Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Το μίξερ παίζει...μουσική!

Παιχνίδια, ηλεκτρονικά μέσα, παλιοί δίσκοι βινυλίου, ηλεκτρικές σκούπες, μίξερ και, γενικά, ο,τιδήποτε μπορεί να παράξει ήχο θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά που θα λάβουν μέρος στο εργαστήριο των Staalplat Soundsystem προκειμένου να κατασκευάσουν πρωτότυπα μουσικά όργανα. Το αποτέλεσμα του εν λόγω εργαστηρίου - όπου θα χρησιμοποιηθούν τα όργανα που έφτιαξαν τα παιδιά στην διάρκεια της ίδιας ημέρας- θα παρουσιαστεί σε συναυλία στο πλαίσιο του Hertz Festival ,το οποίο θα διοργανωθεί στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου "Παρνασσός" στις 28 και 29 Ιανουαρίου.
Αξιοποιώντας την ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση Τέχνης και Τεχνολογίας, τα πρότζεκτ των Staalplat Soundsystem - που ας σημειωθεί έχουν παρουσιάσει δουλειά τους σε διεθνή φεστιβάλ, μεγάλα μουσεία, γκαλερί και διοργανώσεις του εξωτερικού - είναι βασισμένα στην ίδια την απλότητα των μέσων που χρησιμοποιούν, έτσι ώστε να δημιουργήσουν στο θεατή την αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι το οποίο μπορεί να κάνει κι ο ίδιος.
Οι Staalplat Soundsystem ιδρύθηκαν το 2000 κι έκτοτε έχουν παρουσιάσει διάφορες παραγωγές χρησιμοποιώντας όλη την γκάμα των οικιακών ηλεκτρονικών συσκευών.
Με το εργαστήριο για παιδιά, επιχειρούν ν΄αποδείξουν ότι ο ακριβός εξοπλισμός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να κάνει κανείς μουσική, αντίθετα, το μόνο που χρειάζεται, είναι αντικείμενα της καθημερινότητας και διάθεση για ν΄ανακαλύψει κανείς νέους τρόπους κατασκευής οργάνων. Η δράση τους μπορεί να περιγραφεί με τέσσερις λέξεις: παιχνίδι-πειραματισμός- λάθος- δοκιμή.
Η ιδέα για το παιδικό εργαστήριο δημιουργήθηκε όταν οι Staalplat Soundsystem διέκριναν τον ενθουσιασμό των παιδιών με την "ανορθόδοξη" χρήση οικιακών συσκευών κατά τη διάρκεια των παραστάσεων τους οι οποίες συνήθως περιέχουν παράξενες...«ορχήστρες μηχανών», κατασκευασμένες από πληθώρα «τυχαίων» αντικειμένων. Μετά την πρόσκληση του Avanto Festival του Ελσίνκι, το πρώτο παιδικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε το 2005 κι έκτοτε βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη.
Το Herz Festival, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται το παιδικό εργαστήριο των Staalplat Soundsystem, προσφέρει μια ευρεία αναπαράσταση ηχητικών και οπτικοακουστικών δρωμένων. Πέρα από τις συναυλίες των προσκεκλημένων μουσικών σε τετραφωνικό ηχητικό περιβάλλον, το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης προβολές οπτικοακουστικών έργων, μια έκθεση-περφόρμανς κ.α.
Πηγή: Το Βήμα
http://hertzfestival.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: