Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Κύκλος Έλληνες Συνθέτες: Περικλής Κούκος Αποσπάσματα από τις όπερες και τα σκηνικά του έργα

 
Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη παρουσιάζει στο πλαίσιο του Κύκλου των Ελλήνων Συνθετών, συναυλία – αφιέρωμα στον Περικλή Κούκο με αποσπάσματα από τις όπερες και τα σκηνικά του έργα. 
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος.

Oι όπερες Ο Κονρουά και οι κόπιες του, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας και Μανουέλ Σαλίνας σχηματίζουν ένα είδος τριλογίας που κινείται στο χώρο του φανταστικού και διαπραγματεύεται τις ανέκαθεν πανανθρώπινες αναζητήσεις που αφορούν τη Γέννηση, τη Δημιουργία, τον Έρωτα, αλλά και το κυνήγι της Αθανασίας, την κατάκτηση της Αιωνιότητας.
Η μουσική του Κούκου -σύγχρονη, αλλά και με βαθιές κλασικές ρίζες- σαγηνεύει χάρη στο μεγάλο πλεονέκτημα του συνθέτη, τη μελωδικότητα.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο ίδιος ο συνθέτης.
Συμμετέχουν οι ακόλουθοι καλλιτέχνες:
Μίνα Πολυχρόνου, σοπράνο
Λένια Ζαφειροπούλου, σοπράνο
Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο
Στέλλα Κούκου, πιάνο

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α
Α’ ΜΕΡΟΣ
Αποσπάσματα από την όπερα Ο Κονρουά και οι κόπιες του
Ο κόσμος του Κονρουά, Αllegro
Ερωτικό, Adagio con espressione
Αποτρόπαιες μορφές, Allegro molto
Νυχτερινό
Εγώ είμαι o λόγος, Allegro con fuocο
Αποχαιρετισμός
Αποσπάσματα από την όπερα Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
Εισαγωγή (Πιάνο solo)
Ερωτικό
Ξόρκια-Νανούρισμα
Το τραγούδι του γαϊδάρου
Εξαγνισμός
ΔΙΑΛΕΙΜΜA
Β’ ΜΕΡΟΣ
Αποσπάσματα από την όπερα Μανουέλ Σαλίνας
Χορευτικό κομμάτι Ι
Νυχτερινό
Προς την οροφή
Εσύ
Τραγούδια από το μουσικό παραμύθι
Ο Μερλίνος ο μάγος και το νησί των ποιητών
Ανοιχτομάτης ύπνος (Άγγελος Σικελιανός)
Τραγούδι κοριτσιού (Οδυσσέας  Ελύτης)
Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές (Γιώργος Σεφέρης)
Το θαλασσινό τριφύλλι (Οδυσσέας  Ελύτης)
Duo από τη σκηνική καντάτα
Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα
Ασπρόμαυρες ταινίες (Χριστόφορος Χριστοφής)
Οι εραστές των καραβιών (Χριστόφορος Χριστοφής)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Περικλής Κούκος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο με τον Τώνη Γεωργίου (πιάνο) και τον Δημήτρη Δραγατάκη (ανώτερα θεωρητικά: πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης, ενορχήστρωσης και φούγκας –άριστα με διάκριση).
Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη Βιέννη με τον Βάλτερ Πάνχοφερ ενώ παράλληλα μελέτησε σύνθεση με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου. Με υποτροφία της R.A.M. και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία στο Λονδίνο, απ’ όπου αποφοίτησε με α΄ βραβείο, λαμβάνοντας το μεταπτυχιακό δίπλωμα σύνθεσης και το ανώτατο δίπλωμα της Βασιλικής Ακαδημίας (Dip. R.A.M.).
Έχει γράψει πέντε όπερες, δύο σκηνικές καντάτες, έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου, έργα για φωνή ή σόλο όργανα καθώς και σκηνική μουσική.
Έχει συνθέσει πολλά έργα κατόπιν ανάθεσης από σημαντικούς φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, Ινστιτούτο Γκαίτε, Βρετανικό Συμβούλιο κλπ) και από ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής κ.ά.).
Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φημισμένες αίθουσες συναυλιών σε όλο τον κόσμο (Κάρνεγκι Χολ, Κοντσέρτγκεμπαου, Ρόαγιαλ Φέστιβαλ Χολ, Ουίγκμορ Χολ, Μουζίκφεραϊν κ.ά.), καθώς και σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από σημαντικές ορχήστρες όπως: ΚΟΑ, ΚΟΘ, Ορχήστρα της ΕΛΣ, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας, Φιλαρμονική του Στρασβούργου, Φιλαρμονική του Ισραήλ, Φιλαρμονική της Βαρσοβίας, Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, Φιλαρμονική του Κίεβου,  Φιλαρμονική του Ντούισμπουργκ, Φιλαρμονική της Κόνσταντς.
Επίσης από τη Συμφωνική του Λονδίνου (LSO), Συμφωνική της Οξφόρδης, Συμφωνική του Σαν Ρέμο, Συμφωνική της Κόρντομπα, Συμφωνική του Κάρλσμπαντ,   Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Μόσχας, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Πράγας, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Βορειοδυτικής Γερμανίας (NDR), Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Φλαμανδίας, Συμφωνική NHK του Τόκιο, Συμφωνική της Ραδιοφωνίας της Σόφιας, Ορχήστρα της Όπερας της Βουδαπέστης, Συμφωνική της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου, Alea III της Βοστώνης , Καμεράτα Όρφεους της Ν.Υόρκης, Καμεράτα  του Μονάχου και της Στουτγκάρδης, Φιλαρμονική Καμεράτα της Κεντρικής Γερμανίας, Βιρτουόζοι της Πράγας, Συμφωνιέττα της Σόφιας, κ.ά.
Πολλές συνθέσεις του έχουν ηχογραφηθεί και παρουσιαστεί από την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, καθώς και από Ραδιοφωνίες ξένων χωρών.
Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO στο Παρίσι το 1987. Τον ίδιο χρόνο εκπροσώπησε τους νέους Έλληνες συνθέτες στο 1ο Συνέδριο που διοργάνωσε το Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Το 1989 ανακηρύχθηκε Hermes Fellow της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου. Επίσης, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών ανταλλαγών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ραδιοφωνιών στη Βουλγαρία, με το έργο του Prooimion για μεγάλη ορχήστρα, ενώ έχει συμμετάσχει στην Κοπεγχάγη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1996. Έργα του έχουν εκπροσωπήσει της Ελλάδα στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των ανταλλαγών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (Βερολίνο, Δρέσδη, Λιψία), ενώ έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου «Μ. Καλομοίρης», αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος του Δ.Σ. και έφορος της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ (1997-1999) και καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ (2000-2003).
Είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την ευθύνη της χορωδιακής επεξεργασίας του δρώμενου στην Ακρόπολη κατά τον επίσημο εορτασμό για την υποδοχή του 2000 (Millenium). Επεξεργάστηκε τον Ολυμπιακό Ύμνο για μεικτή χορωδία a capella στις επίσημες τελετές Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ύστερα από ανάθεση της Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004 και ανακηρύχθηκε “Artist in Residence” στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης,
To 2003, του απονεμήθηκε το βραβείο Ξένιος Δίας για την προσφορά του στη διεθνή προβολή της χώρας μας.
Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης και έφορος ανώτερων θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου, όπως επίσης καθηγητής και έφορος ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο Αθηνών.


ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β & Μ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα
Τ: 210-3611206  W: www.thf.gr    
Τιμές εισιτηρίων: 20 €, 15 €, 10 €
Πακέτο Αρμονία των Αισθήσεων: Εισιτήριο συναυλίας + 25 €
Περιλαμβάνει το εισιτήριο της συναυλίας, είσοδο στην τρέχουσα έκθεση
και δείπνο στο Café Merlin.
Ώρα: 20:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: