Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

ΟΙ ΠΟΥΡΙΤΑΝΟΙ του ΜΠΕΛΛΙΝΙ στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Την όπερα του Βιντσέντσο Μπελλίνι
«Οι Πουριτανοί» παρουσιάζει η Λυρική Σκηνή στις 24,26,28,30 Απριλίου 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Οι Πουριτανοί-σοβαρό μελόδραμα σε τρία μέρη- είναι η τελευταία όπερα του Βιντσέντσο Μπελλίνι. Το ποιητικό κείμενο του Κάρλο Πέπολι βασίζεται στο θεατρικό "Στρογγυλοκέφαλοι και ιππότες" (1833) των Ζακ-Αρσέν-Πολυκάρπ-Φρανσουά Ανσελό και Ζοζέφ Ξαβιέ Μπονιφάς, του επονομαζόμενου Σαιντίν.

"Η όπερα διαδραματίζεται στο Πλίμουθ τον 17ο αιώνα κατά τη διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου. Η Ελβίρα, κόρη του πουριτανού κυβερνήτη, είναι ερωτευμένη με τον Αρτούρο ο οποίος ανήκει στους υποστηρικτές του βασιλιά. Ο πατέρας της αποδέχεται τον γάμο, ο οποίος όμως ακυρώνεται επειδή την τελευταία στιγμή ο Αρτούρο εξαφανίζεται συνοδεύοντας άγνωστη γυναίκα. Η Ελβίρα εκλαμβάνει την φυγή του ως προδοσία και χάνει τα λογικά της. Ο Αρτούρο καταδικάζεται σε θάνατο καθώς αποδεικνύεται ότι η άγνωστη γυναίκα ήταν η βασίλισσα Ενρικέττα (Εριέττα Μαρία της Γαλλίας), χήρα του αποκεφαλισμένου βασιλιά. Ο Αρτούρο επιστρέφει στην Ελβίρα, η οποία συνέρχεται από την ταραχή, μόλις πληροφορείται την θανατική του καταδίκη. Την ύστατη στιγμή απονέμεται χάρη στον Αρτούρο κι έτσι το ζευγάρι μπορεί να ζήσει ευτυχισμένο..."

Το έργο είναι έντονα μελωδικό, με ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους για το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Η εξαιρετική αυτή παραγωγή γνώρισε την αποθέωση από το κοινό και τους κριτικούς στην πρόσφατη παρουσίασή της στο Άμστερνταμ. Η παραγωγή πραγματοποιείται από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε συμπαραγωγή με την Όπερα της Ολλανδίας και το Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης.

Μουσική Διεύθυνση: Αντρί Γιούρκεβιτς
Σκηνοθεσία: Φρανθίσκο Νεγκρίν
Σκηνικά: Ες Ντέβλιν
Κοστούμια: Λουί Ντεζιρέ
Φωτισμοί: Μπρούνο Πόετ
Διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Βασιλείου
Λόρδος Γκουαλτιέρο Βάλτον: Τάσος Αποστόλου
Σερ Τζόρτζιο Μπάλιντ Σάμπο
Λόρδος Αρτούρο Τάλμπο Μπράιαν Ύμελ
Σερ Ρικκάρντο Φορθ Τζόρτζιο Καοντούρο
Σερ Μπρούνο Ρόμπερτσον Φίλιππος Δελλατόλας
Εριέττα της Γαλλίας Ειρήνη Καράγιαννη
Ελβίρα: Εγλισέ Γουτιέρρες

Το σκηνικό «παίζει» με το ύψος και το μήκος της σκηνής με τρόπο σχεδόν ταχυδακτυλουργικό. Τα κοστούμια της παράστασης είναι εμπνευσμένα από τα ενδύματα της εποχής του αγγλικού εμφυλίου πολέμου.Οι φωτογραφίες είναι από το ανέβασμα των «Πουριτανών» στο Αμστερνταμ

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Φρανθίισκο Νέγκριν τόνισε στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στην ΙΣΜΑ Μ. ΤΟΥΛΑΤΟΥ ότι κοπός μας είναι να παρουσιάσουμε ένα έργο που έχει τη φήμη του στατικού σαν ένα περιπετειώδες θρίλερ"

(ΤΟ ΒΗΜΑ 12/4/09) Διαβάστε όλη την συνέντευξη: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artId=263582&dt=12/04/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: