Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Καταπολεμήστε την κατάθλιψη ακούγοντας μουσική


Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο για τη θεραπεία κοινών ασθενειών, σύμφωνα με τον δόκτορα Χανς Γιοακίμ Τράπε της πανεπιστημιακής κλινικής Μαριχόσπιταλ στην Χέρνη, της Γερμανίας. Η κλασσική μουσική είναι η πλέον αποτελεσματική, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα επί του άγχους, της κατάθλιψης και των καρδιοαγγειακών παθήσεων, όπως υποστηρίζει ο δόκτορας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Γ. Τράπε, βοηθά στην αντιμετώπιση των πόνων, του στρες και των διαταραχών του ύπνου και έχει πολύ θετικές επιρροές στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η κλασσική μουσική βοηθά στη συγκέντρωση, στη μνήμη, τη δημιουργικότητα και την ενέργεια σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ίδιου επιστήμονα.
Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η ορχηστρική μουσική. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Γ. Τράπε συστήνει να δοκιμάσουν ως εναλλακτική λύση την ποπ ή τη ροκ μουσική. Τα δύο αυτά είδη μουσικής έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν την ανθρώπινη διάθεση. Ακόμη, η λατινοαμερικάνικη μουσική έχει παρατηρηθεί ότι διαθέτει ιδιότητες βελτίωσης της διάθεσης.

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί σε καμιά περίπτωση για τη μουσική χέβι μέταλ ή την τέκνο, όπως υπογραμμίζει ο Τράπε. Τα συγκεκριμένα είδη μουσικής αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση.
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: