκλησιαστικό όργανο, είχε αρκετή επιτυχία στην εποχή του σαν συνθέτης και ταξίδευε πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής του.΄Εχει χαρακτηριστεί σαν ο Γάλλος "Μέντελσον". Τα έργα του θεωρούνται πλέον κάπως "εκτός μόδας" και έχουν διατηρηθεί στη διαδρομή του χρόνου λιγότερο από αυτά άλλων συνθετών. Το στυλ του είναι τυπικά γαλλικό : ακρίβεια στην έκφραση, συναίσθημα, κομψές μελωδικές γραμμές και λαμπερή αλλά προσεκτική ενορχήστρωση. Πάντως μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν συντηρητικός στο γράψιμό του και οπωσδήποτε χρησιμοποιεί αρκετά "κλασικά" στοιχεία στη σύνθεση της μουσικής του. Σημαντική συνεισφορά στη Γαλλική μουσική είναι οι σολιστικές μελωδίες του για φωνή. Το "αυστηρό" στυλ του επηρέασε αρκετούς γάλλους συνθέτες ίσως και περισσότερο από την αξία της ίδιας της μουσικής του.


Το έργο του είναι αρκετά εκτεταμένο : 12 όπερες (Σαμψών και Δαλιδά), σκηνική μουσική, 1 ρέκβιεμ, 2 ψαλμοί, 36 μοτέτα, 3 συμφωνίες, συμφωνικά ποιήματα ("Μακάβριος Χορός"), μία Αλγερινή σουίτα, 10 κοντσέρτα (για πιάνο, για βιολί και για τσέλο), ένα σεπτέτο, 32 ποικίλα κομμάτια για πιάνο, 9 κομμάτια για εκκλησιαστικό όργανο, 119 μελωδίες και τραγούδια, "Το καρναβάλι των ζώων" (για μικρή ορχήστρα και αφηγητή).









Δεν υπάρχουν σχόλια: