Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010

"Η σκηνή των Θαυμάτων" όπερα για το ρατσισμό

Μια μαύρη και ανησυχητική κωμωδία είναι η νέα όπερα δωματίου του Γιώργου Κουρουπού, ο οποίος «συνεργάζεται» με ενθουσιασμό, με τον Μιγκέλ Ντε Θερβάντες του 17ου αιώνα, για να αναδείξει την επιμονή του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας ως αθεράπευτες παθήσεις όλων των κοινωνιών και όλων των εποχών.
Σε παγκόσμια πρώτη, η «Σκηνή των θαυμάτων», ανεβαίνει στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στις 8.30 το βράδυ. Θα επαναληφθεί για δύο ακόμη παραστάσεις (10 και 11/2) ενταγμένη στις Σειρές Γέφυρες και Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα. Η «Σκηνή των Θαυμάτων» γραμμένη από τον συγγραφέα του Δον Κιχώτη, στις αρχές του χρυσού ισπανικού αιώνα, μετατρέπεται με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού σε ένα σκηνικό θέαμα -για οκτώ τραγουδιστές, έναν ηθοποιό-χορευτή, δύο ηθοποιούς και μουσικό σύνολο- που θα διασκεδάσει τον θεατή, αλλά και θα τον προκαλέσει να αναλογιστεί ότι ο φόβος του άλλου, του διαφορετικού και η δαιμονοποίησή του «παραμονεύουν κυριολεκτικά έξω από την πόρτα του» όπως λέει ο ίδιος ο συνθέτης.


Την παράσταση σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, τα σκηνικά είναι του Αντώνη Δαγκλίδη, η κινησιολογία της Αγγελικής Στελλάτου, τα κοστούμια της Κλερ Μπρέισγουελ και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη. Τη μουσική προετοιμασία έχει κάνει ο Θανάσης Αποστολόπουλος και στη μουσική διεύθυνση θα είναι ο Νίκος Τσούχλος.
Τραγουδούν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος(βαρύτονος) στο ρόλο του Πανουργιά, η Αρτεμις Μπόγρη(σοπράνο) ερμηνεύει τη Τσιρίνα, τον Ρεμπελίνο ο Χάρης Ανδριανός(μπασοβαρύτονος), τον Κυβερνήτη ο Τάσος Αποστόλου(μπάσος), τον Μπενίτο Λαχανίδα ο Ζάχος Τερζάκης(τενόρος), τον Χουάν Καστράτο η Mαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο), τη Χουάνα Καστράτα η Χριστίνα Γιαννακοπούλου(λυρική σοπράνο), την Τερέζα Λαχανίδα η Ελπινίκη Ζερβού (ελαφριά σοπράνο) και τον Πέδρο Καπάτσο ο ηθοποιός Γιάννης Γιαννούλης. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί-χορευτές: Φώτης Νικολάου, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Ιωάννα Αποστόλου, Νίκος Καλογεράκης, Ρούλα Κουτρουμπέλη.
Newsroom ΔΟΛ


Οπερα για το ρατσισμό 
Για όλα φταίει ο Θερβάντες 

Δεν υπάρχουν σχόλια: