Σάββατο 28 Απριλίου 2012

"Αδράξτε τον ήχο" : Με πρωταγωνιστή το κλαρινέτο

Σε 12 εκπομπές στη σειρά «Αδράξτε τον ήχο» και στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και 95,6, ο Νικόλας Βιβλάκης παρουσιάζει έργα για κλαρινέτο.
Ένα όργανο με ήχο γλυκό, διαυγή, σκοτεινό, βαθύ, θλιμμένο έως σκληρό. Έναν ήχο ιδιαίτερα αγαπητό στην πατρίδα μας, απόδειξη η ευρεία χρήση του στην παραδοσιακή μουσική.
Το πρώτο κλαρινέτο κατασκευάστηκε γύρω στο 1700 από την οικογένεια Ντένερ στη Νυρεμβέργη, αρχικά με λίγες τάπες, ως εξέλιξη ενός λαϊκού οργάνου που ονομαζόταν στα γαλλικά chalumeau. Ωστόσο δεν έγινε τακτικό μέλος της ορχήστρας ούτε αναπτύχθηκε σημαντικό ρεπερτόριο μέχρι το δεύτερο μισό του δέκατου όγδοου αιώνα. Έως τότε το κλαρινέτο παιζόταν από μουσικούς που έπαιζαν όμποε, σε εκείνες τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ο συνθέτης επεδίωκε ένα πιο εξωτικό χρώμα ή τόνο. Μόνο 80 χρόνια μετά την εφεύρεσή του, όταν οι ορχήστρες αναπτύχθηκαν, ώστε ειδικοί μουσικοί να είναι διαθέσιμοι, τότε μόνο το κλαρινέτο άρχισε να κερδίζει μια μόνιμη θέση στη συμφωνική ορχήστρα και την προσοχή των συνθετών που ανακάλυψαν και εκμεταλλεύτηκαν τις σπουδαίες εκφραστικές και ηχητικές δυνατότητές του.
Στις 12 εκπομπές της σειράς θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε το κλαρινέτο ως πρωταγωνιστή σε δεκάδες έργα κλασικής μουσικής των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Βάνχαλ, Βέμπερ, Μπραμς, Άρνολντ, Κόπλαντ, Μουζόνι, Στάνφορντ, Φίντζι, Μπόρις Τσαϊκόφσκι, Ντονιτσέτι, Κρόμερ, Χόφμαϊιστερ, Μερκαντάντε, Μαρτινού, Τζον Μέιχον, Χόνεγκερ, Μπέρνσταϊν, Μιγιό, Πουλένκ, Στραβίνσκι κ.α.
Από τις 28 Απριλίου έως τις 7 Ιουνίου, κάθε Σαββατοκύριακο στις 8 το πρωί και σε επανάληψη κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 8.30 το βράδυ.
Παραγωγή: Νικόλας Βιβλάκης
Τεχνική επιμέλεια: Γιάννης Γιαλίνης, Στεφανία Τσακίρη 
http://www.ert.gr/trito/

Δεν υπάρχουν σχόλια: