Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

"Μιχαηλίδης στη Λυρική, Χριστόπουλος στην ΚΟΑ"

Δύο Ελληνες μαέστρους της νεότερης
 γενιάς επέλεξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να τοποθετήσει καλλιτεχνικούς διευθυντές στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Συγκεκριμένα ο 42χρονος αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης αναλαμβάνει καθήκοντα στη Λυρική, ενώ ο 35χρονος Βασίλης Χριστόπουλος αναλαμβάνει τα ηνία της ΚΟΑ.
Ο Μύρων Μιχαηλίδης, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (για την κενή, πλέον, θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος τις προσεχείς ημέρες μέσω opengov), ξεκινάει τη θητεία του σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την ΕΛΣ εποχή. Διαδέχεται τον Τζοβάνι Πάκορ, η θητεία του οποίου τυπικά έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, γιατί ουσιαστικά έχει λήξει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και τον κάλεσαν να αναλάβει την όπερα της Γένοβας.
Ο αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης έρχεται με δάφνες στη Λυρική. Χρεώνεται το διεθνές στίγμα της ΚΟΘ. Πήρε το 2004 μια τοπική ορχήστρα και την έκανε διεθνή, με σταθερή παρουσία στο εξωτερικό αλλά και εντυπωσιακή δισκογραφική δραστηριότητα (σε μεγάλες εταιρείες όπως οι ΕΜΙ Classics και Naxos). Παράλληλα έφερε στη Θεσσαλονίκη κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως οι Αλντο Τσικολίνι, Τσέριλ Στούντερ, Μίσα Μάισκι, Βαντίμ Ρέπιν κ.ά. Ανάλογη ανάκαμψη χρειάζεται σίγουρα και η Εθνική Λυρική Σκηνή που εξαιτίας των υπέρογκων χρεών της (ή και με πρόσχημα αυτά) επέλεξε την καλλιτεχνική εσωστρέφεια.
Πριν από την ΚΟΘ και για επτά χρόνια (1997-2004) ο Μ. Μιχαηλίδης εργάστηκε σε λυρικά θέατρα της Γερμανίας, ενώ από το 1999 διετέλεσε μόνιμος αρχιμουσικός στην Οπερα της Ανατολικής Σαξονίας στη Γερμανία. Εχει διευθύνει πολλές σημαντικές ορχήστρες ανά τον κόσμο (Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Τσεχία, Κίνα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία κ.α.). Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1968, μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Ο νεαρός προικισμένος μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος είναι από τον Σεπτέμβριο του 2005 κύριος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, που εδρεύει στην Κωνσταντία. Γεννήθηκε το 1975 στο Μόναχο. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών όμποε και ανώτερα θεωρητικά. Από το 1995 έως το 2000 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στην τάξη του Χέρμαν Μίχαελ στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου αποκτώντας το ανώτατο δίπλωμα. Εχει επίσης μελετήσει με τους Κόλιν Ντέιβις, Ζούμπιν Μέτα και Ράινχαρντ Γκέμπελ.
Στις ορχήστρες με τις οποίες έχει εμφανιστεί συγκαταλέγονται η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, οι Φιλαρμονικές του Ντούισμπουργκ και της Βρέμης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Αμβούργου, η Γερμανική Ορχήστρα Δωματίου του Βερολίνου κ.ά.
Στη δισκογραφία του συμπεριλαμβάνεται η πρώτη ηχογράφηση κοντσέρτων του Νίκου Σκαλκώτα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης που κυκλοφόρησε από τη διεθνή εταιρεία BIS το 2008. Ο δίσκος του «Αριες Μότσαρτ» με τη Γαλλίδα σοπράνο Ζεραλντίν Καζέ και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας βραβεύθηκε από τη διεθνή ακαδημία λυρικού δίσκου στο Παρίσι ως η καλύτερη ηχογράφηση Μότσαρτ το 2009.
Διαδέχεται στην ΚΟΑ τον Βύρωνα Φιδετζή. Οι θητείες και των δύο είναι τριετείς.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΚΑ
enet.gr
ΕΔΩ για τον Βασίλη Χριστόπουλος
Το νέο πρόσωπο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: