Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

«ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ...»

Εδώ Λιλιπούπολη». Ενα σήμα που εξέπεμπε κάθε μέρα επί τέσσερα χρόνια το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι. Μια εκπομπή-θρύλος που έσπασε ρεκόρ ακροαματικότητας από το 1976 μέχρι το 1980, σε μικρούς και σε μεγάλους. Υστερα από 27 χρόνια, εξακολουθεί να γοητεύει με τη φαντασία και το ανατρεπτικό της χιούμορ.
Το καλοκαίρι θα τη δούμε, πρώτη φορά σε θεατρική εκδοχή, αφού η «Εδώ Λιλιπούπολη» αρχίζει την περιοδεία της από το Μαρούσι, σε σκηνοθεσία-κείμενα-κίνηση Ρεγγίνας Καπετανάκη. Πρωταγωνιστές οι Family Voices, μια καλλιτεχνική ομάδα που συνθέτουν τρεις οικογένειες λυρικών τραγουδιστών με τα παιδιά τους.

Θα ακουστούν όλα τα γνωστά τραγούδια της Λιλιπούπολης και δύο ακόμα, του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, με θέμα το περιβάλλον και τις ασύρματες επικοινωνίες. Η κειμενογράφος πρόσθεσε επίσης κάποια κείμενα που αναφέρονται στους ήρωες και τους τόπους, τα οποία λειτουργούν ως γέφυρες ανάμεσα στα τραγούδια και προετοιμάζουν τους θεατές για την είσοδό τους στη μυθοπλασία.

Στην οθόνη του χθες

Η σκηνή θυμίζει παλιό θερινό ελληνικό κινηματογράφο: ένα πάλκο πλαισιωμένο από πύργους με λαμπιόνια και στο βάθος μια μεγάλη οθόνη όπου προβάλλονται εικόνες και σχόλια.Τα κοστούμια αισθητικής ποπ αρτ είναι πολύχρωμα και με αλλόκοτους συνδυασμούς. Τους επτά μουσικούς διευθύνει ο Θωμάς Κοντογιώργης.

Τρία ζευγάρια (στη ζωή) από το λυρικό θέατρο μαζί με τα οκτώ παιδιά τους (που είναι όλα ξαδέλφια) αποτελούν τούς Family Voices. Τέσσερις είναι σοπράνο (Δανάη Μπερή, Λυδία Αγγελόπουλου, Εφη Μινακούλη, Νατάσα Αγγελόπουλου), δύο τενόροι (Σταμάτης Μπερής, Σταύρος Μπερής), ένας βαρύτονος (Ιωσήφ Κετενζιάν). Οσο για τα παιδιά, ηλικίας από τεσσάρων έως δεκαέξι χρόνων, κάνουν σπουδές μουσικής αλλά είναι επίσης εκπαιδευμένα απ' τους γονείς τους στο τραγούδι.

Η Λιλιπούπολη υπήρξε γέννημα μιας πειραματικής ραδιοφωνίας και μιας ομάδας νέων ταλαντούχων μουσικών (Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Χριστοδούλου), κειμενογράφων (Ρεγγίνα Καπετανάκη, Ελένη Βλάχου, Αννα Παναγιωτοπούλου), στιχουργών (Μαριαννίνα Κριεζή), τραγουδιστών, τραγουδοποιών, ηθοποιών, που στήθηκε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, τότε που η ελπίδα για αλλαγή και δημιουργία είχε δυναμική.

Aπο την Ελευθεροτυπία 19/4/09 της Ε.Μαρίνου

Περισσότερα: http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=36072



Δεν υπάρχουν σχόλια: