Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Ρεσιτάλ «σε ήχο γαλλικό»


«Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος»
 H φωνή της Ειρήνης Καράγιαννη συναντά τα πλήκτρα της Ντιάνας Βρανούση, σε ένα απολαυστικό ταξίδι στον κόσμο της γαλλικής μελωδίας.
Δύο αναγνωρισμένες σολίστ από δύο διαφορετικούς χώρους, η μία από αυτόν της όπερας και η άλλη από αυτόν της οργανικής μουσικής, ενώνουν τις δυνάμεις τους δίνοντας ένα κοινό ρεσιτάλ.
Το πρόγραμμα αυτής της γαλλικής βραδιάς θα ανοίξει με τον κορυφαίο γάλλο μουσουργό, Ερίκ Σατί και με τέσσερα πιανιστικά του έργα σύντομης διάρκειας: Γνωσιανές αρ. 4 και 5, Πασακάλια και Η παγίδα της Μέδουσας που θα ερμηνεύσει η Ντιάνα Βρανούση, στη συνέχεια η μετζοσοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη που θα τραγουδήσει τέσσερις μελωδίες  του Γκαμπριέλ Φορέ.
Θα ακουστούν τα τραγούδια «Φεγγαρόφωτο», «Εδώ κάτω!», «Η πεταλούδα και το λουλούδι» και «Τα ρόδα του Ισπαχάν».
Την υπογραφή του Γκαμπριέλ Φορέ φέρουν άλλωστε και οι Βαρκαρόλες αρ. 4 (έργο 44) και αρ. 6 (έργο 70), καθώς και το Νυχτερινό αρ. 8 (έργο 84) που θα παρουσιάσει ακολούθως στο πιάνο η Ντιάνα Βρανούση.
Ο επίλογος του πρώτου μέρους ανήκει σε έναν Βενεζουελανό δημιουργό, τον Ρεϊνάλντο Αν, που έζησε σχεδόν όλη του τη ζωή στη Γαλλία, μερικές από τις αισθαντικές και εκλεπτυσμένες μελωδίες του, θα ερμηνεύσει η Ειρήνη Καράγιαννη. Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα αρχίσει και πάλι με την Ντιάνα Βρανούση η οποία θα παρουσιάσει τρεις πιανιστικές μικρογραφίες του Εμμανουέλ Σαμπριέ που, κατά γενική ομολογία, άσκησε ισχυρή επιρροή και στον Φρανσίς Πουλένκ, έργα του οποίου θα παίξει στη συνέχεια στο πιάνο η Ντιάνα Βρανούση. Ενώ στη συνέχεια τραγούδια του Πουλένκ θα ερμηνεύσει η Ειρήνη Καράγιαννη. Για τη διευκόλυνση του κοινού θα υπάρχουν ελλληνικοί υπέρτιτλοι.


Η μεσόφωνος  Ειρήνη Καράγιαννη, το βιογραφικό της οποίας περιλαμβάνει λαμπρές σπουδές στη Ρώμη, το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και το Μιλάνο, και πλήθος συμμετοχών σε παραγωγές λυρικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λογίζεται ως μία από τις σημαντικότερες μονωδούς της γενιάς της. Έχοντας εξασφαλίσει τις υποτροφίες των Ιδρυμάτων «Αλέξανδρος Ωνάσης» και «Μαρία Κάλλας» και αφού ολοκλήρωσε τις μουσικές και ακαδημαϊκές σπουδές της στην Ελλάδα (είναι απόφοιτος του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), θήτευσε δίπλα σε σπουδαία ονόματα της όπερας όπως η Βικτόρια ντε λος Άνχελες και η Μαρία Λουίζα Τσόνι. Επιβραβεύθηκε, δε, για τις υψηλές καλλιτεχνικές επιδόσεις της με το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού «Τζουζέππε ντι Στέφανο» (1998).

Γεννημένη στο Παρίσι, η πιανίστα Ντιάνα Βρανούση έδωσε εντυπωσιακά δείγματα του ταλέντου της από νεαρότατη ηλικία: στα δεκατέσσερά της έγινε δεκτή στην Ανωτέρα Τάξη Πιάνου και στην Τάξη Ανωτέρων Θεωρητικών του Ωδείου Αθηνών όπου σπούδασε με υποτροφία. Αποφοίτησε δεκαεννέα ετών με δίπλωμα πιάνου (πρώτο βραβείο παμψηφεί), πτυχίο αρμονίας (άριστα και τιμητική διάκριση) και πτυχίο αντίστιξης και φούγκας (άριστα παμψηφεί). Μετά από διαγωνισμό, κέρδισε υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών για σπουδές πιάνου στο Παρίσι και την École Normale de Musique, απ' όπου αποφοίτησε με δίπλωμα σολίστ. Εξειδικεύθηκε στο σύγχρονο ρεπερτόριο (κυρίως στα έργα του Ολιβιέ Μεσσιάν) υπό την καθοδήγηση της Υβόν Λοριό, ενώ μελέτησε επίσης με τους Γιάκοβ Ζακ και Μπέλα Νταβίντοβιτς στη Μουσική Ακαδημία της Βαϊμάρης. Η Ντιάνα Βρανούση έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Τετάρτη 3 Μαρτίου, ώρα 8.30 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: