Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Φεστιβάλ & θερινές Μουσικές Ακαδημίες μαζι με καλοκαιρινές διακοπές (ΜΕΡΟΣ E' )

4η ΘΕΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΩΔΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο χώρος που θα φιλοξενήσει τη Θερινή Μουσική Ακαδημία δεν θα είναι η Άφυτος της Χαλκιδικής όπως τα τρία προηγούμενα χρόνια, αφού φέτος θα μείνει εντός των τειχών και θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του ΚΩΘ. Οι λόγοι πρακτικοί, όπως ο μικρός χρόνος προγραμματισμού, αφού ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο νέος διευθυντής το Ωδείου ανέλαβε καθήκοντα μόλις στα μέσα Μαΐου. Όμως, όπως λέει, “πιστεύω ότι αυτός είναι ο ιδανικός χώρος. Δεν γίνονται εκείνη την περίοδο μαθήματα, ενώ έχουμε εδώ όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και δεν χρειάζεται για παράδειγμα να μεταφερθούν τα όργανα αλλού, κάτι που σημαίνει δεν θα υποστούν φθορές, δεν θα χρειαστούν νέο κούρδισμα ή εγκλιματισμό στις εκεί συνθήκες”.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΟΛΙΣΤΕΣ

Η Θερινή Μουσική Ακαδημία θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 25 Αυγούστου και στη διάρκειά της θα διδάξουν μερικοί από τους πιο σημαντικούς έλληνες και ξένους μουσικούς. Ο κατάλογος των ονομάτων εντυπωσιάζει.

Η σοπράνο Cheryl Studer στη μονωδία, ο κλαρινετίστας Richard Vieille, οι βιολονίστες Zacharia Zorin, Anton Miller και Γιώργος Δεμερτζής, οι πιανίστες Bernard Ringeissen και Laurent Boullet, οι βιολοντσελίστες Valerie Aimard και Δημήτρης Πάτρας και ο ομποίστας Michel Gibureau.

Είναι μεγάλη τιμή που αποδέχθηκαν την πρόσκληση μας αυτοί οι σπουδαίοι δάσκαλοι και μουσικοί. Όμως σημαντικό είναι και κάτι ακόμη: πέρα από τα διδακτικά τους θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά. Μάλιστα τους ενθαρρύναμε να δημιουργήσουν μεταξύ τους διάφορα σύνολα και θα παίξουν μαζί. Και κάτι ακόμη. Ίσως για πρώτη φορά, σε συνεννόηση μαζί τους, έγινε και ανάθεση έργων που θα ερμηνεύσουν. Έτσι οι συναυλίες που θα δοθούν στη διάρκεια της Ακαδημίας θα έχουν συνοχή, αλλά και θα ακουστούν έργα που δύσκολα παρουσιάζονται. Για παράδειγμα θα ερμηνεύσουν το έργο του Ολιβιέ Μεσιάν ‘Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου’ και είναι σημαντικό για όλους ότι θα συμπράξει στην ερμηνεία του η Βαλερί Αιμάρ, που είχε συνεργαστεί στενά με τον Μεσιάν”.

Δηλώσεις και όρους συμμετοχής στη Θερινή Μουσική Ακαδημία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στις ιστοσελίδες του, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.odiokrat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: