Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Παλιές Μουσικές -Νεωτερικές εμηνείες " Χένρι Πέρσελ"

.

Τραγούδια και άριες του Πέρσελ το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στην μπαρόκ μουσική και της σειράς  Παλιές Μουσικές-Νεωτερικές Ερμηνείες, είναι αφιερωμένο στη μουσική του Αγγλου συνθέτη Χένρι Πέρσελ.
Ο διάσημος κόντρα τενόρος Μάικλ Τσανς με τη συνοδεία του συνόλου μπαρόκ Sinfonia, ένα από τα παλαιότερα σύνολα μπαρόκ στον ελληνικό χώρο, θα γεμίσουν με τον ήχο τους την αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος». Ο Μάικλ Τσανς έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους κόντρα τενόρους σε όλο το φάσμα του κλασικού ρεπερτορίου και είναι περιζήτητος σε λυρικά έργα, κοντσέρτα και ηχογραφήσεις. Εχει τιμηθεί με τον τίτλο «Commander» του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) το 2009, ενώ το 1993 κέρδισε το βραβείο Γκράμι για τη συμμετοχή του στη «Σεμέλη» του Χέντελ για την Ντόιτσε Γκράμοφον.


Το σύνολο Sinfonia αποτελείται από τους Φανή Γκάρτζιου (φωνή και φλάουτο με ράμφος), Εφη Μηνακούλη (φωνή, λαούτο και θεόρβη), Γιάννη Παπαγιάννη (φλάουτο με ράμφος και μπαρόκ όμποε), Αγγελο Ρεπαπή (βιόλα ντα γκάμπα) και Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο και εκκλησιαστικό όργανο). Επίσης συμμετέχουν και οι μουσικοί Ροσγουίθα Ντοκαλίκ (βιόλα), Φανή Βοβώνη (βιολί) και Χρήστος Βλάχος (βιόλα)
Το πρόγραμμα της συναυλίας θα ανοίξει με τη σουίτα από την ημι-όπερα «Διοκλητιανός», αποσπάσματα της οποίας θα ακουστούν και στο δεύτερο μέρος. Θα ακολουθήσουν «Η μουσική για λίγο» από το θεατρικό «Οιδίπους», «Ο επικήδειος της βασίλισσας: Μάταια Λέσβια κόρη με ικετεύεις», «Ελεγεία για το θάνατο της βασίλισσας Μαρίας», «Εδώ οι Θεότητες Εγκώμια λένε», η σονάτα σε ντο μείζονα αρ. 7 (από τις δέκα σονάτες σε τέσσερα μέρη) και ο εσπερινός ύμνος: «Τώρα που η μέρα έκρυψε το φως της». Το δεύτερο μέρος θα ανοίξει με αποσπάσματα από την ημι-όπερα «Η βασίλισσα των ξωτικών» και θα ακολουθήσουν οι ωδές «Ω μοναξιά», «Βάλτε στεφάνια στο βωμό», «Γλυκύτερο από τα ρόδα» από την τραγωδία «Παυσανίας ο προδότης της πατρίδας του» και «Βιόλα να παίξεις».
 Η παράσταση θα συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους. 


Χένρι Πέρσελ 
Ο Χένρι Περσέλ (Henry Purcell), (1659-1695) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Άγγλους συνθέτες της Μπαρόκ μουσικής. Υπήρξε μαθητής του Τζον Μπλόου (1649-1708). Έχει συνθέσει μία μόνο όπερα, με το όνομα Διδώ και Αινείας, η οποία έχει πολλά κοινά με την όπερα "Αφροδίτη και Άδωνης" του Μπλόου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει την ομοιότητα αυτή αποτελεί το γεγονός ότι, τόσο ο Πέρσελ όσο και ο Μπλόου, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στους ρόλους της Διδούς και της Αφροδίτης απ' ότι σ' αυτούς του Αινεία και του Άδωνη, αντίστοιχα. Πέθανε στις 21 Νοεμβρίου του 1695. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: