Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

«Από τον Ραχμάνινοφ και τον Στραβίνσκι στον Θεοδωράκη»

Μ. Θεοδωράκης και Ραχμάνινοφ (κολάζ φωτογραφιών των δύο δημιουργών)

Ελληνορωσική μουσική βραδιά  διοργανώνεται σήμερα Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  με στόχο ν' αναδείξει τις μουσικές συγγένειες και την επιρροή των μεγάλων Ρώσων συνθετών , όπως του Ραχμάνινοφ, του Στραβίνσκι, του Σοστακόβιτς, και την επίδραση που άσκησαν στη διαμόρφωση του έργου του  Μίκη Θεοδωράκη.

Η συναυλία διοργανώνεται με πρωτοβουλία της εταιρείας Elisarte, η οποία, τα τελευταία χρόνια, ασχολείται ιδιαίτερα με την ανάδειξη του συμφωνικού έργου του Μ. Θεοδωράκη, ενώ τελεί επίσης υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η οποία θα ερμηνεύσει έργα Στραβίνσκι, Ραχμάνινοφ και Θεοδωράκη, θα διευθύνει ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός, ενώ η Ρωσίδα σοπράνο Αιμιλία Τιταρένκο θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από την όπερα Αντιγόνη του Θεοδωράκη. Ακόμη, στη συναυλία θα ακουστούν, μεταξύ άλλων η Σουίτα για πιάνο αρ. 1 (για την οποία ο μεγάλος μας συνθέτης βραβεύτηκε το 1957 στο Διαγωνισμό Σύνθεσης Νέων στη Μόσχα, βραβείο που του απένειμε ο ίδιος ο Σοστακόβιτς), καθώς και αποσπάσματα από το μπαλέτο Ζορμπάς. Συμμετέχουν ο τενόρος Ζάχος Τερζάκης και η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: