Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Μουσική για τρίο εγχόρδων "Μέγαρο Μουσικής Αθηνών"

Σήμερα 4 Φεβρουαρίου 2009 ώρα 20.30μμ ( αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) στο Μέγαρο Μουσικής.

Έργα μου
σικής δωματίου ερμηνεύει το Τρίο Εγχόρδων αποτελούμενο από τους Ρουμάνους δεξιοτέχνες Σέρτζιου Ναστάσα (βιολί), Μάριους Ουνγκουρεάνου (βιόλα) και Ροντίν Μόλντοβαν (βιολοντσέλο). Θα ακουστούν έργα των Σούμπερτ, Μότσαρτ, Φρανσέ αλλά και το έργο Dance Dement που φέρει την υπογραφή του ίδιου του Μ. Ουνγκουρεάνου.
Εναρκτήριο έργο της βραδιάς είναι το Τρίο αρ.2 σε μι ύφεση μείζονα, D 581 του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828). Μία από τις τελευταίες συνθέσεις του Αυστριακού συνθέτη του 19ου αιώνα, μια ευαίσθητη και "σκοτεινή" μελωδία που ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ διάλεξε για να επενδύσει μουσικά την ταινία του Barry Lyndon (1975), με ήρωα έναν τυχοδιώκτη του 18ου αιώνα. Αλλαγή κλίματος με το Ντιβερτιμέντο σε μι ύφεση μείζονα, KV 563 του Αυστριακού εκπροσώπου του "βιεννέζικου κλασικισμού" Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) και κατεξοχήν πρωτοπόρου του είδους. Η συνέχεια ανήκει στο Danse Dement, έργο με την υπογραφή του ίδιου του Μάριους Ουνγκουρεάνου (1960-). Μια πρωτότυπη σύνθεση του Ρουμάνου βιολονίστα που "αφηγείται" μουσικά την ιστορία του ανεξέλεγκτου φόβου ο οποίος "φωλιάζει πίσω από τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες μας. Του φόβου που οδηγεί στην κατανόηση της ύπαρξής μας εφόσον συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της πίστης και της χωρίς όρους αναζήτησης του αληθινού εαυτού μας". Η συναυλία κλείνει με το δυναμικό Τρίο του πολυγραφότατου Γάλλου νεοκλασικιστή συνθέτη Ζαν Φρανσέ (1912-1997) που γράφτηκε το 1933.
Για τον Σέρτζιου Ναστάσα... Ο Σέρτζιου Ναστάσα γεννήθηκε το 1962 στο Βουκουρέστι. Πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στο Μουσικό Κολέγιο του Βουκουρεστίου και στη συνέχεια στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου απ' όπου και αποφοίτησε. Σε ηλικία 13 ετών έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου ερμηνεύοντας το Πρελούδιο του Νόβατσεκ. Υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Πλοέστι, της Ορχήστρας Ζωρζ Ενέσκου, και της Ορχήστρας Βιρτουόζοι του Βουκουρεστίου. Την ίδια εποχή έγινε εξάρχων στην Ορχήστρα Κοντσέρτο του Μουσικού Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Πήρε μέρος σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς (Lira de Aur, Darclee) αποσπώντας πρώτα βραβεία. Το Φθινόπωρο του 1990, έπειτα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, έγινε μέλος της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Από το 1991 παίζει με την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και από το 1996 είναι ο εξάρχων. Ως σολίστ έχει συμπράξει με τις σημαντικότερες ορχήστρες της Ρουμανίας και με την Καμεράτα κι έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κύπρο, στο Χονγκ Κονγκ κ.ά. Με την Καμεράτα ηχογραφεί ως σολίστ και εξάρχων υπό τη διεύθυνση μεγάλων μαέστρων (σερ Νέβιλ Μάρρινερ, Κρίστιαν Μαντεάλ, Μιλτιάδης Καρύδης) έργα Ελλήνων συνθετών όπως του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Μαμαγκάκη, του Αντωνίου (ο οποίος έχει συνθέσει έργα ειδικά γι αυτόν), του Σκαλκώτα. Έχει συνεργαστεί με σολίστ διεθνούς φήμης, μεταξύ των οποίων ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Δημήτρης Σγούρος, ο Ράντου Λούπου, ο Μπρούνο-Λέοναρντ Γκέλμπερ, ο Σαλβατόρε Ακάρντο, ο Μστισλάβ Ροστροπόβιτς και ο Ωγκυστέν Ντυμαί.
Για τον Μάριους Ουνγκουρεάνου... Ο Ρουμάνος μουσικός Μάριους Ουνγκουρεάνου γεννήθηκε το 1960. Ξεκίνησε να σπουδάζει βιόλα στο Μουσικό Κολέγιο Ζωρζ Ενέσκου στο Βουκουρέστι με καθηγητή τον ίδιο και αργότερα στο Ωδείο C. Porumbescu με καθηγητή τον Valeriu Pitulac καθώς και τον Dorel Pascu στη μουσική δωματίου. Από κείνη την περίοδο άρχισε να εκδηλώνει το ζωηρό του ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική, πραγματοποιώντας πολλές πρώτες εκτελέσεις και ραδιοφωνικές ηχονω στο κλασικό ρεπερτόριο, τη ρομαντική αλλά και τη μουσική του 20ού αιώνα. Το 1983 ως μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων "Concerto" πήρε μέρος στο διεθνές φεστιβάλ του Μπάυρωϋτ. Στη διάρκεια των Ημερών Πολιτισμού της Ρουμανίας στο Άμστερνταμ (1985), παρουσίασε πολλά έργα για κουαρτέτα εγχόρδων με την υπογραφή σύγχρονων Ρουμάνων συνθετών. Την περίοδο 1986-89 υπήρξε βιολονίστας στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Freiburg και αργότερα πρώτος βιολονίστας στην Ορχήστρα Tonhalle στη Ζυρίχη. Ιδρυσε το σύνολο "Taraf Transilvania" με το οποίο ηχογράφησε δύο cds με παραδοσιακή ρουμάνικη μουσική. Το 1993, μαζί με τον Σέρτζιου Ναστάσα (γραφήσεις. Ως μαθητής και μέλος δύο κουαρτέτων εγχόρδων εμβάθυνε τις γνώσεις του πάβιολί) και τον Ράτο Χάρντερ (σαξόφωνο) ηχογράφησε το έργο "Experiment ‘93" που περιελάμβανε πολλές δικές του συνθέσεις. Το 1995, ως προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Νέας Μουσικής στο Βουκουρέστι, γνώρισε - και γοήτευσε - τον συνθέτη Dan Dediu ο οποίος στη συνέχεια του αφιέρωσε πολλά έργα του (Κοντσέρτο αρ.1, Κοντσέρτο αρ.2, Τρίο για φλάουτο, βιόλα και άρπα, Dance with an orange, έργο για σοπράνο και βιόλα κ.ά.). Ο Μ. Ουνγκουρεάνου έχει συνεργαστεί με πληθώρα κορυφαίων συνθετών και ερμηνευτών: Karel Boeschoten (με τον οποίο δημιούργησε το σύνολο "Drum"), Pierre Favre, Jürg Wyttenbach, Verona Meier, Meisi Timm, Monique Popescu, κ.ά. Η συνεργασία του με τους δύο τελευταίους καθώς και τον κινηματογραφιστή Traian Rocsoreanu στη δημιουργία της ταινίας "Der Traum", ενέπνευσε τη δημιουργία έργων μιας ξεχωριστής σκηνικής έκφρασης με αναφορές στις ταινίες του βωβού κινηματογράφου και της θεατρικής μουσικής. Από το 2005 συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς και καλλιτέχνες στη σύνθεση έργων για θεατρικές παραστάσεις. Ο Μ. Ουνγκουρεάνου είναι πρώτος βιολονίστας στη Stringendo Zurich Orchestra, μέλος του Stringendo4 String Quartet και από το 2008 πρώτος βιολονίστας στην Ορχήστρα της Όπερας της Ζυρίχης.

Γ
ια τον Ροντίν Μόλντοβαν... Ο Ροντίν Μόλντοβαν γεννήθηκε στο Ιάσιο της Ρουμανία ς το 1964. Σπούδασε τσέλο στο Μουσικό Κολέγιο Ζωρζ Ενέσκου και στο Εθνικό Ωδείο του Βουκουρεστίου. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη, δίπλα στον Ράντου Αλντουλέσκου και τον Μάτζιο Ορμετζόφσκι. Η πρώτη του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στο Τεάτρο Μάσσιμο του Παλέρμο. Στη συνέχεια συνέπραξε ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα "Σιτσιλιάνα" του Παλέρμο και με την Ορχήστρα του Λυρικού Θεάτρου "Αρτούρο Τοσκανίνι" στην Πάρμα. Από το 1993 ο Ροντίν Μολντοβάν είναι πρώτος σολίστ (τσέλο) στη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Κεντρικής Γερμανίας στη Λιψία. Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους, όπως οι Χάιντς Ραίγκνερ, Ντάνιελ Νάζαρετ, Μαρτσέλλο Βιόττι και Φάμπιο Λουίζι, ενώ παράλληλα έχει σημαντική δραστηριότητα στο χώρο της μουσικής δωματίου, ως μέλος του Τρίο Τσελιμπιντάκε και του συνόλου των μελών της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. Παίζει με τσέλο που κατασκευάστηκε στην Πράγα το 1818 από τον Κάσπαρ Στρούαντ.
opencalendar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: