Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Φεστιβάλ & θερινές Μουσικές Ακαδημίες μαζι με καλοκαιρινές διακοπές (ΜΕΡΟΣ E' )


"Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων"  -Σύρος 19/8-28/8  

Την πέμπτη- και την πιο δημιουργική, σύμφωνα με τους υπευθύνους της διοργάνωσης- χρονιά του διανύει το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων, οι εκδηλώσεις του οποίου φιλοξενούνται στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Σύρου.

Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε που το πολιτιστικό όραμα τεσσάρων φίλων και συνεργατών και η αγάπη τους για την κλασική μουσική και την πρωτογενή της δημιουργία ενώθηκαν και βρήκαν την έκφρασή τους στη δημιουργία ενός πιλοτικού -τότε - προγράμματος που απευθυνόταν στους λάτρεις του κλασικού ρεπερτορίου και το οποίο θα πραγματοποιούταν σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου.Για το λόγο αυτό ο Φώτης Καραγιαννόπουλος, ο Κώστας Φωτόπουλος, ο Γιώργος Φουφόπουλος και ο γνωστός βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης - ο τελευταίος έχει μέχρι και σήμερα τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ- ίδρυσαν το Δίκτυο Κλασικής Μουσικής (Classical Music Network), αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, και εγκαινίασαν στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τη Σύρο, το 1o Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής. 

 

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ αναλυτικά:





19 /08.
Storioni trio
'Εργα: Haydn, Shostakovich, Dvořák
Γιάννος Μαργαζιώτης βιολί
Sune Ranmo Βιόλα

21 /08.
Royal Danish Orchestra Soloists
Έργα: Mozart, Mendelssohn, Strauss
Katrine Gislinge piano
Ida Falk Winland soprano

22 /08.
Βραδυά Όπερας
Άριες των Verdi, Puccini, Καρρέρ, Mozart, Rossini
Ελένη Κελεσίδη σοπράνο
Δημήτρης Πλατανιάς βαρύτονος
Μανώλης Παπασηφάκης πιάνο

23 /08

.
Ινστιτούτο Κυβέλη
Ensemble Melisma
Συναυλία προκλασικής μουσικής με άριες του Händel
Eλένη Γιαβρίδη σοπράνο

25 - 26 /08.
"Το καρναβάλι των ζώων" του Camille Saint-Saens
Mουσικό παραμύθι για μικρούς μεγάλους.
Σολίστ από την Βασιλική ορχήστρα της Δανίας, την Βασιλική ορχήστρα της Στοκχόλμης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Γιάννης Βακαρέλης πιάνο
Katrine Gislinge πιάνο
Αφηγητής-σκηνικά: Αλέκος Φασιανός
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αθανασία Καραγιαννοπούλου

28 /08
Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο
Έργα:Mozart,Παπάνα, Chausson .
Σίμος Παπάνας βιολί
Θανάσης Αποστολόπουλος πιάνο
Michel Lethiec κλαρινέτο

Έτσι, ο Αύγουστος του 2009 βρίσκει το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κυκλάδων να γιορτάζει, διανύοντας αισίως τον 5ο χρόνο ζωής του και την πιο δημιουργική χρονιά του. 

Όμως το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο εγκαινιάζει από φέτος και μια νέα δραστηριότητα. θα λειτουργήσουν -πιλοτικά αρχικά- για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τμήματα Θερινής Ακαδημίας (Summer Academy). 
Εγκαινιάζοντας αυτό το σημαντικό κομμάτι της επετειακής του διοργάνωσης το 5ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σύρο με στόχο να λειτουργήσει ευρύτερα ως βήμα διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών γύρω από την τέχνη της μουσικής, προτείνει για το φετινό καλοκαίρι ένα ενδιαφέρον κύκλο masterclass.
Master classes βιολιού, τσέλου, κόντρα μπάσου και φλάουτου θα δοθούν από τους σολίστες Lars Bjornkjaer, Leo Winland, Βασίλη Παπαβασιλείου και Νίκο Νικόπουλο αντίστοιχα, για τελειόφοιτους και απόφοιτους Ακαδημιών και Ωδείων. Η παραπάνω προσπάθεια, θα συντελέσει στη γνωριμία των φοιτητών και των νέων επαγγελματιών της μουσικής με διεθνώς αναγνωρισμένους σολίστες του χώρου.
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου (πρώην 1ο Γυμνάσιο Ερμουπόλεως.)Περισσότερα:  www.festivalcyclades.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: