Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

"Εγκαταλειμμένα τα μουσικά σύνολα της χώρας"

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Τα μουσικά σύνολα της χώρας είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.
«Σε πλήρη εγκατάλειψη και παρακμή οδηγεί η κυβερνητική πολιτική τα σημαντικότερα μουσικά σύνολα της χώρας, όπως τις κρατικές και τις κρατικά επιχορηγούμενες ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής), τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, του Δήμου Αθηναίων κλπ.», τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση. «Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός των δύο σπουδαιότερων ορχηστρών της χώρας (κρατικές ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης) έχει μειωθεί κατακόρυφα - 60% σε σχέση με το 2009 - τα κενά τους σε μουσικούς και διοικητικό προσωπικό διευρύνονται συνεχώς, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική κάλυψής τους με μόνιμο προσωπικό, οι κτιριακές τους υποδομές είναι ανύπαρκτες ως ακατάλληλες, ενώ η θέση των διευθυντών τους παραμένει κενή, καθιστώντας πιο προβληματική τη λειτουργία τους. Μπροστά στον κίνδυνο συρρίκνωσης του καλλιτεχνικού της δυναμικού βρίσκεται και η ορχήστρα της Λυρικής. Διαλυτικές καταστάσεις αντιμετωπίζουν και οι άλλες μεγάλες ορχήστρες, όπως τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων, που τα μεγάλα και αυξανόμενα κενά των οργανικών τους θέσεων καλύπτονται εποχιακά και περιστασιακά από συμβασιούχους μουσικούς, η Ορχήστρα των Χρωμάτων που λόγω υποχρηματοδότησης αδυνατεί να πληρώσει τους μουσικούς για 7-12 μήνες, ενώ από τον Ιούλιο δε διαθέτει καλλιτεχνικό διευθυντή, η ΚΟΕΜ που για χρόνια υποχρεώθηκε σε αναστολή της λειτουργίας της».

Κι ενώ τα κρατικά και επιχορηγούμενα από το κράτος μουσικά σύνολα απαξιώνονται και περιφρονούνται από την κυβέρνηση - οι διευθυντές τους βρίσκουν πάντα κλειστές τις πόρτες του ΥΠΠΟ-Τ - «οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν προνόμια και δόξες, προετοιμάζοντας νέα επενδυτικά σχέδια με γενναίες κρατικές ενισχύσεις κατά τα πρότυπα της κρατικής συμφωνίας με το Ιδρυμα Νιάρχος για τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Είναι φανερό ότι οι ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας των ορχηστρών προλειαίνουν το έδαφος για την "εξυγίανσή" τους μέσα από συγχωνεύσεις, καταργήσεις και συμφωνίες παραχώρησής τους στους μονοπωλιακούς ομίλους, ως μόνη δήθεν διέξοδο για τη σωτηρία τους».
«Επειδή τα χρονικά περιθώρια για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων στους προαναφερόμενους διεθνώς καταξιωμένους και ιστορικούς μουσικούς οργανισμούς έχουν πλέον εξαντληθεί», ο υπουργός ερωτάται:
«1. Αν προτίθεται να διαφυλάξει το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο των σημαντικότερων μουσικών συνόλων, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία τους με μέτρα άμεσης ενίσχυσης της χρηματοδότησής τους, πρόσληψη μόνιμων μουσικών, επίλυση του στεγαστικού τους προβλήματος, τοποθέτηση καλλιτεχνικού διευθυντή στην ΚΟΑ, ΚΟΘ και Ορχήστρα των Χρωμάτων.
2. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του για το άμεσο μέλλον των προαναφερόμενων πολιτιστικών οργανισμών».
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: