Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν σήμερα στη μουσική...Darius Milhaud

 
 Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 1892 γεννήθηκε ο  Darius Milhaud 
(Νταριούς Μιγιώ)
 
Ο Νταριούς Μιγιώ αφησε πάνω από 450 μουσικά έργα και διακρίθηκε ως ένας από τους αυθεντικότερους μουσικούς της εποχής του.
Πριν από την αναγνώριση και αποδοχή του, πολλά από τα έργα του προκάλεσαν σκάνδαλο και έδωσαν αφορμή για παθιασμένες αντιπαραθέσεις εξαιτίας του αντικοφορμιστικού και πρωτοποριακού χαρακτήρα τους.
Η μουσική του, και πιο συγκεκριμένα τα λυρικά του έργα, εκφράζουν τις σημαντικότερες πηγές της έμπνευσής του που ήταν η προσήλωσή του στις λαϊκές ρίζες, η θρησκευτική του πίστη και οι ανθρωπιστικές του πεποιθήσεις.

 





 


 Λίγα λόγια για τον Συνθέτη

Γενικά
Νταριούς Μιγιώ (1892-1974):
Πρόκειται για έναν ευρωπαίο συνθέτη, ο οποίος έδρασε κυρίως την εποχή του μεσοπολέμου και που υπήρξε από τα πιο σημαντικά στελέχη του ρεύματος του "Νεοκλασικισμού", του οποίου βασικός ιδρυτής ήταν ο Στραβίνσκυ, καθώς και μέλος της γαλλικής ομάδας των "Εξι" ("Les Six").
Ο Νεοκλασικισμός θεωρούσε ως απαραίτητη κίνηση την επιστροφή στα κλασική ιδεώδη (ως αντίδραση για τις υπερβολές των μετα-ρομαντικών συνθετών), την απλότητα και την χάρη της μουσικής κίνησης και ιδέας - προσαρμοσμένα όμως σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαιτερότητες της εποχής μας (αυτό λέγεται πρόοδος!).


Η μουσική παραγωγή του συνθέτη είναι πάρα πολύ μεγάλη και κάπως άνιση (από άποψης ποιότητας) αλλά καλύπτει μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο και εμπεριέχει πολλές τάσεις και ρεύματα της εποχής της. Για αυτό και έχει αρκετό ενδιαφέρον.

  Το Στυλ του:
Το στυλ του συνθέτη μπορεί να χαρακτηρισθεί κατά κάποιον τρόπο σαν "πολυτονικό" - δηλαδή πολλές ιδέες με διαφορετικό αρμονικό ιστό και διαφορετικές ηχητικές πυκνότητες παρουσιάζονται την ίδια χρονική στιγμή.
Στη μουσική του σταδιακά παρείσφρησαν στοιχεία λαϊκής μουσικής, δέχτηκε επίρρεια από χορευτικά και τζαζ ρεύματα, και ενσωμάτωσε μουσική από "καφέ" και "μιούζικ χωλ".
Ολα τα προηγούμενα στοιχεία εμπλέκονται στη μουσική του, με τρόπους που είναι λίγο-πολύ διαδεδομένοι σε όλους τους "Νεοκλασικιστές".
Γενικά ο συνθέτης απέρριψε διάφορα στοιχεία της κλασικής παράδοσης και χρησιμοποίησε διάφορα άλλα με εντελώς προσωπικό του τρόπο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: