Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Η «παραγνωρισμένη» Επτανησιακή Σχολή

 
Την  Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 20:30 στην Αίθουσα Συναυλιών «La Divina» του Athenaeum θα πραγματοποιηθεί συναυλία που είναι αφιερωμενη στους συνθέτες της Επτανησιακής Σχολής 

Στη  συναυλία με τίτλο  Η «παραγνωρισμένη» Επτανησιακή Σχολή  θα παρουσιαστούν  άριες και τραγούδια Επτανησίων συνθετών του 19ου  και 20ου αιώνα των Μάντζαρου, Καρρέρ, Σαμάρα, Γκρεκ, Ξύνδα , Λαμπελέτ, Μποτετσάγια, Βισβάρδη .

Ερμηνεύουν η Έλλη Καρύδη(υψίφωνος) και η Έλλη Αρβανίτη,(μεσόφωνος)
Συνοδευει στο πιάνο  ο Φρίξος Μόρτζος
Συμμετέχει ο Νίκος Καραγκιαούρης (βαρύτονος)
και ο Δημήτρης Σέμσης, βιολί    


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ν. Χ . Μάντζαρος ( 1795-1872)

Guarda che Bianca luna.  duetto:  Έλλη Αρβανίτη- Έλλη Καρύδη
Η  Ξανθούλα                                    Έλλη Καρύδη

Αλέξανδρος Μποτετζάγιας ( 1908-1991)

v                 Στοχασμός                            Έλλη Αρβανίτη
v                 Ταραντέλα                           Έλλη Καρύδη

Διονύσιος Βισβάρδης ( 1910-1999)

v                 Αν Ήξερα                  Έλλη Αρβανίτη

Αλέξανδρος Γκρεκ ( 1876 -1959)

v                 Σούρουπο                              Έλλη Αρβανίτη
v                 Η Φαρμακωμένη                  Έλλη Καρύδη


Ναπολέων Λαμπελέτ ( 1864 -1932)

v                 Το τραγούδι των Αθηνών             Έλλη Αρβανίτη
v                  Τα μικρά σου χέρια                         Έλλη Καρύδη


Σπυρίδων Φιλίσκος Σαμάρας (1861-1917)
v                 Άνοιξης                                               Έλλη Καρύδη

Σπυρίδων Ξύνδας (1814-1896)
v     Των αδυνάτων είναι                             Duetto (Ε. Αρβανίτη-Ε.Καρύδη)
v     Αν και δακρύσω                                     Duetto (Ε. Αρβανίτη-Ε.Καρύδη)

Αλέξανδρος Γκρεκ ( 1876 -1959)

Από την όπερα Μυριέλλα
v     Άρια της Μυριέλλας                 Έλλη Καρύδη
Από την όπερα Σεχραζάτ
v     Άρια της Σεχραζάτ                                Έλλη Αρβανίτη

Σπυρίδων Ξύνδας (1814-1896)                                                         

Από την όπερα Ο Υποψήφιος Βουλευτής
v     Άρια της Χριστίνας                               Έλλη Καρύδη
v     Ντουέτο Χριστίνας-Γιάγκου   Duetto : Έ. Καρύδη –Ν.Καραγκιαούρης

v     Η αυγούλα που να  ‘ναι                                    trio

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
 Έλλη Ελένη Αρβανίτη, Μεσόφωνος
Κατάγεται από την Κέρκυρα. Απόφοιτος Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Δίπλωμα τραγουδιού με την Β. Γκαβάκου. Master Classes με τους Chr.Ludwig, Δ. Ευαγγελάτου, Α. Χριστοφέλλη, A. Pearce, Ζανέτ Πιλού κ.ά.  Διετέλεσε μόνιμο μέλος της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχοντας συμμετάσχει σε πολυάριθμες όπερες (ΕΛΣ- ΟΜΜΑ- ΟΜΜΘ- Φεστιβάλ Αθηνών). Επίσης υπήρξε μέλος μουσικών συνόλων (Fons Musicalis, Πολυφωνία) με τα οποία και συμμετείχε σε ηχογραφήσεις.
Ως solist,  τραγούδησε στη «Nelson mass» του J.Haydn, στο «Stabat Mater» του Pergolesi υπό τη δ/νση του Christopher Warren Green (ΟΜΜΑ), και στο «Gloria» του Vivaldi (Δ/νση Π.Σεργίου, Παν/μιο Αθηνών).  Marcellina στους «Γάμους του Φίγκαρο»,  (Δ/νση Α.Συμεωνίδης.)
 Έχει ηχογραφήσει σύγχρονα έργα του Γ. Μηνά.  Είναι μέλος του συνόλου «Φωνές Γυναικών» (δ/νση Α. Κερετζή) και έχει δώσει πολλά ατομικά ρεσιτάλ.
Διδάσκει Μονωδία στο Τροφώνιο Ωδείο

Έλλη Καρύδη, Υψίφωνος
Κατάγεται από την Κέρκυρα. Απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πτυχίο ανώτερων θεωρητικών και πιάνου με την Μαρία Μάζη στο Ωδείο Κερκύρας. Μουσικός (φλάουτο) της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» επί 10έτη.  Σπούδασε τραγούδι με τη Βαρβάρα Γκαβάκου, τη Ρόζα Πουλημένου και τη Μάτα Κατσούλη (Δίπλωμα). Διδάχτηκε διεύθυνση χορωδίας με την Μιράντα Καλδή και διεύθυνση ορχήστρας με τον  μαέστρο Μίλτο Λογιάδη. Συμμετείχε στις όπερες Tannhäuser, Cavaleria Rusticana, La Traviata, Dido & Aeneas, Το Ταξίδι του Οδυσσέα,. Έχει τραγουδήσει ως σολίστ στο διεθνές συνέδριο στην Βιέννη Arnold Schoenberg Center (2002), αφιέρωμα στον «Άγνωστο Ν.Χ Μάντζαρο» από το Ιόνιο Παν/μιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συναυλία για τον Ν.Χ Μάντζαρο στην Ε.Λ.Σ (2002) κα. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλά μουσικά σύνολα και σε ατομικά ρεσιτάλ. Είναι μέλος του Γυναικείου οκτέτου Φωνές Γυναικών, με μαέστρο την Α. Κερετζή.  Διδάσκει μουσική σε Σχολεία της  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει διευθύνει παιδικές χορωδίες


Φρίξος Διονύσιος Μόρτζος, Πιάνο 
Ζακυνθινός στην καταγωγή. Πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον παππού του, το συνθέτη Διονύσιο Βισβάρδη. Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο με την Κλέλια Τοπάλογλου-Δίπλωμα άριστα παμψηφεί. Εν συνεχεία στο Ωδείο Thurneyssen. Μεταπτυχιακά στην ακαδημία Richard Strauss Μονάχου (1988-92). Σπουδές Μουσικής Δωματίου-Korrepetition και συνοδείας Lied στη Μουσική Ακαδημία και το Κεντρικό Ωδείο της Βιέννης (1992-94) όπου και εργάστηκε ως κορρεπετιτόρ στην Wiemer Tascenoper και στην Kammeroper. Από το 1995 είναι μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (choeur-repetiteur). Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σχεδόν σε όλες τις Ελληνικές πόλεις στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στη  Αίγυπτο, Κύπρο, Τουρκία, Ουκρανία, Ρωσία και σε χώρες της Ν.Αμερικής. Έχει ηχογραφήσει για το Γ’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ και έχει συμπράξει ως solist  με μεγάλες ορχήστρες όπως η Deutsche Mozart Gesellschaft,  Philarmonia Μονάχου,  Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: