Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα στη μουσική... Frank Martin



Σαν σήμερα 15 Σεπτεμβριου 1890 γεννήθηκε ο Ελβετός συνθέτης Frank Martin.

 



Ο Frank Martin (Φρανκ Μαρτέν,1890-1974) ήταν παιδί ιερέα και έπαιζε πιάνο πριν πάει στο σχολείο. Μελέτησε αρμονία και πιάνο, σύνθεση και ιστορία μουσικής. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να σπουδάσει μαθηματικά και φυσική στο πανεπιστήμιο της Γενεύης όχι μόνον γιατί τον ενδιέφεραν αλλά και για να ικανοποιήσει τους γονείς του. Από το 1915 το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούει έργα του σε συναυλίες στις περισσότερες ελβετικές πόλεις.

Ο δραστήριος νέος μουσικός ίδρυσε το 1926 τη Société de la Musique de Chambre στη Γενεύη και άρχισε να διδάσκει θεωρητικά και μουσική δωματίου στο Ινστιτούτο Νταλκρόζ και στο Ωδείο της Γενεύης. Από το 1942 μέχρι το 1946 ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Ελβετών Μουσικών. Τότε είναι που αποφάσισε να απεμπλακεί από κάθε συναφή δραστηριότητα, να περιπλανηθεί, για να μπορέσει να προβάλει τη μουσική του ανά τον κόσμο, να αφιερωθεί στη σύνθεση. Εγκαταστάθηκε σ’ ένα γραφικό μικρό τόπο στην Ολλανδία (1956), όπου και συνέθεσε μέγα πλήθος έργων, ενώ βρήκε χρόνο να στραφεί και στη φιλοσοφία και τη ψυχολογία.
Ο πολυγραφότατος Μαρτέν σταμάτησε να γράφει δέκα μέρες πριν τον θάνατό του που επήλθε στις 21 Νοεμβρίου 1974 στο σπίτι του, στο Bolenaan.( Διαβάστε για τους ελβετούς συνθέτες στο ΤΑR μουσικολογικά της Έφης Αγραφιώτη http://www.tar.gr/content/content.php?id=377)

Δεν υπάρχουν σχόλια: