Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Στο φως για πρώτη φορά σπάνια επιστολή του Μπετόβεν

 Το χειρόγραφο φανερώνει τη δεινή κατάσταση του μεγάλου μουσουργού το 1823
Τμήμα της εξασέλιδης επιστολής που εντοπίστηκε πρόσφατα. Είναι εμφανής ο κακός γραφικός χαρακτήρας του κορυφαίου συνθέτη. (REUTERS/Mathias Broesicke/Dematon Luebeck)
«Ο χαμηλός μισθός και η ασθένειά μου απαιτούν προσπάθειες για να βελτιώσω τη μοίρα μου». Με αυτήν τη φράση ο κορυφαίος γερμανός συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν περιγράφει τη δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το 1823, σε εξασέλιδη χειρόγραφη επιστολή του, η ύπαρξη της οποίας ήταν γνωστή από μαρτυρίες, αλλά τώρα εντοπίστηκε και δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.
Απευθύνεται στον ομότεχνό του Φραντς Αντον Στοκχάουζεν ζητώντας ουσιαστικά τη βοήθειά του για να βρει χορηγούς που θα μπορούσαν να πληρώσουν προκαταβολικά για τη Missa Solemnis, το σημαντικότατο έργο του που επρόκειτο τελικά να παρουσιαστεί έναν χρόνο αργότερα, στις 7 Απριλίου 1824, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Παραπονιέται μάλιστα, ότι αντιμετωπίζει και προβλήματα όρασης, εκτός από τα προβλήματα σταδιακά επιδεινούμενης κώφωσης τα οποία ως γνωστόν τον βασάνιζαν επί χρόνια.
«Γνωρίζαμε ότι ο Μπετόβεν είχε γράψει τη συγκεκριμένη επιστολή, άρα δεν προκύπτει κάποια νέα πληροφορία. Ομως, οποιοδήποτε αυθεντικό ντοκουμέντο σχετίζεται με τον Μπετόβεν είναι υψίστης σημασίας. Μπορούμε να δούμε και τη γραφή του, η οποία ήταν πάντα ακατάστατη, αφού ο πατέρας του τον έβγαλε πολύ νωρίς από το σχολείο προκειμένου να επικεντρωθεί στη μουσική» δήλωσε ο παραγωγός μουσικών εκπομπών του BBC Τζον Σάτσετ, συγγραφέας αρκετών βιβλίων για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μουσουργού. Η επιστολή κατέληξε στα χέρια της Ρενάτε Βιρτ, δισεγγονής του Στοκχάουζεν, η οποία είναι και η ίδια καθηγήτρια μουσικής. Αν έβγαινε στο «σφυρί», εκτιμητές οίκων δημοπρασιών υπολογίζουν ότι η αξία της θα υπερέβαινε τις 100.000 ευρώ.
Σύντομα το πολύτιμο χειρόγραφο θα εκτεθεί στο κοινό, σε αίθουσα του Ινστιτούτου Μπραμς, στην πόλη Λύμπεκ της βόρειας Γερμανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες εβδομάδες βρετανοί γιατροί δημοσίευσαν έκθεση που αποδεικνύει με ποιόν τρόπο τα προβλήματα ακοής του Μπετόβεν επηρέασαν το έργο του. Συνδυάζοντας ιστορικά, ιατρικά και μουσικολογικά στοιχεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο η ακοή του χειροτέρευε, τόσο περισσότερες νότες και μελωδίες χαμηλού και μεσαίου ηχητικού φάσματος χρησιμοποιούσε στις συνθέσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: