Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

"Συναυλία στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονος"

Η Καμεράτα αφήνει την πολυτέλεια του Μεγάρου, για να κάνει μια κίνηση με πολλαπλά νοήματα
ΔΥΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Το Μέγαρο κατεβαίνει στην άγρια πλευρά της πόλης
Στην ταραγμένη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, και μάλιστα μέσα στον ιερό ναό του, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα. Η πρωτοβουλία -όπως και η συνδιοργάνωση μαζί με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών- ανήκει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αποδέχτηκε σχετική πρόταση και δεσμεύτηκε να είναι παρών σε μια εορταστική εκδήλωση που ταυτόχρονα συνιστά κίνηση «αλληλεγγύης, ανεκτικότητας και κοινωνικής σύγκλισης», σύμφωνα με τον Ιωάννη Μάνο, πρόεδρο του ΜΜΑ.Το άνοιγμα στην πόλη και την κοινωνία, ειδικά σε τέτοιες περιόδους κρίσης, είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων για το Μέγαρο. Το επιβεβαιώνει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Νίκος Τσούχλος. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να λύσουμε εμείς τα προβλήματα της περιοχής αυτής. Μπορούμε όμως να κάνουμε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, ελπίζοντας ότι θα είναι η αρχή για μια σοβαρή ενασχόληση με τα προβλήματα αυτά» μας δήλωσε χθες.
«Θεωρούμε ότι το Μέγαρο δεν μπορεί να είναι ένα κλειστό μαυσωλείο, ένας γυάλινος ιδεατός κόσμος, όπου καλλιεργούνται τα αριστουργήματα της τέχνης, αποκομμένος από την κοινωνία. Ο ρόλος του δεν εξαντλείται στην οργάνωση εκδηλώσεων αναψυχής αλλά και στην κοινωνική παρέμβαση, εκεί όπου αισθανόμαστε ότι μπορούμε να προσφέρουμε».

Γιατί διάλεξε το Μέγαρο να συνδιοργανώσει τη συναυλία στην ευαίσθητη γειτονιά του Αγ. Παντελεήμονα με την Εκκλησία; Ο Νίκος Τσούχλος είναι σαφής. «Στην περίπτωση της συγκεκριμένης περιοχής δεν περισσεύει κανένας» μας είπε. «Οσοι φορείς μπορούν να προσφέρουν στην υπόθεση αυτή, είναι σημαντικό να συμμετέχουν ώστε να αποκτήσει το μήνυμα αυτό καθολικότερη ισχύ. Και φυσικά η Εκκλησία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, που μπορεί να προσφέρει στην υπόθεση της αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα αποτελεί και δείγμα της διάθεσης της ίδιας της Εκκλησίας το ότι ανοίγεται σε έναν τύπο εκδήλωσης που συνήθως δεν έχει θέση στους ναούς. Μιλάμε για μια ορχήστρα και για ένα ρεπερτόριο που ξεφεύγει από την αυστηρή χριστουγεννιάτικη μορφή».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
* Τα έργα «Εν χορδαίς» του Μιχάλη Αδάμη και «Concerto grosso των Χριστουγέννων» του Arcangelo Corelli από την Καμεράτα σε μουσική διεύθυνση Αλέξανδρου Μυράτ.
* Υμνους της εορτής των Χριστουγέννων (από τους «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης»).
* Δοξαστικό από την «Κρεολή Λειτουργία» αλλά και το «Της αγάπης αίματα», από το «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, από τον Γιώργο Νταλάρα και τη χορωδία της ΔΕΗ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΕΛΕΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: